Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Teisiamųjų suole – Vilniaus policijos tyrėja: kaltinama vogusi konfiskuotus pinigus

Vilniaus miesto 1-ojo policijos komisariato vyriausioji tyrėja Jolanta Taraškevičiūtė kaltinama pasisavinusi kratų metu konfiskuotus pinigus. Tyrimo duomenimis, pareigūnė pasisavino beveik 5000 eurų. Jos kolegos tikino, kad dalis konfiskuotų daiktų ir pinigų buvo rasta kaltinamosios namuose.
Vilniaus policija
Rytinis reidas Vilniaus vakariniame aplinkelyje / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Trečiadienį į Vilniaus apygardos teismo teisiamųjų suolą sėdo policijos tyrėja J.Taraškevičiūtė. Ji kaltinama konfiskuotų pinigų vagyste. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, pareigūnė pinigus pasisavino du kartus.

Pirmasis nusikaltimas užfiksuotas dar 2016 metais. Jo metu, kaip įtariama, pasisavinta daugiau nei keturi tūkstančiai eurų. Antrąjį kartą suma esą buvo ženkliai mažesnė, beveik šimtas trisdešimt eurų.

Konfiskavo daugiau nei keturis tūkstančius eurų

Ketvirtadienį posėdžio metu buvo apklausti trys su byla susiję liudytojai. Pirmasis parodymus davė Vilniaus apygardos skyriaus vyriausiasis prokuroras Alvydas Markauskas. Jo teigimu, įtarimai dėl neteisėtos J.Taraškevičiūtės veiklos kilo dar 2016 metais.

Kaip pasakoja A.Markauskas, iš vieno įtariamojo buvo konfiskuota beveik keturi su puse tūkstančio eurų.

Policija konfiskuotus daiktus gali saugoti rūsyje, spintose ar kur tik nori. Pagal teisinius aktus reikia nurodyti jų laikymo, perdavimo ir paėmimo vietas.

Šiuos pinigus patikros metu paėmę ir dokumentuose užregistravę pareigūnai po įprasto patikrinimo perdavė juos tuometinei vyriausiajai tyrėjai J.Taraškevičiūtei. Jos pareiga buvo voke užantspauduotos pinigus padėti į komisariato saugyklą, bei nurodyti, kur tiksliai jie bus laikomi.

Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Vilniaus policija
Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr./Vilniaus policija

Kaip savo liudijime tikino prokuroras, kiekvienas komisariatas saugyklą pasirenka individualiai.

„Policija konfiskuotus daiktus gali saugoti rūsyje, spintose ar kur tik nori. Pagal teisinius aktus reikia nurodyti jų laikymo, perdavimo ir paėmimo vietas“, – pareigūnų darbą komentavo A.Markauskas.

Pinigų pasigedo po pusmečio

Prokuroro tikinimu, pinigų buvo pasigesta tik po to, kai minėtas įtariamasis, iš kurio jie buvo konfiskuoti, vieno posėdžio metu paklausė, ar gali juos atgauti.

Jo prašymas buvo patenkintas. Tačiau tuo metu nei vienas iš dalyvavusiųjų teisme nežinojo, kad tų pinigų jau nebėra.

Nuo pinigų konfiskavimo buvo praėję beveik septyni mėnesiai.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus apygardos teismas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus apygardos teismas

Prokuroras tikina, kad neradęs pinigų jis kreipėsi į J.Taraškevičiūtę, kuri buvo atsakinga už dokumentų pildymą ir daiktinių įrodymų saugojimą.

Paklausta kur yra protokolai, kuriuose užfiksuota saugyklos vieta ir saugomų pinigų kiekis, tyrėja atsakė, kad dar nespėjo sutvarkyti šių reikalų.

Žiūriu, kad nėra tų procesinių dokumentų, kad pinigai buvo paduoti saugoti.

Pinigai dingo kaip į orą

Po šių įvykių prokuroras A.Markauskas ėmėsi rašyti kaltinamąjį aktą. Pradėjęs atrinkinėti pareigūnų dokumentuose užfiksuotą medžiagą, jis nerado privalomų procesinių dokumentų. Pasak jo, dokumentus per keletą dienų po konfiskavimo turėjo užpildyti J.Taraškevičiūtė.

„Žiūriu, kad nėra tų procesinių dokumentų, kad pinigai buvo paduoti saugoti”, – teisme stebėjosi vyras.

Kaltinamoji nurodė, kad pinigai buvo nugabenti į saugyklą. Tačiau kaip ir kada jie galėjo dingti, paaiškinti nesugebėjo.

Dėl galimai padarytų nusikaltimų J.Taraškevičiūtė nuo pareigų nušalinta dar 2018 metų lapkričio viduryje.

Pats užantspaudavo voką

Teisme liudijo ir buvusi kaltinamosios kolegė, vyriausioji tyrėja Edita Lastovskienė. Moteris papasakojo apie antrą galimą nusikaltimą, kuomet J.Taraškevičiūtės namuose buvo rasti dar vieno įtariamojo konfiskuoti daiktai.

Jos teigimu, iš narkotikų platinimu įtariamo vyro buvo konfiskuoti įvairūs daiktai, kurių bendra vertė viršijo penkis tūkstančius eurų.

Ikiteisminio proceso metu užfiksuota, kad iš įtariamojo buvo paimti automobilio rakteliai, registracijos dokumentai, piniginė, asmens dokumentai, prabangus laikrodis, auksiniai papuošalai ir vienas doleris.

Taip pat kratos metu į pareigūnų rankas pateko daugiau nei keturi šimtai eurų, rubliai, kurių bendra vertė didesnė nei trys šimtai eurų bei krūva įvairių kolekcinių monetų.

Po kratos šie daiktai buvo perduoti pirminį tyrimą atlikusiai J.Taraškevičiūtei. Voką su daiktais bei jų registracijos formą į pareigūnės kabinetą nunešė kriminalinės policijos pareigūnas.

Teismo posėdžio metu jis tikino, kad pats sutikrino daiktus, perskaitė protokolą ir užantspaudavo voką.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Atvirų durų diena
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Atvirų durų diena

Ieškoti rakteliai – J.Taraškevičiūtės kabinete

Liudytoja E.Lastovskienė tikino, jog paleidus įtariamąjį jis pareikalavo grąžinti konfiskuotus daiktus. Ji su savo kolegėmis atliko saugyklos apžiūrą, tačiau ieškotų daiktų nerado. Moteris pasakojo, nusprendusi apžiūrėti kaltinamosios kabinetą.

Jame buvo rasti ieškomi automobilio rakteliai, dokumentai ir telefonas, tačiau kitų daiktų ir antspauduoto voko rasti nepavyko.

E.Lastovskienė sakė, kad po tokio radinio ji su kitomis kolegėmis nusprendė nuvykti į jau nušalintos nuo pareigų J.Taraškevičiūtės namus.

J.Taraškevičiūtė susijaudino dėl mūsų radinio ir pasakė, kad gal dokumentą įsidėjo netyčia.

Pirminiais duomenimis, moteris durų neatidarė. Atvykus antrą kartą tyrėjų komandai pavyko patekti į namus. Ten J.Taraškevičiūtė buvo paprašyta parodyti dėžes, kurias po nušalinimo parsigabeno iš darbo.

Daiktus slėpė po foteliu

Moteris pasakojo, kad patikrinus dėžes buvo rastas konfiskuotų daiktų registro originalas, kuris iš tiesų privalo būti laikomas komisariate.

„J.Taraškevičiūtė susijaudino dėl mūsų radinio ir pasakė, kad gal dokumentą įsidėjo netyčia“, – prisiminimais dalinosi E.Lastovskienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas

Neradus kitų ieškotų daiktų ir pinigų, viena iš pareigūnių pakėlė šalia fotelio gulintį maišelį ir iš po jo pamatė kyšantį voką.

Voke, ant kurio buvo užrašytas bylos numeris, rasti visi dingę daiktai ir dalis pinigų. Peržiūrėjusios daiktus, pareigūnės užfiksavo, jog trūksta dar 133 eurų.

Kitas teismo posėdis numatytas spalio 14 dieną. Jo metu planuojama apklausti dar kelis liudininkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius