Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisingumo ministras atleido du nuteistus antstolius

Trečiadienį teisingumo ministras atleido iš pareigų du Vilniaus antstolius, kuriems teismas pritaikė baudžiamąją atsakomybę.
Remigijus Šimašius – teisingumo ministras
Teisingumo ministras Remigijus Šimašius atleido du nuteistus anstolius / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Kaip informuoja Teisingumo ministerija, vienas jų – Vilniaus antstolis Vytenis Stungurys, kuris nuteistas už tai, kad iš skolininkų gautus pinigus bankuose laikė kaip terminuotuosius indėlius ir už tai gaudavo palūkanas. Dėl šios neteisėtos veiklos prokurorai kreipėsi į teismą, prašydami antstolį pripažinti kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi siekiant turtinės naudos bei siūlė 2 metams uždrausti jam dirbti antstolio darbą.

Vilniaus miesto trečiasis apylinkės teismas 2009 metais išnagrinėjęs bylą pripažino antstolį kaltu, tačiau už jį laidavus Antstolių rūmų prezidentei Ingai Karalienei, atleido antstolį nuo baudžiamosios atsakomybės. Tuokart teismas nusprendė konfiskuoti neteisėtai įgytus pinigus iš palūkanų – 198 tūkst. litų.

Vėliau šį teismo nuosprendį prokurorai apskundė Vilniaus apygardos teismui, tačiau ir jis atleido V.Stungurį nuo baudžiamosios atsakomybės. Apskundus šį nuosprendį Lietuvos Aukščiausiajam Teismui, jis buvo panaikintas, o byla grąžinta Vilniaus apygardos teismui nagrinėti iš naujo. Tai padaręs, šių metų birželio 22 d. teismas pripažino antstolį V.Stungurį kaltu ir 2 metams uždraudė eiti antstolio pareigas.

V.Stungurys pripažintas piktnaudžiavęs tarnybine padėtimi ir viršijęs įgaliojimus, tuo diskreditavęs valstybės tarnautojui prilyginto asmens – antstolio vardą, sumenkinęs institucijos, vykdančios teismo sprendimus bei kitus vykdomuosius dokumentus, autoritetą, prestižą ir pasitikėjimą ja, dėl ko didelės žalos patyrė valstybė. Ši nusikalstama veika priskiriama prie apysunkių nusikaltimų.

Baudžiamosios atsakomybės neišvengė ir dar viena Vilniaus antstolė – Janina Gančierienė. Jai birželio 29 d. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas skyrė vienerių metų laisvės atėmimo bausmę ir nurodė dviem nukentėjusiesiems atlyginti žalą – daugiau kaip 73 tūkst. Lt. Bausmė J.Gančerienei skirta už tai, kad antstolė neteisėtai kitam asmeniui perleido didelės vertės areštuotą turtą ir piktnaudžiaudama tarnybine padėtimi padarė didelės žalos valstybei bei fiziniams asmenims.

Nagrinėjant šią bylą Vilniaus apygardos teismas antstolę buvo išteisinęs, vėliau šis sprendimas buvo apskųstas Lietuvos apeliaciniam teismui. Šis priėmė apkaltinamąjį nuosprendį, tačiau J.Gančerienė jį skundė kasacine tvarka. Išnagrinėjęs ši skundą, Lietuvos Aukščiausiasis Teismas nusprendė palikti Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendį. Ši teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Trečiadienį teisingumo ministras Remigijus Šimašius pasirašė įsakymus dėl abiejų šių antstolių atleidimo. V.Stungurys, atlikęs paskirtą bausmę, negalės dar 3 metus sugrįžti į antstolio pareigas kol neišnyks teistumas, o J.Gančerienė visam laikui prarado teisę vykdyti antstolio veiklą, nes buvo nuteista už sunkų nusikaltimą ir negali būti laikoma nepriekaištingos reputacijos net išnykus teistumui. Toks reikalavimas yra numatytas Antstolių įstatyme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius