-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Teismą pasiekė korumpuotų Šiaulių policininkų byla

Panevėžio apygardos teismui perduotoje baudžiamojoje byloje 18 asmenų kaltinami padarę sunkius ir labai sunkius nusikaltimus. Buvę ir esami Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro (ONTB) pareigūnai, šio komisariato pareigūnai ir kiti asmenys kaltinami tuo, kad dalyvaudami nusikalstamo susivienijimo veikloje pagrobė ir pasisavino svetimą turtą, kyšininkavo papirkdami valstybės tarnautojus, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir viršijo įgaliojimus, neteisėtai disponavo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, turėdami tikslą platinti neteisėtai pasisavino įvairius narkotinių medžiagų kiekius ir jais disponavo, suklastojo dokumentus, davė melagingus parodymus, melagingai pranešė apie nebūtą nusikaltimą ir suklastojo įrodymus asmens baudžiamajam persekiojimui pradėti.
Įkalčiai
Įkalčiai / Lietuvos Respublikos prokuratūros nuotr.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas 2012 metais Generalinei prokuratūrai ir Lietuvos kriminalinės policijos biurui gavus informacijos apie galimai neteisėtus Šiaulių apskrities VPK ONTB pareigūnų veiksmus, susijusius su narkotinių medžiagų platinimu.

Kriminalinės žvalgybos tyrimo metu surinktiems duomenims patvirtinus gautą informaciją, buvo sudaryta ikiteisminio tyrimo grupė iš Policijos departamento Imuniteto valdybos ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinių pareigūnų. Tyrimo grupei vadovavo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Ikiteisminio tyrimo metu surinktais duomenimis, 2011 metais penki Šiaulių apskrities VPK ONTB pareigūnai dėl savanaudiškų paskatų susibūrė į nusikalstamą susivienijimą, veikusį iki 2013 metų vasaros. Gerai išmanydami kriminalinės žvalgybos, ikiteisminio tyrimo taktiką ir metodus, jie piktnaudžiaudami tarnyba rinko informaciją, pasisavino neteisėtai laikomas akcizais apmokestinamas prekes – cigaretes, ir jas realizavo, reikalavo ir priėmė įvairaus dydžio kyšius už tai, kad teisės pažeidimai būtų nuslėpti.

2012 metų pavasarį Šiaulių ir Kauno apskrities VPK pradėtuose ikiteisminiuose tyrimuose dėl kokaino, rasto Kaune, Šiauliuose ir kitose Lietuvos vietovėse esančiose parduotuvėse, kaltinamieji pasisavino 4 paketus kokaino, kuriuose buvo ne mažiau kaip 2,4 kilogramo narkotikų, ir jo dalį realizavo.

Atlikdami kratas bei kitus procesinius veiksmus Šiaulių apskrities VPK ONTB atliekamuose ikiteisminiuose tyrimuose, kaltinamieji įtariami grobę daiktus ir pinigus, kartu su kitais trim Šiaulių apskrities VPK ONTB pareigūnais grobę ir realizavę dešimtis dėžių nelegalių cigarečių, klastoję baudžiamųjų bylų dokumentus, pasisavinę ir realizavę dalį narkotinių medžiagų, likusią dalį paslepiant. Vėliau dalis paslėptų narkotinių medžiagų buvo rasta ir paimta iš nelegalios apyvartos. Nusikaltimus vykdę policijos pareigūnai už keliolikos tūkstančių litų kyšį kaltinami paleidę sulaikytą įtariamąjį.

Nusikalstamo susivienijimo veikla išsiplėtė ir tarptautiniu mastu, kai tie patys Šiaulių apskrities VPK pareigūnai, veikdami Lietuvoje ir Nyderlandų Karalystėje už palankius sprendimus baudžiamojoje byloje reikalavo ir priėmė didesnį nei 250 MGL vertės kyšį. Duomenis apie šios nusikalstamos veikos padarymą Lietuvos pareigūnams pavyko surinkti bendradarbiaujant su Eurojustu.

Keturi Šiaulių apskrities VPK ONTB pareigūnai ir kiti du komisariato pareigūnai taip pat kaltinami tuo, kad melagingai pranešė apie nebūtą nusikaltimą, suklastojo įrodymus asmens baudžiamajam persekiojimui pradėti, davė melagingus parodymus.

Buvęs Šiaulių apskrities VPK ONTB viršininkas kaltinamas piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi ir įgaliojimų viršijimu, kartu su pavaldiniu neteisėtai įgijus, laikius ir gabenus didelį kiekį narkotinių ir psichotropinių medžiagų, turint tikslą jas parduoti ar kitaip platinti. Žinodamas apie pavaldinio vykdomą nusikalstamą veiką jis iš anksto pažadėjo netrukdyti pareigūnui ir taip šalino kliūtis nusikaltimo darymui.

Šis sudėtingas ikiteisminis tyrimas apėmė daugiau kaip 100 ikiteisminių tyrimų, pranešimai apie įtarimus įteikti daugiau kaip 40 asmenų. Dėl kruopštaus Policijos departamento Imuniteto valdybos ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnų darbo bei itin glaudaus ir sėkmingo bendradarbiavimo su Generalinės prokuratūros pareigūnais tyrimas baigtas per gana trumpą laiką.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo atskleistos ir kitos nusikalstamos veikos, susijusios su neteisėtu disponavimu narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis, kurias galėjo padaryti kiti asmenys. Tyrimas dėl šių nusikalstamų veikų tęsiamas. 

Už šioje baudžiamojoje byloje padarytas nusikalstamas veikas griežčiausia Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse numatyta bausmė – laisvės atėmimas iki 15 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius