Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismai nesugeba užbaigti Petro Gražulio bylos dėl jo chuliganiškų veiksmų per gėjų eitynes

Teisme sostinėje iš naujo nagrinėjamos Seimo nario Petro Gražulio ir jo kolegos parlamentaro Kazimiero Uokos administracinės bylos už tai, kad jie prieš porą metų vykusių homoseksualų eitynių metu Vilniuje, šalia Baltojo tilto, pasipriešino policijos pareigūnams, perėjo policijos užtvarus, pažymėtus specialiąja juosta su užrašu „stop policija“ ir nevykdė policijos pareigūnų teisėtų reikalavimų. Pirmasis vėl prieš teismą stojęs P.Gražulis pažėrė skandalingų pareiškimų.
Seimo nario Petro Gražulio susirėmimas su policijos pareigūnais
Seimo nario Petro Gražulio susirėmimas su policijos pareigūnais / 15min.lt skaitytojo Deimanto Rojaus nuotr.

Kaip skelbta anksčiau, Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) teisėjų kolegija, išnagrinėjusi administracinio teisės pažeidimo bylas dėl Seimo narių Petro Gražulio ir Kazimiero Uokos veiksmų per homoseksualų eitynes, nutarė grąžinti pirmosios instancijos teismui iš naujo spręsti politikų patraukimo administracinėn atsakomybėn klausimą.

LVAT teisėjų kolegija, patikrinusi bylą įrodymų vertinimo ir teisės taikymo aspektais, pabrėžė, kad prokuratūroje nebuvo atliekamas joks tyrimas P.Gražulio bei K.Uokos atžvilgiu ir pati šių asmenų veika apskritai nebuvo vertinta.

„Todėl pirmosios instancijos teismo išvada, kad nėra pagrindo taikyti administracinę atsakomybę šiems asmenims pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, laikytina nepagrįsta, kol nėra atliktas išsamesnis tyrimas“, – rašyta LVAT pranešime.

„Būtų įvykusios riaušės, jei ne mano ir Uokos veiksmai“, – dar prieš posėdį penktadienio rytą žurnalistams pareiškė P.Gražulis.

Bylą vos pradėjusiam nagrinėti teisėjui P.Gražulis pareiškė, kad nespėjo susipažinti su visa medžiaga, todėl prašo pertraukos. Teismas šį prašymą tenkino.

Seimo nario pasiteiravęs, ar jam tiktų, jei teismas būtų atidėtas iki balandžio 6 dienos 13 val., teisėjas priminė, jog tai bus Didysis penktadienis prieš šv. Velykas.

„Labai simboliška. Būsiu nukryžiuotas!“ – dėl sutapimo džiūgavo P.Gražulis.

„Jūs įsitikinęs?“ – klausė teisėjas.

„Dabar už tiesą esu teisiamas“, – įsitikinęs parlamentaras.

„Nekomentuosiu“, – pavojingą neformalią diskusiją laiku nutraukė Temidės tarnas.

Po posėdžio P.Gražulis pažėrė skandalingų pareiškimų. Jis sakė reikalausiąs, kad į šią bylą liudyti būtų kviečiama Švedijos užsienio reikalų ministrė ir JAV ambasadorius Lietuvoje. Jie esą darė spaudimą, kad Vilniuje būtų leista rengti seksualinių mažumų atstovų paradą. Spaudimą, anot parlamentaro, patyrė tuometinis Vilniaus meras, todėl jis esą taip pat apklaustinas teisme.

Kelis sykius pakartojęs, kad esą tik jis su kolega K.Uoka užkirto kelią riaušėms, P.Gražulis pareiškė, jog už visą netvarką yra atsakingas Vilniaus apskrities policijos viršininkas, jis esą privalo atsistatydinti.

Penktadienį teismo rūmuose bendraudamas su žiniasklaida, P.Gražulis nepraleido progos pažerti netolerantiškumu persunktos kritikos gėjams ir lesbietiems: neva sveikatos sutrikimų negalima reklamuoti, juos reikia gydyti, kaip alkoholizmą ar narkomaniją.

Išgirdęs pastabą, kad įstatymai draudžia netoleruoti seksualinių mažumų, P.Gražulis argumentavo, jog Konstitucijoje įtvirtintos bendrosios moralės normos jam svarbesnės už lygių teisių ir tolerancijos principus.

Savo poziciją žiniasklaidai išsakė ir protokolus Seimo nariams surašiusios institucijos atstovas – Vilniaus apskrities VPK 1-ojo policijos komisariato Prevencijos skyriaus viršininkas Gintaras Mažintas (žr. vaizdo komentarą apačioje).

K.Uokos bylą teismas žada nagrinėti penktadienį popiet.

VIDEO: 15min.lt - dėl chuliganizmo per gėjų eitynes teisiamo P.Gražulio komentarai

VIDEO: 15min.lt - Policijos atstovo G.Mažinto komentaras dėl Seimo narių chuliganiškų veiksmų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius