Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Teismas aiškinsis, ar „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos priemonėse buvo apšmeižtas V.Valvonis

Prokurorai teismui perdavė baudžiamąją bylą dėl galbūt melagingos informacijos paskleidimo per „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupės priemones apie Lietuvos banko Priežiūros tarnybos vadovą Vytautą Valvonį.
Naujienų portalas „Lrytas“
Naujienų portalas „Lrytas“

Generalinė prokuratūra pranešė, kad Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai baigė 2016 metų birželį pradėtą ikiteisminį tyrimą ir perdavė bylą nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismui.

Nurodoma, kad kaltinimai byloje pareikšti trims asmenims. Kaltinamajame akte nurodoma, kad jie tyčia, žinodami, jog jų skleidžiama informacija apie V.Valvonį neatitinka tikrovės, žemina šį žmogų bei gali pakirsti pasitikėjimą juo, skleidė 2016 metais šmeižikiškas žinias per visuomenės informavimo priemones.

„Tokiais savo veiksmais jie pažemino ne tik vieno iš Lietuvos banko vadovų orumą, sumažino pasitikėjimą juo, bet ir sumenkino Lietuvos banko reputaciją bei pasėjo abejones jo skaidrumu. Visuomenės informavimo priemonėse tyčia skleidžiami melagingi, šmeižikiški teiginiai galėjo padaryti ne tik labai didelės žalos Lietuvos bankui, kaip institucijai, pakirsti pasitikėjimą jo vadovais ir Lietuvos banko vykdoma veikla, bet ir dėl jų galėjo nukentėti Lietuvos tarptautinė reputacija“, – rašoma prokuratūros pranešime spaudai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytautas Valvonis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vytautas Valvonis

Baudžiamasis kodeksas už šmeižtą numato baudą, areštą arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupės publikacijose ir televizijos laidose kaip realus faktas buvo pateikti tikrovės neatitinkantys teiginiai apie neva vykusius V.Valvonio pokalbius su trečiaisiais asmeninis, galbūt reikalaujant kyšio iš vieno finansų rinkos dalyvio.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) 2016 metų kovą sulaikė konsultacijų įmonės „Va Bank Broker“ direktorių Valdemarą Aleksiuką, kuris iš kredito unijos Centro taupomosios kasos reikalavo 70 tūkst. eurų kyšio, girdamasis pažintimi su V.Valvoniu ir tenisininku Andriumi Labunsku.

STT tyrimo metu teigė nustačiusi, kad V.Aleksiuko teiginiai apie jo ryšius su LB darbuotojais yra išgalvoti, o jokių realių sąsajų su pastaraisiais jis neturėjo.

„Lietuvos ryto“ grupės žiniasklaidos priemonės 2016-ųjų gegužės pradžioje pateikė pokalbių išklotines, kuriose, anot jų, V.Valvonis ir A.Labunskas kalba apie kyšius.

Teismas pernai konstatavo, kad „Lietuvos ryto“ dienraštis ir televizija paskelbė neegzistuojančius pokalbius, sukūrė nepagrįstus kaltinimus, o teismui nepateikė jokių objektyvių bei patikimų duomenų, jog V.Valvonis reikalavo kyšio.

Žiniasklaidos grupei geranoriškai atsisakius paneigti melagingas žinias, V.Valvonis vėl kreipėsi į teismą – Vilniaus miesto apylinkės teismas liepos viduryje įpareigojo „Lietuvos ryto“ grupę paneigti melagingą informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius