Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas apgynė kalinio žmoną, kuriai Lukiškių kalėjimo apsauga uždraudė perduoti vyrui USB raktą

Teismas panaikino Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo sprendimą dėl USB laikmenos. Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT), išnagrinėjęs administracinę bylą pagal R.D. skundą Lukiškių tardymo izoliatoriui-kalėjimui dėl atsisakymo leisti perduoti laikomam suimtam pareiškėjos sutuoktiniui USB laikmeną, iš dalies tenkino R.D. skundą – panaikino skundžiamą sprendimą ir įpareigojo kalėjimo administraciją iš naujo išnagrinėti šį jos prašymą, pranešė VAAT.
USB raktas
USB raktas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pareiškėja R.D. prašė teismo panaikinti Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo 2014-02-18 raštą, kuriuo kalėjimo administracija atsisakė tenkinti prašymą perduoti jos sutuoktiniui USB laikmeną su per televiziją rodytų vakarinių laidų bei svetainės www.youtube.com įrašais.  

Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjų kolegija, išnagrinėjusi administracinę bylą, padarė išvadą, kad Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo administracija, nagrinėdama prašymą perduoti USB laikmeną suimtajam, netinkamai taikė teisės aktus, neįvertino vaizdo įrašų teisėtumo ir priėmė nepagrįstą ir neteisėtą sprendimą, todėl jį panaikino.

Teismas pažymi, kad LR autorių ir gretutinių teisių įstatymas leidžia atgaminti audiovizualinį kūrinį iš teisėto šaltinio nekomerciniais tikslais.

Prašydama perduoti sutuoktiniui USB laikmeną su joje esančiais įrašais iš svetainės www.youtube.com, pareiškėja turėjo patvirtinti iš šios svetainės padarytų vaizdo įrašų kopijų teisėtumą.

Šiame įstatyme nustatyta galimybė atgaminti kūrinį asmeniniams tikslams reiškia galimybę pasidaryti kūrinio kopiją ir ją naudoti asmeniškai ar šeimos narių poreikiams tenkinti, nenustatant, kokiose vietose fizinis asmuo ar jo šeimos narys gali jas peržiūrėti.

Prašydama perduoti sutuoktiniui USB laikmeną su joje esančiais įrašais iš svetainės www.youtube.com, pareiškėja turėjo patvirtinti iš šios svetainės padarytų vaizdo įrašų kopijų teisėtumą, t. y. kartu su laikmena ji turėjo pateikti ir „YouTube“ arba atitinkamų turinio licencijos turėtojų rašytinį sutikimą.

Šioje byloje nėra duomenų, patvirtinančių, kad R.D. pateikė Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo administracijai tokius dokumentus, o šis – kad pareikalavo juos pateikti.

Kaip rašoma teismo sprendime, į USB laikmeną įrašytos televizijos laidų kopijos yra teisėtos ir jos galėjo būti perduotos pareiškėjos sutuoktiniui jo asmeniniams poreikiams tenkinti, jeigu jos buvo transliuotos viešai, o jeigu įrašytų laidų transliavimas vyko užkoduotų signalų perdavimo būdu – kad pareiškėja turėjo legalų tokios transliacijos atkodavimo prietaisą.

Šis Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas per 14 dienų nuo jo paskelbimo apeliacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, paduodant skundą tiesiogiai šiam teismui arba per Vilniaus apygardos administracinį teismą. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius