-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas atmetė pieno perdirbimo bendrovių skundus dėl žalos atlyginimo

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) neskundžiama 2011 m. lapkričio 24 d. nutartimi atmetė keturių Lietuvos pieno perdirbimo bendrovių apeliacinį skundą, kuriuo jos prašė atlyginti, jų teigimu, Konkurencijos tarybos neteisėtais veiksmais padarytą žalą.
Plaktukas
Plaktukas / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

LVAT paliko galioti nepakeistą Vilniaus apygardos administracinio teismo 2010 m. rugsėjo 6 d. sprendimą, kurį AB „Pieno žvaigždės“, AB „Vilkyškių pieninė“, AB „Kelmės pieninė“ ir AB „Modest“ siekė panaikinti.

Minimų bendrovių reikalavimas atlyginti žalą buvo grindžiamas tuo, kad jos Konkurencijos tarybos 2008 m. vasarį priimtu nutarimu už per Lietuvos pienininkų asociaciją „Pieno centras“ kartu su kitomis šiai asociacijai priklausiusiomis bendrovėmis vykdytus konfidencialaus pobūdžio informacijos mainus buvo pripažintos pažeidusiomis Konkurencijos įstatymo 5 straipsnio reikalavimus.

Kadangi Konkurencijos tarybos nutarimas dalyje dėl AB „Rokiškio sūris“ ir UAB „Marijampolės pieno konservai“ LVAT 2009 m. birželio 11 d. sprendimu buvo panaikintas ir byla buvo grąžinta Konkurencijos tarybai papildomam tyrimui atlikti (papildomą tyrimą Konkurencijos taryba baigė 2011 m. birželį), AB „Pieno žvaigždės“, AB „Vilkyškių pieninė“, AB „Kelmės pieninė“ ir AB „Modest“, remdamosi šia teismo nutartimi, siekė įrodyti Konkurencijos tarybos veiksmų neteisėtumą ir jų atžvilgiu, nes dėl tokių veiksmų jos patyrė žalą – sumokėjo Konkurencijos tarybos nutarimu paskirtas baudas.

Šia nutartimi LVAT konstatavo, kad ūkio subjektų atsakomybė už konkurencijos taisyklių pažeidimus yra individualizuojama atskirai. Todėl teismo tvarka vienų ūkio subjektų atžvilgiu panaikintas Konkurencijos tarybos nutarimas savaime netampa negaliojančiu šio nutarimo teismui neskundusių ūkio subjektų atžvilgiu.

Aplinkybė, kad Konkurencijos tarybos 2008 m. nutarimas buvo panaikintas AB „Rokiškio sūris“ ir UAB „Marijampolės pieno konservai“ atžvilgiu, neįrodo Konkurencijos tarybos neteisėtų veiksmų ar padarytos žalos AB „Pieno žvaigždės“, AB „Vilkyškių pieninė“, AB „Kelmės pieninė“ ir AB „Modest“, nes pastarosios bendrovės neskundė Konkurencijos tarybos 2008 m. nutarimo. Šių bendrovių atžvilgiu Konkurencijos tarybos nutarimas yra teisėtas ir galiojantis, o jo pagrindu sumokėtos baudos negali būti laikomos jų patirta žala, kurios atlyginimo šios bendrovės galėtų reikalauti iš valstybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius