-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas atmetė T.Ismailovo prašymą dėl teistumo panaikinimo: jis net nebando atlyginti žalos

Trečiadienį Kauno apylinkės teismas paskelbė nutartį, kuria atmetė kauniečių Kručinskų vaikų paėmimo istorijoje išgarsėjusio vaiko teisių apsaugos specialisto Teodoro Ismailovo prašymą panaikinti jo teistumą. Argumentai – nuteistasis baustas net 8 kartus, neįvykdė jis ir teismo paskirto įpareigojimo atlyginti 20 tūkst. litų žalą.
Teodoras Ismailovas
Teodoras Ismailovas / Vilmanto Raupelio/Kaunodienos.lt nuotr

Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriuje vyriausiuoju specialistu dirbantis 43-ejų metų Teodoras Ismailovas – spalvinga kriminalinę praeitį turinti asmenybė. Būtent šis žmogus, kaip tvirtina liudininkai, dalyvavo skandalingame epizode, kai rugsėjo pabaigoje jėga iš tėvo rankų buvo paimtas mažametis Kručinskų vaikas. Norėdamas atsikratyti prastos etiketės, T.Ismailovas kreipėsi į teismą dėl teistumo panaikinimo. Tokį prašymą teismui Teodoras pateikė iškart po to, kai žiniasklaidoje pasipylė istorijos apie jo elgesį ir keistus pomėgius.

Gruodžio 19 d. Kauno apylinkės teismas paskelbė nutartį, kuria šį prašymą atmetė. Pats vaiko teisių apsaugos specialistas, kuris iki gruodžio 31 d., kol pasibaigs jo darbo sutartis, yra nušalintas nuo pareigų, teismo posėdžiuose nesilankė ir nutarties paskelbime nepasirodė.

Nors savo prašyme T.Ismailovas tikino teismą pakeitęs savo gyvenimo būdą, įgijęs išsilavinimą (psichologijos bakalauro ir magistro laipsnį), daugiau nenusikaltęs, argumentai teisėjo neįtikino.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Bronislovas Liatukas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Bronislovas Liatukas

Atsižvelgė į spalvingą asmenybę

Teisėjas Bronislovas Liatukas pabrėžė, kad T.Ismailovas teistas už apysunkį ir sunkų nusikaltimus. Sutrumpinti ar visiškai panaikinti teistumą yra teismo teisė, bet ne pareiga. Spręsdamas teistumo panaikinimo klausimą, teismas atsižvelgė į nuteistojo asmenybę, jo elgesį po bausmės atlikimo, jo darbinę veiklą bei kitas aplinkybes, leidžiančias teismui spręsti apie teistumo sutrumpinimo arba visiško jo panaikinimo konkrečiam asmeniui tikslingumą.

Teisėjas priminė, kad Kauno miesto apylinkės teismo 2013 m. birželio 10 d. nuosprendis 2013 m. spalio 10 d. buvo gautas probacijos tarnyboje ir pradėtas vykdyti. Bausmės pabaiga – 2015 m. spalio 6 d.

Kauno apylinkės teismas 2015 m. spalio 8 d. nutartimi atmetė probacijos tarnybos teikimą dėl T.Ismailovui paskirtos laisvės apribojimo bausmės pakeitimo areštu, nenustačius, kad nuteistasis tyčia vengia atlyginti nusikaltimu padarytą turtinę žalą. Tad teistumas T.Ismailovo atžvilgiu išnyktų 2020 m. spalio 5 d., pusė teistumo termino suėjo 2018 m. balandžio 6 d.

Pasak B.Liatuko, nagrinėjamu atveju yra formalus Baudžiamojo kodekso numatytas pagrindas nuteistajam panaikinti teistumą, kadangi yra praėję daugiau kaip pusė teistumo termino. Vis dėlto, nors nuteistasis naujų nusikalstamų veikų nepadarė, tačiau neįvykdė teismo paskirto įpareigojimo per 1 metus 10 mėnesių (skaičiuojant šį terminą nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos) atlyginti dalį nusikalstama veika padarytos turtinės žalos – 20 000 Lt. Negano to, teistumo laikotarpiu jis 8 kartus buvo baustas administracine tvarka, šiuo metu turi galiojančių nuobaudų.

Teistumo laikotarpiu jis 8 kartus buvo baustas administracine tvarka, šiuo metu turi galiojančių nuobaudų.

Išvada: T.Ismailovas šiuo metu nėra pasiruošęs laikytis visuomenėje nustatytų normų ir jų nepažeidinėti. Nuteistojo pablogėjusi reputacija yra būtent jo neteisėtų veiksmų pasekmė. Taigi nesant itin teigiamai nuteistąjį apibūdinančių aplinkybių, nėra pagrindo panaikinti teistumo.

Teismas nutarė nuteistojo T.Ismailovo prašymą atmesti.

T.Ismailovas neatlygina žalos

„Įstatymas nereikalauja, kad žmogus būtų krištolinis. Tačiau nėra pagrindo šiuo metu sutrumpinti teistumo išnykimo laiką arba panaikinti teistumo, kadangi asmuo turi eilę administracinių nuobaudų. Privalau gerbti ikiteisminio tyrimo pareigūnų, teismų priimtus sprendimus. Be to, jis atlygino tik 153 eurus žalos, o teismas buvo įpareigojęs atlyginti 20 tūkst. litų. Nėra jokių pėdsakų, kad Teodoras Ismailovas dėtų pastangas atlyginti žalą“, – po posėdžio žiniasklaidai teigė teisėjas B.Liatukas.

Pasak jo, net nuteistojo darbovietė nesugebėjo pateikti teigiamos charakteristikos apie savo darbuotoją – atsiųstas tik raštas, informuojantis, kad toks asmuo dirba ir kokios jo darbinės funkcijos.

Nutartis per 7 dienas nuo jos gavimo dienos gali būti skundžiama Kauno apygardos teismui.

Buvo organizavęs gaują

15min primena, kad 2012 metais T.Ismailovas buvo organizavęs gaują, kuri išrašė suklastotų sąskaitų už 2 mln. litų ir pasisavino daugiau kaip 300 tūkst. litų pridėtinės vertės mokesčio. 2013 metais birželį Kauno apylinkės teismas T.Ismailovą pripažino kaltu dėl didelės vertės svetimo turto įgijimo apgaule ir dokumentų klastojimo.

Šiam asmeniui teismas skyrė dvejų metų laisvės apribojimo bausmę, įpareigojo per vienerius metus ir dešimt mėnesių atlyginti dalį turtinės žalos, tai yra 20 tūkst. litų. Teistumo terminas dėl tokio sunkaus nusikaltimo – penkeri metai.

Elgesiu pasibaisėjo aplinkiniai

T.Ismailovo pavardė nuskambėjo skandalingoje Kručinskų šeimos, iš kurios buvo atimti, o vėliau grąžinti vaikai, istorijoje. Kaunietė Laimutė Šostauskienė pasakoja mačiusi, kaip iš Kručinskų Vaiko teisių tarnybos darbuotojai atėmė vaiką. Ji sako pasibaisėjusi – esą berniukas klykė ir buvo apsikabinęs tėvą, bet Vaiko teisių tarnybos darbuotojas jėga jį išplėšė ir nuvedė į automobilį. Tas darbuotojas ir buvo T.Ismailovas.

Į 15min kreipėsi įvykį, kai iš Gintaro Kručinsko rankų rugsėjo 29 dieną buvo išplėšas dvimetis sūnus, stebėjosi Jurgita Lukienė. Jau tuomet, pasak jos, T.Ismailovo veiksmai jai sukėlę daug klausimų. Manydama, kad vaiko teisių apsaugos specialistas peržengė savo įgaliojimus, moteris iškart kreipėsi į Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyrių, tačiau netrukus sulaukė tuometės skyriaus vedėjos Daivos Porutienės, kuri atimtų vaikų skandalo įkarštyje buvo nušalinta nuo vedėjos pareigų, atsakymo, kad pažeidimų specialistų veiksmuose nebuvo nustatyta.

Spalio 30 dieną Valstybės teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba informavo Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, kad Kauno miesto vaiko teisių apsaugos vyriausiasis specialistas T.Ismailovas nušalintas nuo pareigų iki lapkričio 30 d., kol vyksta tarnybinis patikrinimas dėl gauto skundo apie neetišką elgesį. Vėliau nušalinimas pratęstas iki gruodžio 31 d., kuomet ruošiamasi T.Ismailova atleisti, nes vaiko teisių apsaugos sistemoje nuo sausio 1 d. nebeliks pagal darbo sutartį dirbančių asmenų –teks dalyvauti valstybės tarnybos konkurse.

Kadras iš „Init“ televizijos reportažo/Skydas su nacistinį herbą primenančiu ereliu
Kadras iš „Init“ televizijos reportažo/Skydas su nacistinį herbą primenančiu ereliu

T.Ismailovas išgarsėjo ir dėl savo pomėgių: yra nacistinės Vokietijos militaristinių simbolių mėgėjas. Jo asmeninio automobilio ratus puošia Geležinio kryžiaus apdovanojimą simbolizuojantys ventilių dangteliai. Buto langai uždengti audeklu su kaukole, o ant balkono turėklų užkabintas ovalinis skydas su Trečiojo Reicho herbo erelį primenančiu piešiniu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius