-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Teismas atvertė bylą dėl aplaidaus apskaitos tvarkymo Seimo kanceliarijoje

Vilniaus miesto apylinkės teismas ketvirtadienį pradėjo nagrinėti bylą dėl galimo aplaidaus apskaitos tvarkymo Seimo kanceliarijoje. Teismui iki šiol šios bylos vis nepavykdavo atversti – į balandį ir gegužę surengtus posėdžius neatvykdavo dalis kaltinamųjų, viename jų dėl kitos bylos nepasirodė vienas iš gynėjų.
Policija prie teismo rūmų
Vilniaus miesto apylinkės teismas / Aurimo Šrubėno nuotr.

Ketvirtadienį kelias valandas trukusiame teismo posėdyje prokurorė Vilma Vidugirienė skaitė kaltinamąjį aktą.

Šioje baudžiamojoje byloje kaltinimai yra pateikti dabartiniam Seimo kancleriui Jonui Mileriui, anksčiau ėjusiam Informacijos technologijų ir telekomunikacijų departamento vadovo pareigas, buvusiai Seimo kanceliarijos Finansų departamento direktorei Danutei Petrauskienei ir buvusiai jos pavaduotojai Dalei Špakauskienei, Finansų departamento darbuotojoms Nijolei Judinienei, Alei Klovaitei, Ilonai Mažeikytei, Sigitai Karpickienei, Irenai Astrauskaitei bei Bendrųjų reikalų departamento darbuotojams Alvydui Milkevičiui, Algirdui Taruliui, Arvydui Algimantui Švedui.

Taip pat teisiama buvusi Seimo kasininkė Regina Petkelienė, kuri už iš Seimo kanceliarijos kasos iššvaistytus daugiau nei 441 tūkst. litų nuteista kalėti dvejus metus ir jau atlieka bausmę.

R.Petkelienė teisiama dėl galimo dokumento suklastojimo, J.Milerius – dėl galimo tarnybos pareigų neatlikimo ir galimo dokumento suklastojimo, D.Petrauskienei įtarimai pateikti dėl galimo tarnybos pareigų neatlikimo ir aplaidaus buhalterinės apskaitos tvarkymo.

D.Petrauskienė ir D.Špakauskienė yra perkeltos į žemesnes pareigas kituose Seimo kanceliarijos departamentuose, kiti kaltinamieji nuo pareigų nenušalinti.

Prokurorės teigimu, R.Petkelienė pati spausdindavo neva atliktų netikėtų kasos patikrinimų aktus, nors realiai tokie patikrinimai nebuvo atliekami.

J.Milerius, pasak prokurorės, buvo vienos iš komisijų, turėjusių tikrinti Seimo kasą, narys.

„Jam irgi inkriminuotas tinkamas pareigų neatlikimas, nes vėlgi jis buvo vienos iš komisijų (...) narys, kuris irgi turėjo atlikti patikrinimus – suskaičiuoti tuos pinigus, įvertinti, ar jie atitinka, realiai atlikti“, – aiškino prokurorė V.Vidugirienė.

J.Milerius jam metamus kaltinimus vadina teisiškai nesuprantamais.

„Toliau prasidės įrodymas tų teiginių, kuriuos šiandien išgirdot, man jie tikrai yra sunkiai suprantami, jeigu nepasakyti, kad visiškai nesuprantami iš teisinės pusės“, – žurnalistams sakė J.Milerius.

„Gyvenime aš pirmą kartą pakliuvau į tokią situaciją... Šituo atveju jeigu aš kalbėsiu, dovanokite, neturiu aš galimybės kalbėti nepakenkdamas pirmiausia teismo eigai ir sau asmeniškai“, – plačiau komentuoti kaltinimus atsisakė kancleris.

Ketvirtadienio posėdyje pradėjus nagrinėti bylą jau anksčiau pateiktą prašymą priminė kaltinamojo A.A.Švedo gynėjas – jis prašė nutraukti bylą jo klientui dėl senaties, nes jis kaltinamas veika, kurią galėjo padaryti ne anksčiau kaip 2008 metų kovo mėnesį.

Bylą nagrinėjantis teisėjas Valdas Bugelevičius nutarė, kad tokį prašymą bus galima nagrinėti tik baigiant nagrinėti bylą.

Pasak prokurorės, už lėšų iššvaistymą jau nuteista buvusi kasininkė R.Petkelienė turėtų atsakyti ir už netinkamą kasos knygos pildymą.

„Per visą tą laiką, per tuos pusantrų metų gerų, jinai (R.Petkelienė – BNS) įrašydavo kasos knygoje, kurią privalėjo vesti kaip kasininkė, turėdavo įrašyti dienos pradžioje likutį pinigų, taip pat pabaigoje likutį, ir būtent būdama paskolinusi pinigus įrašydavo tą sumą, kuri turėjo būti pagal dokumentus realiai, tačiau tos sumos nebuvo. Būtent dėl to jai pareikštas kaltinamas suklastojus vieningą dokumentą – kasos knygą“, – žurnalistams aiškino V.Vidugirienė.

Ikiteisminis tyrimas dėl galimo aplaidaus buhalterinės apskaitos tvarkymo Seimo kanceliarijoje pradėtas po to, kai 2009 metų liepą Seimo kanceliarijos kasoje pasigesta per 440 tūkst. litų.

Byloje užfiksuota, kad pinigai iš kasos buvo skolinami vėliausiai nuo 2008 metų sausio.

Dėl dingusių pinigų yra nuteistos buvusi Seimo kasininkė R.Petkelienė ir buvusi Nacionalinės sveikatos tarybos buhalterė Olga Goluskaitė. Joms skirta po dvejus metus laisvės atėmimo. Paaiškėjo, kad R. Petkelienė skolino O.Goluskaitei pinigus iš Seimo kasos, o ši juos teigia pralošusi kazino.

R.Petkelienė taip pat teigė, kad dalis pinigų skolinta Seimo kanceliarijos darbuotojams, parlamentarams.

„Apeliacinėje instancijoje buvo keičiamas ir kaltinimas ir vis tik įsiteisėjo teismo nuosprendis – yra nustatyta tokia aplinkybė, kad buvo skolinami pinigai ne tik Olgai Gulauskaitei“, – ketvirtadienį teisme žurnalistams priminė prokurorė V.Vidugirienė.

Pernai gruodžio 13 dieną Lietuvos apeliacinis teismas atmetė abiejų nuteistų moterų skundus. Po šios nutarties nuosprendis joms įsiteisėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius