-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaikų išnaudojimu kaltinti čečėnai Khadizhata ir Malikas Gatajevai išteisinti Klaipėdos apygardos teismo

Pirmadienį Klaipėdos apygardos teismas išteisino čečėnų Khadizhatos ir Maliko Gatajevų porą, kaltintą savavaldžiavus pavartojant psichologinę prievartą prieš globotinius. Dar 2009-aisiais Klaipėdos miesto apylinkės teismas šią porą buvo nuteisęs dešimties mėnesių laisvės atėmimo bausme.
Prokurorai įsitikinę, jog sutuoktiniams Gatajevams teismo paskirta bausmė - 10 mėnesių nelaisvės - yra per švelni.
Į teismą vedamas Malikas Gatajevas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pasak teisėjų kolegijos, čečėnų vaikams skirtų globos namų „Gimtoji šeima“ įkūrėjai, nurodydami nukentėjusiesiems pagal galimybes finansiškai prisidėti prie šeimos biudžeto, kurio lėšos buvo naudojamos globotinių išlaikymui, veikė ne savavališkai baudžiamosios teisės prasme, o nustatė šeimos vidaus taisykles ir taip rūpinosi visų globotinių gerove. 

Apygardos teismas atmetė prokuratūros apeliacinį skundą, kuriuo buvo prašoma griežtinti nuteistiesiems paskirtas bausmes, o apylinkės teismo nuosprendžio dalis, kuriomis Gatajevai nuteisti už globotinės nežymų sveikatos sutrikdymą ir grasinimą nužudyti bei K. Gatajeva išteisinta dėl turto prievartavimo, paliko nepakeistas. Atitinkamai paskyrė galutinę bausmę – laisvės atėmimą 7 mėnesiams ir 21 dienai, atliekant ją pataisos namuose, tačiau į bausmės laiką įskaitė sulaikyme bei suėmime išbūtą laiką, todėl konstatavo, kad paskirtas laisvės atėmimo bausmes apeliantai atliko. Taip pat panaikino kardomąsias priemones – rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

Be to, teisėjų kolegija nutarė pranešti Kauno apygardos vyriausiajam prokurorui apie galimą nukentėjusiosios S. E. melagingų parodymų davimą teisme.

Kauno miesto apylinkės teismas Gatajevus nuteisė 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmėmis už nežymų globotinės sveikatos sutrikdymą, grasinimą nužudyti ir savavaldžiavimą pavartojant psichologinę prievartą prieš globotinius. Kauno apygardos teismas bausmę sugriežtino ir skyrė čečėnams laisvės atėmimą 1 metams ir 6 mėnesiams. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas dėl nuteistųjų teisės į nešališką ir viešą teismo procesą pažeidimo bylą perdavė apeliacine tvarka nagrinėti iš naujo. Tačiau Kauno apygardos teismui nusišalinus nuo bylos nagrinėjimo, Lietuvos apeliacinio teismo sprendimu ji perduota nagrinėti Klaipėdos apygardos teismui.

Šis nuosprendis įsiteisėja nuo jo paskelbimo dienos, tačiau gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius