Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas draudimo įmonei iš apie eismo įvykį nepranešusios individualios įmonės priteisė dalį nukentėjusiam asmeniui išmokėtos draudimo išmokos

Trakų rajono apylinkės teismas išnagrinėjo civilinę bylą, kurioje kilo ginčas dėl individualios įmonės, kuriai priklausiusį automobilį vairavęs darbuotojas sukėlė eismo įvykį, pareigos draudimo įmonei grąžinti dalį nukentėjusiam asmeniui išmokėtos draudimo išmokos.
Trakų rajono apylinkės teismas
Trakų rajono apylinkės teismas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Kaip rašoma Trakų r. apylinkės teismo pranešime, išnagrinėjęs bylą teismas nustatė, kad 2011 m. rugpjūčio 29 d. Grigiškėse dėl E.K.-M. individualios įmonės darbuotojo kaltės kilo eismo įvykis. Eismo įvykio dalyviai pasirašė eismo įvykio deklaraciją, kuria E.K.-M. individualiai įmonei priklausiusį automobilį vairavęs asmuo pripažino savo kaltę.

Eismo įvykio deklaraciją draudimo įmonei, kuri buvo apdraudusi E.K.-M. individualios įmonės automobilį, pateikė eismo įvykyje nukentėjęs asmuo. Tuo tarpu E.K.-M. individuali įmonė draudimo įmonei apie eismo įvykį nepranešė, taip pat draudimo įmonei prašant nepateikė turimos informacijos apie eismo įvykį.

Teismas konstatavo, kad tai, jog po eismo įvykio buvo sudaryta eismo įvykio deklaracija, kurią draudimo įmonei pateikė eismo įvykyje nukentėjęs asmuo, nėra laikytina pakankamu atsakovo bendradarbiavimu su draudimo įmone. Teismas pažymėjo, kad E.K.-M. individuali įmonė per tris darbo dienas nuo eismo įvykio dienos raštu nepranešė apie eismo įvykį jos civilinę atsakomybę apdraudusiam draudikui, nors jai tokia pareiga buvo numatyta tiek Lietuvos Respublikos transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo įstatyme, tiek šalių sudarytoje draudimo sutartyje. E.K.-M. individuali įmonė taip pat teismui nenurodė jokių objektyvių priežasčių, dėl kurių negalėjo laiku informuoti draudimo įmonę apie įvykusį eismo įvykį.

Įvertinęs minėtas aplinkybes teismas iš E.K.-M. individualios įmonės draudimo įmonei priteisė teisės aktuose numatytą 20 procentų, tai yra, 739,39 litų dydžio nukentėjusiam asmeniui išmokėtos draudimo išmokos dalį. Taip pat teismas priteisė ir įstatymo numatytas 6 procentų dydžio procesines palūkanas nuo priteistos sumos, kurias E.K.-M. individuali įmonė turės mokėti draudimo įmonei už laikotarpį nuo bylos iškėlimo teisme iki visiško teismo sprendimo įvykdymo.

Ši teismo išnagrinėta civilinė byla atskleidė, jog ne visada sutarties šalys yra pakankamai susipažinusios ir įsigilinusios į savo sutartimi prisiimtas teises ir pareigas, dėl ko netinkamai vykdant sutartinius įsipareigojimus, jos gali patirti materialinių sankcijų.

Teismo sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius