Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas: ieškinys dėl Palangos koncertų salės koncesijos sutarties nutraukimo atmestas pagrįstai

Lietuvos apeliacinis teismas atmetė ieškovės UAB ,,Universali arena“ apeliacinį skundą dėl Klaipėdos apygardos teismo 2020 m. rugsėjo 28 d. sprendimo. Ieškovė prašė įpareigoti Palangos miesto savivaldybės administraciją ir Palangos miesto savivaldybės tarybą nedelsiant nutraukti su UAB „Pajūrio infrastruktūra“ koncesijos konkurso metu 2018 m. sausio 30 d. sudarytą koncesijos sutartį ir paskelbti naują Palangos koncertų salės valdymo koncesijos konkursą, pranešė teismas.
Palangos koncertų salė
Palangos koncertų salė / 15min nuotr.

Apygardos teismas atmetė ieškinį, nes ieškovė neįrodė, jog turi teisę reikšti tokius reikalavimus, be to, apygardos teismo vertinimu, net ir nutraukus koncesijos sutartį Palangos miesto savivaldybės administracija negali būti įpareigota skelbti naują koncesijos konkursą.

Ieškovė apeliaciniame skunde nurodė, kad ji turi teisę reikalauti, kad koncesijos sutartis būtų nutraukta, ir reikšti kitus su sutarties pasibaigimu susijusius reikalavimus. Ji teigia, kad gina savo, kaip konkurso dalyvės, pažeistą interesą, nes nutraukus koncesijos sutartį turėtų galimybę dalyvauti naujame Palangos koncertų salės valdymo koncesijos konkurse, jį laimėti ir sudaryti sutartį. Lietuvos apeliacinis teismas nesutiko su tokiais apeliantės teiginiais.

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegijos vertinimu, ieškovė neturi teisės reikalauti, kad koncesijos sutartis būtų nutraukta, nes ji nėra šios sutarties šalis ir neturi jokių iš šios sutarties kylančių civilinių materialinių subjektinių teisių bei pareigų. Teisėjų kolegija laikė, kad Palangos miesto savivaldybės administracijos atsisakymas nutraukti koncesijos sutartį kaip suteikiančiosios organizacijos sprendimas negali būti laikomas ieškovės teisėtų interesų pažeidimu. Taigi ieškovė, nebūdama koncesijos sutarties šalis, neturi teisės kontroliuoti šios sutarties vykdymo, nes už koncesijos sutarties sudarymą ir jos sąlygų vykdymą atsakinga suteikiančioji institucija – savivaldybės administracija, o tokių sutarčių sudarymą ir įgyvendinimą tikrina valstybės ir savivaldybės kontrolės institucijos.

Teisėjų kolegija atkreipė dėmesį, kad ieškovė kreipėsi į atitinkamas kontroliuojančias institucijas, kurios jokių koncesijos sutarties pažeidimų, dėl kurių ši sutartis galėtų būti nutraukta, nenustatė. Teisėjų kolegija pritarė apygardos teismo išvadai, kad koncesijos sutarties nutraukimo atveju Palangos miesto savivaldybės taryba turėtų diskrecijos teisę spręsti dėl naujo koncesijos konkurso paskelbimo. Kadangi sprendimus dėl koncesijos suteikimo tikslingumo priima savivaldybės taryba, kai koncesija suteikiama atitinkamos savivaldybės vardu, sprendimų dėl viešojo ir privataus sektorių partnerystės projektų įgyvendinimo tikslingumo priėmimas yra išimtinė savivaldybės tarybos kompetencija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius