Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2012 11 16 /17:58

Teismas išteisino korupcija kaltintus aukštus Lazdijų politikus

Marijampolės apylinkės teismas penktadienį paskelbė nuosprendį baudžiamojoje byloje, kurioje aukšti Lazdijų rajono savivaldybės vadovai ir valdininkai, tarp jų – ir konservatorius Lazdijų rajono savivaldybės meras Artūras Margelis, išteisinti dėl kaltinimų piktnaudžiavus tarnyba, korupcija, dokumentų klastojimu bei kyšininkavimu.
Artūras Margelis
Artūras Margelis / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Bylą iškėlę ir tyrę Kauno apygardos prokurorai teismo buvo prašę kaltinamuosius – konservatorius Lazdijų rajono merą A.Margelį, Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorių Gintautą Salatką, savivaldybės Investicijų skyriaus vedėją Vidmantą Pilvinį, nepartinį bendrovės „Lazdijų šiluma“ direktorių Virgaudą Šerėną įkalinti, o butelį alkoholinio gėrimo dovanų iš verslininko gavusį buvusį savivaldybės Architektūros skyriaus vedėją Petrą Selilionį – atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės perduodant jį pagal laidavimą žmonai Audronei Selilionienei. 

Vilmos Danauskienės nuotr./Lazdijų valdininkas Vidmantas Pilvinis
Vilmos Danauskienės nuotr./Lazdijų valdininkas Vidmantas Pilvinis

Meras – patenkintas

„Galiu tik pasidžiaugti, kad teismas priėmė teisingą sprendimą. Nuo pat bylos iškėlimo sakiau, jog tai – politinių konkurentų užsakymas ir bandymas susidoroti su valdančiąją koaliciją Lazdijų rajone suformavusiais konservatoriais bei jų koaliciniais partneriais savivadybės taryboje. Niekada nepripažinau savo kaltės, nes nesijaučiu padaręs nusikalstamos veikos, o politinių partijų derybos, formuojant porinkimines koalicijas – grynai savivaldybių tarybų ir mandatus laimėjusių politikų reikalas“, – tik išėjęs iš teismo posėdžių salės 15min.lt sakė Lazdijų rajono savivaldybės meras A.Margelis.

Sulaikė STT pareigūnai

Lazdijų rajono politikų korupcijos byla buvo pradėta 2011 metų balandžio paskutinėmis dienomis, kai į Lazdijų rajono savivaldybės administracijos pastatą ir bendrovės „Lazdijų šiluma“ administracines patalpas atvykę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno valdybos pareigūnai darbo vietoje sulaikė ir į apklausas išsivežė V.Pilvinį, G.Salatką, V.Šerėną ir „Lazdijų šiluma“ bendrovės direktoriaus pavaduotoją, Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narę Mariją Bakšienę.

STT Kauno valdybos pareigūnai ir Kauno apygardos prokuratūros prokurorai teigė surinkę pakankamai įrodymų, kad Lazdijų rajono savivaldybės meras A.Margelis, piktnaudžiaudamas savo padėtimi, siekdamas jam palankaus balsavimo būsimuose mero rinkimuose, 2011 metų pavasarį, po įvykusių savivaldos rinkimų, nurodė V.Pilviniui ir G.Salatkai įsteigti naują direktoriaus pavaduotojos etatą „Lazdijų šilumos” įmonėje ir į jį be konkurso priimti Lazdijų rajono savivaldybės tarybos narės mandatą gavusią Darbo partijos Lazdijų skyriaus pirmininkę M.Bakšienę.

Vilmos Danauskienės nuotr./Lazdijų darbietei Marijai Bakšienei bus iškelta byla.
Vilmos Danauskienės nuotr./Marija Bakšienė

V.Pilvinis, kaip šios įmonės valdybos pirmininkas, norėdamas įsiteikti merui A. Margeliui, nurodė „Lazdijų šilumos” direktoriui V. Šerėnui parengti raštą valdybai dėl tokio etato reikalingumo, suklastojo valdybos posėdžio protokolą ir savivaldybės administracijos direktoriui G. Salatkai atsiuntė prašymą dėl minėto etato įvedimo pagrįstumo. Pastarasis etatą įsteigti leido ir šiose pareigose V.Šerėnas priėmė dirbti M. Bakšienę.

V.Pilvinis ir P.Selilionis dar buvo kaltinami ir reikalavę kyšio bei jį priėmę iš vienos Kauno leidybos bendrovės atstovo Zenono Kamarūno.

Verslininkas tuomet Lazdijų rajono rinkimų apygardos komisijos pirmininku dirbusiam V. Pilviniui pateikė Druskininkų vandens parko abonementus, už kuriuos šio parko paslaugomis pasinaudojo V. Pilvinio vadovaujama rinkimų apygardos komisija.

V. Selilionis analogišku abonementu bei buteliu alkoholinio gėrimo, gautais iš verslininko Z. Kamarūno, ir viešbučio paslaugomis pasinaudojo kartu su muitininke dirbančia savo žmona A.Selilioniene. Kyšį verslininkas davė už architekto suteiktas konsultacijas dėl jo gyvenamosios sodybos Lazdijų rajone rekonstrukcijos darbų.

Abi bylos buvo sujungtos į vieną dėl, pasak prokurorės, tiesioginio priežastinio ryšio.

Iš darbo bylos nagrinėjimo metu savo noru pasitraukęs P. Selilionis pareigūnams buvo prisipažinęs paėmęs kyšį iš kauniečio verslininko. Kiti kaltinamieji viso ikiteisminio bylos nagrinėjimo metu ir teisme savo kaltės nepripažino.

Prokurorai prašė politikus įkalinti

Prokurorai teismo buvo prašę griežtų bausmių kaltinamiesiems. V.Pilvinį buvo prašoma nuteisti 4 metams laisvės atėmimo, bausmės vykdymą atidedant 2 metams. Jis kaltintas piktnaudžiavimu ir dokumento suklastojimu.

Lazdijų rajono merui, konservatoriui Artūrui Margeliui buvo prašoma skirti 3 metus laisvės atėmimo, bausmės vykdymą atidėti 2 metams. Meras kaltintas piktnaudžiavimu.

Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktoriui Gintautui Salatkai buvo prašoma skirti 1 metus laisvės atėmimo, bausmės vykdymą atidedant 1 metams. Valdininkas kaltintas piktnaudžiavimu.

Lazdijų rajono savivaldybės valdomos įmonės „Lazdijų šiluma“ direktorių Virgaudą Šerėną siūlyta įkalinti metams, bausmės vykdymą atidėti 1 metams. Šilumininkas kaltintas piktnaudžiavimu.

Atskirą nutartį prašoma priimti ir dėl byloje liudijusios liudytojos M.Bakšienės – prokurorai Darbo partijos Lazdijų skyriaus pirmininkei prašė iškelti baudžiamąją bylą dėl melagingų parodymų davimo.

Nubaustas tik kyšininkas architektas

Nuosprendyje dėl buvusio Lazdijų rajono savivaldybės Architektūros skyriaus vedėjo P.Selilionio, kuris prisipažino gavęs kyšius ir jais pasinaudojęs, teismas konstatavo, jog kaltinamasis atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės, byla jo atžvilgiu nutraukiama, o jis pats perduodamas vineriems metams žmonos priežiūrai pagal laidavimą.

V.Pilvinis išteisintas pagal visus jam inkriminuotus kaltinimus dėl piktnaudžiavimo tarnyba, įgaliojimų viršijimo, dokumento suklastojimo ir kyšininkavimo, nes teismas nustatė, jog nebuvo padaryta su nusikaltimais susijusios veikos požymių.

V.Šerėnas, A.Margelis ir G.Salatka išteisinti pagal visus jiems inkriminuotus kaltinimus, nes jų veiksmuose nepadaryta nusikalstama veika.

Teismas panaikino kardomąsias priemones – rašytinius pasižadėjimus neišvykti iš gyvenamosios vietos, taip pat nuo pirmadienio grąžina V.Pilvinį į Investicijų skyriaus vedėjo ir bendrovės „Lazdijų šiluma“ valdybos pirmininko pareigas, nuo kurių jis iki šiol buvo nušalintas bylos tyrimo ir nagrinėjimo teisme metu.

Prokuratūra, neoficialiais duomenimis, žada pasinaudoti teise šį nuosprendį apskųsti Kauno apygardos teismui per 20 dienų nuo jo paskelbimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius