-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas kirto A.Sabonio firmai: įpareigojo staigiai nušluoti vasarnamių kompleksą Preiloje (atnaujinta 17.25 val.)

Lietuvos apeliacinis teismas išnarpliojo bylą dėl legendinio krepšininko įmonės Kuršių nerijoje statytų vasarnamių.
Ginčai vyksta dėl šių Sabonio įmonės vasarnamių Preiloje.
Ginčai vyksta dėl šių Sabonio įmonės vasarnamių Preiloje. / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Pirmadienį Apeliacinio teismo teisėjų kolegija paskelbė nutartį su garsiaisiais Arvydo Sabonio firmos vasarnamiais susijusioje byloje.

Teisėjų verdiktas triuškinamas: visi vasarnamiai privalo būti nušluoti nuo žemės paviršiaus. Statytojams teismo duotas terminas – 6 mėnesiai. 

Maža to, teismas priteisė iš atsakovo valstybės naudai bylinėjimosi išlaidas: 400 litų žyminio mokesčio bei 120,42 lito išlaidų, susijusių su procesinių dokumentų siuntimu.

Detalieji planai iš esmės pažeidžia Kuršių nerijos nacionalinio parko schemą ir kartu viešąjį interesą“, – paskelbė teisėja N.Piškinaitė.

Kaip pažymėjo teisėja Nijolė Piškinaitė, kolegija konstatavo, kad Kuršių nerijos nacionalinio parko planavimo schema ir generalinis planas, ir pamatinis dokumentas, kuris privalomas visoms institucijoms, ir nukrypimai nuo šio plano yra negalimi. „Kolegija laikė, kad detalieji planai, kuriuos patvirtino atsakovas savo sprendimais, bei patys detalieji planai iš esmės pažeidžia Kuršių nerijos nacionalinio parko schemą ir kartu viešąjį interesą“, – paskelbė teisėja N.Piškinaitė.

Po tokio nutarimo paskelbimo A.Sabonio firmai atstovavęs advokatas neslėpė esąs sukrėstas. 

„Kitose bylose pradėjo taikyti senatį, ir... O čia – nugriauti! O kas atlygins?! O kodėl dabar turi nugriauti tas, kuris statė, o ne tas, kuris pažeidė? Vyriausiasis administracinis teismas yra konstatavęs: A.Sabonio klubas ir partneriai nėra padarę pažeidimų, nei tvarkydami dokumentus, nei statydami! Absurdiškesnio sprendimo negalėjo būti...“, – piktinosi „Sabonio klubo ir partnerių“ teisininkas Gintaras Černiauskas.

Vienintelė paguoda: dar liko šansas skųstis Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Šįkart teismas sprendė klausimus dėl administracinių aktų, sandorių pripažinimo negaliojančiais, restitucijos taikymo, teisinės registracijos panaikinimo ir praleisto ieškinio senaties termino atnaujinimo.

Kaip jau pasakojo 15min.lt, Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai narpliojo bylą, susijusia su Kuršių nerijoje pastatytų 15-os vasarnamių kompleksu bei boteliu.

„Scanpix“ nuotr./Legendinis krepšininkas Arvydas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Legendinis krepšininkas A.Sabonis

Klaipėdos apygardos teismas šioje byloje yra priėmęs vasarnamius stačiusiai legendinio krepšininko A.Sabonio kompanijai palankų sprendimą.

Tačiau viešąjį interesą ginanti Klaipėdos apygardos prokuratūra bei Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija pateikė skundą sostinėje veikiančiam Apeliaciniam teismui.

Rūpesčiai milijonieriams

Klaipėdos apygardos prokurorė Laura Paulikienė yra pasakojusi, kad tame Preilos sklype, kur stūkso 15 vasarnamių, turėtų būti įrengta žvejų prieplauka.

Anot prokurorės, ši vieta vienintelė pakankamai gili mariose, kur prie kranto gali priplaukti žvejų laivai. Žvejams čia taip pat turėjo būti įrengtas pontoninis pirsas.

Tuo tarpu firma „Sabonio klubas ir partneriai“ šiame puikiame gamtos kampelyje pastatė vasarnamius ir išpardavė juos milijonieriams.

O kas atlygins?! Absurdiškesnio sprendimo negalėjo būti...“, – piktinosi A.Sabonio firmos teisininkas G.Černiauskas.

Pareiga tapti trečiaisiais asmenimis šioje byloje teko Šarūnui Nedzinskui, Sauliui Galdikui, Vilmai Kvietkauskienei, Jonui Iržikevičiui, Larisai Mahotkinai, Violetai Kampanai, Natalijai Bykovai.

Atsakovais tapo ne tik „Sabonio klubas ir partneriai“, bet ir Neringos savivaldybės taryba bei Neringos savivaldybės administracija.

Adamkus grasino buldozeriais

Projekto plėtotojams atstovaujantis advokatas G.Černiauskas viename iš Apeliacinio teismo posėdžių yra pareiškęs, kad bylą ištęsus kompanijai „Sabonio klubas ir partneriai“ gresia žlugimas.

Prieš metus, 2008-ųjų spalį, Klaipėdos teisėjai atmetė viešąjį interesą ginančių prokurorų pareiškimą, kuriuo prašyta panaikinti Neringos savivaldybės tarybos patvirtintus detaliuosius planus, nugriauti 15 esą neteisėtai iškilusių vadinamojo Preilos botelio statinių, o statytojams kompensuoti daugiau kaip 700 tūkstančių litų, investuotų į komplekso infrastruktūrą.

Jau tada advokatas minėjo, kad palankus teismo sprendimas vargu ar džiugina statytojų bendrovę, nes per trejus metus trukusį procesą patirta itin daug nuostolių.

Savo ruožtu prieš kelerius metus Kuršių nerijoje lankydamasis tuometinis prezidentas Valdas Adamkus yra paraginęs buldozeriais griauti esą nelegaliai pastatytus šiuos vasarnamius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius