-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

​Teismas mailiaus byloje paliko išteisinamąjį nuosprendį buvusiam Lietuvos banko vadovui Romualdui Visokavičiui

Vilniaus apygardos teismas penktadienį paliko galioti išteisinamąjį nuosprendį buvusiam Lietuvos banko vadovui ir ambasadoriui Romualdui Visokavičiui, kuris buvo kaltintas korupcija vadinamojoje mailiaus byloje.
Romualdas Visokavičius
Romualdas Visokavičius / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Po apygardos teismo verdikto išteisinamasis nuosprendis R.Visokavičiaus atžvilgiu įsiteisėjo.

„Aš manau, kad teismas teisingai pasielgė. Reikia džiaugtis, kad kuo toliau, tuo toliau teismai tampa teisingesni. Tyrėjai ir prokurorai yra atsilikę ir žemo lygio – nesupranta daugybės dalykų, juos reikia išvaikyti“, – BNS po teismo posėdžio sakė R.Visokavičius.

Apygardos teismui peržiūrėjus bylą apeliacine tvarka, vadinamojoje mailiaus byloje padaugėjo išteisintųjų – nauju nuosprendžiu teismas visiškai išteisino Ingridą Jasonienę, kuri anksčiau buvo pripažinta kalta ir buvo skirta piniginė bauda.

„Aš manau, kad teismas teisingai pasielgė. Tyrėjai ir prokurorai yra atsilikę ir žemo lygio – nesupranta daugybės dalykų, juos reikia išvaikyti“, – po posėdžio pareiškė R.Visokavičius.

Pernai spalio 17 dieną Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys paskelbė, kad negali nuosprendžio grįsti prielaidomis.

„Reikia vadovautis tuo, kas įrodyta, o ne prielaidomis“, – aiškindamas nuosprendžio motyvus sakė teisėjas.

Prokuroras dėl tarpininko kyšininkavimo ir sukčiavimo R.Visokavičiui prašė skirti dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant metams, ir skirti 19,5 tūkst. litų baudą.

Prokurorai įtarė, kad R.Visokavičius, pasinaudodamas savo padėtimi ir pažintimis, galėjo paveikti institucijas, pareigūnus ir politikus, kad organizuota grupuotė neteisėtai gautų milijoninę Europos Sąjungos paramą.

Apylinkės teismas kaltais byloje buvo pripažinęs tik Egidijų Gesevičių ir I.Jasonienę. Pirmasis buvo pripažintas kaltu dėl suklastotų patalpų nuomos sutarčių, suklastotų dokumentų pateikimo aplinkos apsaugos departamentui, dėl keturių suklastotų paskolų sutarčių ir dar kelių nusikaltimų. Jam skirta 26 tūkst. litų bauda. Įskaičius 2010 metais suėmime praleistą laiką, bauda sumažėjo iki 9 tūkst. litų.

I.Jasonienei buvo skirta 1300 litų bauda.

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Vilniaus apygardos teismas
Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Vilniaus apygardos teismas

Apygardos teismas taip pat keitė nuosprendį E.Gesevičiaus atžvilgiu, tačiau paskelbė, kad visiškai jį išteisinti nėra pagrindo. I.Jasonienė buvo išteisinta visiškai, kaip nepadariusi veikų, turinčių nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Teismai taip pat išteisino Vytautą Petrušonį, Mindaugą Gesevičių, Inga Dagytę-Riškę, Jona Jacunską, Skirmantą Miškinį ir Albertą Brinkį.

Proceso dalyviai šioje byloje dar gali rašyti kasacinius skundus Lietuvos Aukščiausiajam Teismui. R.Visokavičius ir I.Jasonienė svarsto bylinėtis su valstybe Europos žmogau teisių teisme, sprendimą priims pasitarę su savo advokatais. I.Jasonienė BNS sakė, kad so kolege gindamasi nuo nepagrįstų kaltinimų per visą procesą teisinėms paslaugoms išleido apie 100 tūkst. litų.

Vilniaus apygardos teisme byla buvo nagrinėjama pagal Generalinės prokuratūros, I.Jasonienės ir E.Gesevičiaus apeliacinius skundus.

„Jis visiškai neargumentuotas, perrašyta baigiamoji kalba, dėl ko prašo priimti apkaltinamąjį nuosprendį, nenurodyti argumentai“ – sakė Vilniaus apygardos teismo teisėja Jūratė Damanskienė.

Valstybės kaltintojas šioje byloje Generalinės prokuratūros prokuroras Dainius Baraniūnas BNS yra sakęs, kad apygardos teismo prašau to, ko prašė per baigiamąsias kalbas apylinkės teisme. Jis manė, kad išteisinamasis nuosprendis „mailiaus“ byloje buvo nepagrįstas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius