Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 03 29 /15:56

Teismas: Neringa Venckienė už kiekvieną pradelstą dieną turės sumokėti po 200 Lt

Nors ir neskyrė maksimalios prašomos baudos, ketvirtadienį Kėdainių rajono apylinkės teismo pirmininkas Vitalijus Kondratjevas patenkino antstolės Sonatos Vaicekauskienės prašymą skirti baudą Neringai Venckienei už Kėdainių rajono apylinkės teismo 2011 m. gruodžio 16 d. sprendimo dalies, įpareigojančios ją perduoti mergaitę jos motinai, nevykdymą.
Neringa Venckienė
Neringa Venckienė / BFL nuotr.

Kauno apygardos teismo teisėja N.Venckienė už kiekvieną dieną, kai teismo sprendimas nėra įvykdomas, turės mokėti po 200 Lt, skaičiuojant nuo 2011 m. gruodžio 31 d., t.y. nuo tos dienos, kai pasibaigė laikas, skirtas įvykdyti gruodžio 16 d. teismo sprendimą. Kovo 29 d. ši suma sudarė 18 tūkst. Lt.

Ši teismo nutartis per 7 dienas nuo jos priėmimo dienos gali būti skundžiama atskiruoju skundu Panevėžio apygardos teismui per šią nutartį priėmusį Kėdainių rajono apylinkės teismą.

Antstolė skirti baudas D.Kedžio dukters laikinajai globėjai prašė ne kartą, tačiau N.Venckienė įvairiais teisiniais būdais, mėgindama nušalinti Kėdainių rajono apylinkės teismą, o vėliau – ir Panevėžio apygardos teismą, turėjusį nagrinėti Kėdainių r. Apylinkės teismo nušalinimą, baudų paskyrimo išvengdavo.

Maksimalios baudos neskyrė

Kėdainių rajono apylinkės teismas informuoja, kad antstolės prašymas patenkintas iš dalies.  S.Vaicekauskienė prašė skirti maksimalią įstatyme nustatyto dydžio baudą, t.y. po 1000 Lt už kiekvieną teismo sprendimo nevykdymo dieną.

Teismas pripažino faktą, jog N. Venckienė, suvokdama teismo sprendimo nevykdymo pasekmes, piktybiškai vengia vykdyti teismo sprendimą ir tokiu būdu šiurkščiai pažeidžia kitų proceso dalyvių teises bei delsdama vykdyti sprendimą, sąmoningai apsunkina jo įvykdymą.

Nustatant baudos dydį teismas atkreipė dėmesį į skirtinos baudos tikslą, kuris yra susijęs ne tik su siekiu finansiškai nubausti asmenį už teismo sprendimo nevykdymą, bet ir su proceso šalies skatinimu tinkamai ir laiku įvykdyti teismo sprendimą, todėl teismas laikėsi nuostatos, jog maksimalios baudos skyrimas fiziniam asmeniui neatitiktų baudos skyrimo tikslų ir paskirties, todėl skiriamos baudos dydį mažino iki 200 Lt už kiekvieną teismo sprendimo nevykdymo dieną.

Kedžiams gresia bausmė ir už trukdymą antstolei

Kitiems Kedžių šeimos nariams taip pat gresia atsakomybė už trukdymą antstolei vykdyti savo pareigas.

Mergaitės perdavimą mamai L.Stankūnaitei sužlugdė mergaitės seneliai, teisėjos N. Venckienės tėvai – Vytautas ir Laimutė Kedžiai bei teta Audronė Skučienė. Baudžiamasis kodeksas numato, jog tas, kuris trukdė antstoliui atlikti savo pareigas, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

PAPILDYTA 15.30 val.: Advokatas: „Tai – logiškas sprendimas“

L.Stankūnaitės advokatas Gintaras Černiauskas teismo sprendimu džiaugiasi, jį vadina logišku, tačiau šiek tiek pavėluotu. Jis viliasi, kad bauda už teismo sprendimo nevykdymą privers į susidariusią situaciją N.Venckienę ir jos artimuosius pažvelgti kitaip.

„Jei teismas anksčiau būtų priėmęs tokį sprendimą, gal nebūtų buvę ir tokio drastiško pasipriešinimo vykdant teismo sprendimą perduoti dukrą motinai. Tai – logiškas sprendimas. Kitu atveju atsidurtume aklavietėje, kai vieną dieną būtų nevykdomi teismo sprendimai.

Jau ir dabar tokių pavyzdžių yra, kai jaunuoliai konfliktą sprendžia ne teisėsaugos institucijose, o surengia savo teismą ir padega butą“, – 15min.lt sakė G.Černiauskas. Jis dar nespėjo apie palankų teismo sprendimą pasikalbėti su savo kliente L.Stankūnaite, tačiau neabejoja, kad jis pakels jai nuotaiką.

Primename, kad kovo 22 d. Kėdainių rajono apylinkės teismas antstolei leido taikyti prievartą grąžinant dukrą motinai, t.y. prieš trukdančius įvykdyti teismo sprendimą leista panaudoti jėgą. Jau kitą dieną vykęs bandymas perduoti mergaitę L.Stankūnaitei baigėsi susistumdymu ir raičiojimusi ant Kedžių namų grindų, nukritę suaugusieji prispaudė  8 m. mergaitę.

Trečiadienį, kovo 29 d., Klaipėdos apygardos teismas atmetė mažametės velionio Drąsiaus Kedžio dukters globėjos N.Venckienės prašymą, kuriuo ji prašė neperduoti mergaitės biologinei motinai – esą po šios viešo pareiškimo apie gautus grasinimus nužudyti vaikui su mama gyventi būtų nesaugu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius