Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas nubaudė konkurentų prekės ženklą pasisavinti bandžiusią bendrovę

Vilniaus apygardos teismas (VAT) iš bendrovės „Filaretai Travel“ priteisė 15 tūkst. litų už nesąžiningą konkuravimą su keleivių vežimu bei automobilių nuoma besiverčiančia bendrove „Ollex“ (ankstesnis pavadinimas – „Olegas ir sūnus“). Tokia nuobauda kelionių organizatoriui skirta už interneto svetainės adreso registravimą bei pasinaudojimą juo, siekiant klaidinti ir nuvilioti „Ollex“ klientus, teigiama išplatintame pranešime.
Bylos nagrinėjimas
Bylos nagrinėjimas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 1 Prekės
Tai beprecedentis atvejis Lietuvos teismų praktikoje. VAT nustatė, kad „Filaretai Travel“ beveik trejus metus nesąžiningai konkuravo su „Ollex“. Surinkus adresą olex.lt, klientai būdavo peradresuojami į „Filaretai Travel“ valdomą svetainę anc.lt – per ją bendrovė vysto autobusų bei mikroautobusų nuomos verslą. Taip „Ollex“ ieškantys internautai papuldavo tiesiai į konkurentų glėbį.

„Tačiau „Filaretai Travel“ baudą gavo ne vien už subdomeno olex.lt naudojimą. Kelionių organizatorius, pasinaudodamas šiuo subdomenu, sukūrė elektroninio pašto adresų sistemą, identišką „Ollex“ sistemai. Tokiu būdu klientai, pamiršę vieną raidę el. pašto adrese ar tiesiog suklydę, savo laiškus, patys to nežinodami, siųsdavo ne „Ollex“, o šios bendrovės konkurentams“, - sakė UAB „Olego transportas“direktorius Edvinas Radionovas.

Priimant sprendimą, VAT teko vadovautis europine teise, nes Lietuvos teisinėje sistemoje nėra jokių teisės aktų, kurie draustų interneto adresus naudoti kaip nesąžiningos konkurencijos priemones. Teismas vadovavosi Europos Komisijos reglamentu, kuriame aiškiai nurodoma, kad subdomenai, klaidinančiai panašūs į oficialiai registruotus įmonių pavadinimus ar prekinius ženklus, gali būti panaikinti. Anot VAT, „Filaretai Travel“ konkurentų teises pažeidė net du kartus – adresas olex.lt buvo klaidinančiai panašus tiek į bendrovės pavadinimą, tiek į jos registruotą prekės ženklą „Ollex enjoy the way“.

Teismas nustatė, kad subdomeno olex.lt naudojimas pažeidė „Ollex“ teises. Bendrovė „Filaretai Travel“, be 15 tūkst. litų baudos, taip pat įpareigota nutraukti subdomeno olex.lt naudojimą.

Tai vienas iš nedaugelio atvejų, kai bendrovei pavyksta per teismą apsiginti nuo nesąžiningų konkurentų veiksmų, pasinaudojant internetiniais subdomenais. Kaip pastebi VAT, Lietuvos teisės aktai negina bendrovių nuo panašių kenkėjiškų veiksmų. Tačiau šis teismo sprendimas gali tapti precedentu, padėsiančiu įmonėms apsisaugoti nuo panašių konkurentų išpuolių.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius