-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas nuosprendį paskelbė trylikai kontrabandininkų

Pirmadienį Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį trylikai kaltinamųjų kaltintiems kontrabanda. Organizuotą grupę subūrusiems R.Š. ir R.K. teismas skyrė laisvės atėmimo bausmes pataisos namuose: R.Š. – 5 metams, R.K. – 4 metams ir 3 mėnesiams. 6 mėnesių laisvės atėmimu nuteistas ir R.V., kiti kaltinamieji atsipirko baudomis.
Bylos nagrinėjimas
Teismas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

R.Š. ir R.K. buvo kaltinami 2008 m. vasario mėn. subūrę ne mažesnę kaip 15 asmenų organizuotą grupę kontrabandai daryti, parengė nusikalstamą veiką bei priemones, vadovavo ir koordinavo jos narių veiklą, paskirstydami kiekvienam grupės nariui tam tikrą vaidmenį ir tokiu būdu organizavo cigarečių kontrabandą Nemunu iš Rusijos Federacijos per Lietuvos Respublikos valstybės sieną.

2008 m. vasario 10 d. naktį ikiteisminio tyrimo metu nenustatyti asmenys per Lietuvos Respublikos valstybės sieną Nemuno upe iš Rusijos Federacijos teritorijos kranto į Lietuvos Respublikos teritorijos krantą, esantį Jurbarko rajone, neteisėtai motorine valtimi perplaukdami keturis kartus per Nemuno upę, nepateikę muitinės kontrolei, atgabeno ne mažiau kaip 17 tūkst. 490 pakelių cigarečių su Rusijos Federacijos banderolėmis, kurių bendra muitinė vertė, įskaitant privalomus sumokėti mokesčius, yra 54 tūkst.557 litų 60 centų.

R.Š. ir R.K. nurodymu kiti organizuotos grupės nariai šias kontrabandines cigaretes sukrovė į paruoštus automobilius ir gabeno jas į laikinas sandėliavimo vietas, kol VSAT Pagėgių rinktinės pareigūnai pradėjo organizuotos grupės narių sulaikymą. Prasidėjus sulaikymui R.Š. kartu su R.K. iš įvykio vietos persekiojant pareigūnams bandė bėgti automobiliu, kurį vairavo R.K., tačiau minėtas automobilis miško aikštelėje buvo sulaikytas.

Nors byla teismą pasiekė dar 2010 m., pirmieji penkiolika teisiamųjų posėdžių neįvyko dėl įvairių kaltinamųjų ligų. Ir tik teismui kreipusis į sveikatos apsaugos ministrą ir paprašius patikrinti, ar pagrįstai išduotos ligos pažymos kaltinamiesiems, o vėliau dėl nepagrįstai išduotų ar suklastotų ligos pažymų pradėjus kelis ikiteisminius tyrimus, bylos nagrinėjimas pajudėjo iš mirties taško.

Teisme R.Š. ir R.K. kaltais neprisipažino, teigė, kad kontrabandos neorganizavo ir nusikaltime nedalyvavo. Visgi tiek jų, tiek kitų kaltinamųjų kaltė buvo įrodyta ikiteisminio tyrimo metu duotais parodymais, užfiksuotais telefoniniais pokalbiais, kurių turinys ne tik atskleidžia visą veiklos mechanizmą, jos mastą, intensyvumą, bet ir asmenis, dalyvavusius šios veiklos padaryme, taip pat kitais byloje surinktais įrodymais.

Kauno apygardos teismas praneša, kad teismas, skirdamas kaltinamiesiems bausmės rūšį bei dydį, atsižvelgė į padaryto nusikaltimo pavojingumo visuomenei laipsnį bei jo tyčinį pobūdį, į tai, kad kaltinamieji padarė sunkų nusikaltimą, į neteisėtai gabentų cigarečių kiekį ir vertę, taip pat kad nusikaltimas nebuvo atsitiktinio pobūdžio. R.Š. už įvykdytą nusikalstamą veiką paskirta laisvės atėmimo bausmė 5 metams pataisos namuose, R.K. – 4 metams ir 6 mėnesiams. Realiu laisvės atėmimu 6 mėnesiams nuteistas ir kitas organizuotos grupės narys R.V. Kitiems kaltinamiesiems paskirtos baudos – nuo 5 tūkst. 200 iki 18 tūkst. 200 litų.

Nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius