Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 12 /16:30

Teismas paleido į laisvę prezidentės malonės sulaukusį banko plėšiką Giedrių Kvedaravičių

Prezidentės Dalios Grybauskaitės malonės kiek anksčiau sulaukęs banko plėšikas Giedrius Kvedaravičius dabar džiaugiasi Vilniaus apygardos teismo palankumu.
Giedrius Kvedaravičius
Giedrius Kvedaravičius / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Pirmadienio popietę Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad garsus nuteistasis Giedrius Kvedaravičius lygtinai paleidžiamas į laisvę.

Išgarsėjęs dėl rekordinio banko plėšimo, per kurį pagrobta 2 mln. litų įvairia valiuta, G.Kvedaravičius Vilniaus pataisos namuose bausmę už sukeltą avariją, per kurią nukentėjo žmonės, iki šiol atlikinėjo nuo 2011 metų.

Pataisos namuose veikianti Lygtinio paleidimo komisija birželio 10 dieną nusprendė tenkinti nuteistojo prašymą išeiti į laisvę anksčiau laiko.

Be to, birželį prezidentė Dalia Grybauskaitė G.Kvedaravičiui laisvės atėmimo bausmę sumažino vienais metais.

G.Kvedaravičius iš įkalinimo įstaigos turėjo išeiti 2015-ųjų pradžioje, po malonės – 2014 metų sausio 14 dieną. Malonė suteikta, nes nuteistasis išlaiko du nepilnamečius vaikus.

Teismas gavo Kalinių globos draugijos raštą, kuriame teigiama, kad nuteistasis G.Kvedaravičius dalyvauja įvairiuose projektuose, mokėsi siuvėjo specialybės, o prezidentės malone buvo išreikštas pasitikėjimas juo.

Tačiau liepos 17 dieną Vilniaus miesto apylinkės teismas nutartimi nepatvirtinto Lygtinio paleidimo komisijos nutarimo paleisti nuteistąjį anksčiau, nes manė, kad nepakanka pagrindų manyti, kad G.Kvedaravičių galima taisyti toliau neizoliavus nuo visuomenės. Be to, teismo manymu, paleidimas anksčiau laiko neužtikrintų teisingumo principų įgyvendinimo.

Teismas gavo Kalinių globos draugijos raštą, kuriame teigiama, kad nuteistasis dalyvauja projektuose, mokėsi siuvėjo specialybės, o prezidentės malone buvo išreikštas pasitikėjimas juo.

„Dėl atimtos laisvės patiriu kančias, įvykdžiau visas rekomendacijas, turiu du mažamečius vaikus, esu atlikęs didžiąją dalį bausmės. Visas teigiamas išvadas esu padaręs. Prašau taikyti man lygtinį paleidimą, kad greičiau greičiau grįžti į šeimą, mokėti mokesčius ir tinkamai auklėti vaikus“, – kreipėsi į teismą posėdyje dalyvavęs G.Kvedaravičius.

Jo advokatė Liudmila Karvelienė sakė, kad jos kliento išeinančio į laisvę labai laukia šeima.

„Bus visiems geriau, jei jis gyvens šeimoje. Teigiamai charakterizuojamas, yra pagrindas“, – kalbėjo advokatė.

Tuo tarpu prokuratūra prieštaravo, kad G.Kvedaravičius būtų paleistas į laisvę anksčiau.

Ar paleisti nuteistąjį į laisvę anksčiau nei kitų metų sausio 14 dieną, kada baigsis bausmės laikas, teismas skelbs pirmadienio popietę. Nutartis bus galutinė ir neskundžiama.

Rekordinis banko plėšimas įvykdytas 2004-ųjų rugpjūtį pačiame sostinės centre. Iš Vokietijos banko „Vereins und Westbank AG“ Vilniaus skyriaus pavogta daugiau nei 2 mln. litų įvairia valiuta. Iš banko apsaugos darbuotojo atimtas ginklas ir prirakintas antrankiais, o banko darbuotojams plėšikai pagrasino ginklu ir užklijavo rankas ir burnas lipnia juosta.

Vilniaus kriminalinė policija nusikaltimą operatyviai išaiškino ir nusikaltėlius sulaikė praėjus vos 30 valandų nuo apiplėšimo.

Buvo rasti beveik visi pinigai – trūko tik daugiau nei 47 tūkst. litų. Vėliau teismas laisvės atėmimo bausmėmis nuteisė banko patalpas saugojusios saugos tarnybos „Ekskomisarų biuras“ apsaugininką Pavelą Kobecą ir G.Kvedaravičių. Nusikaltimo sumanytojui ir organizatoriui P.Kobecui buvo skirta kalėti 5 metus, o jo bendrui G.Kvedaravičiui – 4 metus ir 6 mėnesius.

G. Kvedaravičius iš tuometinių Vilniaus 1-ųjų pataisos namų Sniego gatvėje į laisvę buvo paleistas 2006-ųjų kovą anksčiau laiko, tačiau į tą pačią įkalinimo įstaigą sugrįžo 2011 metais.

VIDEO: Giedrių Kvedaravičių Vilniaus apygardos teisme saugojo konvojaus pajėgos

Nauju nuosprendžiu 36 metų vyras buvo pripažintas kaltu dėl Vilniaus rajone, Lavoriškių miestelyje, 2007 metų rugsėjo 7-osios vakarą įvykusios avarijos. Per ją buvo sužaloti trys žmonės, vienas jų – sunkiai.

Tyrėjai nustatė, kad vairuodamas automobilį „Volkswagen Vento“, G.Kvedaravičius viršijo leistiną 40 kilometrų per valandą važiavimo greitį ir važiavo didesniu nei 85 kilometrų per valandą greičiu. Vyras lenkė keletą mašinų, kirto ištisinę liniją, skiriančią priešingų krypčių eismo juostas ir, išvažiavęs į priešpriešinio eismo juostą, susidūrė su sankryžoje į kairę sukusiu automobiliu „Audi 80“.

G.Kvedaravičius už avariją buvo nuteistas kalėti pustrečių metų. Tada nuosprendį skelbęs Vilniaus rajono apylinkės teismas paskirtą bausmę iš dalies subendrino su teismo nuosprendžiu, paskelbtu 2005 metų kovo 14 dieną dėl ginkluoto banko plėšimo. Nuteistajam iš viso paskirta kalėti pusketvirtų metų pataisos namuose, taip pat atimta teisė vairuoti transporto priemones dvejus metus.

G.Kvedaravičius 2012  metų pabaigoje anksčiau prašėsi į laisvę ir joje sutiko dėvėti elektroninę apyrankę. Tačiau teismas vertino aplinkybes, kurios parodo, ar asmuo, išėjęs į laisvę vėl nenusikals.

Tada teismas atkreipė dėmesį, kad G. Kvedaravičius banko plėšimą įvykdė naudodamas elektros šoko prietaisą ir fizinį smurtą, grasindamas ginklu, be to, jo nurodyta įmonė, kuri žada jam suteikti darbą, pati yra atsidūrusi teisėsaugos akiratyje.

Teismo manymu, tai rodo kriminogeninių veiksmų G.Kvedaravičiui laisvėje tikimybę.

Kreipdamasis į teismą vyras nurodė, kad turi du mažamečius vaikus, jais rūpinsis ir daugiau nenusikals, tačiau tąkart teismas atkreipė dėmesį, kad abu nusikaltimus K. Kvedaravičius padarė jau turėdamas vaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius