Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas paskelbė pertrauką galimos pedofilijos byloje

Vilniaus miesto 2-asis apylinkės teismas pirmadienį paskelbė pertrauką vadinamosios pedofilijos byloje.
Neringa Venckienė
Neringa Venckienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Teismas bylos nenagrinės, kol aukštesnės instancijos teismas nepriims sprendimo dėl nukentėjusiąją byloje pripažintos mažametės mergaitės atstovo, BNS pranešė teismo atstovė spaudai Airinė Šerelytė.

Balandžio 19 dieną teismas nusprendė, kad nei mergaitės motina Laimutė Stankūnaitė, nei jos globėja Neringa Venckienė negali būti mergaitės atstovėmis byloje. Mažametei galimos pedofilijos byloje gali atstovauti tik Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos tarnybos atstovas.

„Globa (N.Venckienei – BNS) iki šiol nepanaikinta, Andrius Ūsas kaltinamas veiksmus atlikęs patalpoje, kurioje gyveno ir L.Stankūnaitė. Kita vertus, N.Venckienė kaip globėja neįvykdė Kėdainių teismo nutarties“, – yra paskelbęs teismas. Tačiau šią teismo nutartį apskundė N.Venckienė ir Vilniaus vaiko teisių specialistai.

Keisdamas mažametės atstovą teismas pabrėžė, kad tarp globėjos ir vaiko motinos yra susiklostę priešiški santykiai, vaikas gali būti nuteikiamas tiek prieš vieną, tiek prieš kitą pusę.

Skundus dėl atstovavimo vaikui nagrinės Vilniaus apygardos teismas.

Valstybės kaltintojas prokuroras Egidijus Motiejūnas teismo paprašė iškvieti ir apklausti liudytojus – buvusį N.Venckienės šalininką Marių Kuprevičių, darželio, kurį lankė mergaitė, auklėtojas ir kitus asmenis.

Ar tenkinti prokuroro prašymą dėl liudytojų apklausos teismas skelbs gegužės 17 dieną.

Klaipėdos apygardos teismas šį mėnesį atmetė N.Venckienės skundą ir paliko galioti pernai gruodį paskelbtą Kėdainių rajono apylinkės teismo sprendimą, kuriuo mergaitės globa suteikta motinai L.Stankūnaitei. Šis teismo sprendimo įsiteisėja nuo priėmimo dienos, tačiau dar gali būti skundžiamas kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui. Vaikas motinai kol kas nėra perduotas.

Kaltinimai mažamečio vaiko tvirkinimu pateikti mirusiam A.Ūsui. Jo atstovai – tėvai ir našlė – mirusiojo kaltės nepripažino.

Kaltinamajame akte rašoma, kad ikiteisminis tyrimas pradėtas 2008 metų lapkritį pagal mergaitės tėvo Drąsiaus Kedžio pareiškimą.

L.Stankūnaitė su D.Kedžiu pragyveno apie trejus metus. 2004 vasarį jiems gimė dukra. Vėlau pora išsiskyrė, vyras neleido bendrauti su dukra. Paskui L.Stankūnaitė susipažino su A.Ūsu, kuris padėjo jai kovoti dėl dukters.

Miręs kaunietis D.Kedys A.Ūsą ir dar kelis asmenis viešai kaltino seksualiai išnaudojus jo mažametę dukterį. Kaltinimai tvirkinimu buvo pateikti tik A.Ūsui, kuris žuvo 2010 metų birželį, apvirtus keturračiam motociklui.

Kaltinamajame akte nurodyta, kad vaikas tvirkintas bute M.Gimbutienės gatvėje Kaune. L.Stankūnaitė nuomojosi butą iš A. Ūso pažįstamo, vyrai turėjo bendrų verslo reikalų.

L.Stankūnaitė ikiteisminio tyrimo metu ir visą pastarąjį laiką neigė, kad buvo susijusi su galimu dukters tvirkinimu.

D.Kedžio viešų kaltinimų taip pat sulaukę Kauno apygardos teismo teisėjas Jonas Furmanavičius ir jo sugyventinės sesuo Violeta Naruševičienė nušauti 2009 metų spalį. Prokurorai sako nustatę, kad nusikaltimus įvykdė D.Kedys.

Po žudynių besislapsčiusio D.Kedžio kūnas rastas 2010 metų balandį prie Kauno marių. Teisėsauga teigia, kad jis mirė nesmurtine mirtimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius