-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Teismas: pėsčiąją pražudžiusiam Klaipėdos medikui reikės atlyginti dalį išlaidų

Uostamiesčio gydytojui, kurio sukeltoje avarijoje žuvo 78-erių pėsčioji, reikės atlyginti dalį išlaidų, ketvirtadienį paskelbė apeliacine tvarka bylą išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos teismas.
Pesčiųjų perėja
Pesčiųjų perėja / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Teismas motinos netekusių artimųjų ieškinį tenkino iš dalies.

Žuvusiosios dukteriai, įvertinus pateiktus dokumentus ir nuotraukas, teismo sprendimu priteista 4,5 tūkst. eurų, kuriuos šeima išleido kapavietei sutvarkyti.

Pirmosios instancijos teismas suabejojo šiomis išlaidomis, nes žuvusi moteris buvo palaidota jau buvusioje kapavietėje, prie kurios stovi paminklas.

Turtinės žalos ieškinius apygardos teismas atmetė, kaip ir reikalavimą iš vairuotojo atimti teisę vairuoti, motyvuodamas, jog tokia baudžiamojo poveikio priemonė skiriama šiurkščiai pažeidusiems Kelių eismo taisykles, tai yra, viršijusiems greitį, apsvaigusiems nuo alkoholio ir pan.

Šiuo atveju vairuotojas eismo įvykį padarė iš neatsargumo, nelaimę lėmė ir oro sąlygos, tai yra, akinanti saulė, rašoma teismo nutartyje.

Norėjo didesnio žalos atlyginimo

Avarija Klaipėdoje, Liepojos gatvėje, kai buvo partrenkta pėsčioji, įvyko 2020 metų gruodžio 7 dienos popietę, apie 14 val. gydytojui vykstant iš darbo ligoninėje į namus.

Kaip tyrėjams pasakojo V. Paulauskas, jį apakino saulė, tad vairuodamas jis nepamatė staiga į kelią išėjusios, į mišką pasivaikščioti keliavusios pėsčiosios, nesustojo ir tik pajuto smūgį į kairę priekinę automobilio pusę.

Vairuotojas kaip medikas iškart įvertino nukentėjusiosios būklę, ši buvo sąmoninga ir skundėsi skausmu klube. Į įvykio vietą vairuotojas iškvietė pagalbą, o vėliau susisiekė su nukentėjusiaisiais, jų atsiprašė. Į ligoninę išvežta 78-erių moteris tą pačią dieną mirė.

Klaipėdos apylinkės teismas pernai spalį mediką nuo baudžiamosios atsakomybės atleido pagal laidavimą. Teismas atsižvelgė į tai, kad vyras nusikalto pirmą kartą ir kaltę visiškai pripažino, dėl padaryto neatsargaus nusikaltimo nuoširdžiai gailėjosi, įvykio metu buvo blaivus, leistino važiavimo greičio neviršijo, anksčiau vairuotojas tik du kartus buvo baustas už nesunkius Kelių eismo taisyklių pažeidimus viršijant greitį. Vyrui palikta teisė vairuoti transporto priemones.

Mamos netekę du vaikai teisme siekė prisiteisti neturtinę žalą – po 9 tūkst. eurų, nors draudimo kompanija, kurioje buvo apsidraudęs vairuotojas, jau buvo atlyginusi po 10 tūkst. eurų.

Klaipėdos apylinkės teismas rudenį nusprendė iš draudimo kompanijos abiem nukentėjusiesiems papildomai priteisti po 2 tūkst. eurų, motyvuodamas, jog nukentėjusieji patyrė po 12 tūkst. eurų neturtinę žalą ir didžioji dalis jos jau buvo atlyginta.

Bylos dalyvių netenkino ne tik finansinė bylos baigtis, bet ir tai, kad gydytojas atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės bei gali ir toliau vairuoti. Jie apeliacinio teismo prašė padidinti neturtinę žalą iki 9 tūkst. eurų ir iš vairuotojo atimti teisę vairuoti dvejus metus.

Šis nuosprendis dar gali būti skundžiamas kasacine tvarka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius