Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas pradeda nagrinėti Bielo ir Demono baudžiamąją bylą

Vilniaus apygardos teismas rengiasi nagrinėti didžiulės apimties baudžiamąją bylą dėl nusikalstamo susivienijimo organizavimo, neteisėto disponavimo narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis. Kaltinamųjų sąraše yra 23 asmenys, grupuotės lyderiais įvardijami Bielas ir Demonas. Didžiausia šio proceso žvaigždė bent kol kas yra dėl krepšininko Arvydo Macijausko užpuolimo išgarsėjęs vilnietis Edgaras Dančenkovas, nors šioje byloje jo vaidmuo palyginti kuklus.
Teisme
Kaltinamieji teisme kaip įmanydami slėpė veidus / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus apygardos teisme šį pavasarį gautoje byloje dėl nusikalstamo susivienijimo organizavimo, neteisėto disponavimo narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis kaltinamųjų sąrašas (23 asmenų) yra toks: dėl krepšininko Arvydo Macijausko užpuolimo išgarsėjęs Edgaras Dančenkovas, jo brolis Erikas, Dmitrijus Kravcovas (du pastarieji, Bielas ir Demonas, yra įvardijami kaip grupuotės lyderiai), Vitalijus Jegorovas, Andžejus Mašaro, Aleksandras Učajevas, Evaldas Ratautas, Genadijus Jurgelianecas, Sergejus Kuzminskis, Janas Galava, Miroslavas Vasilevskis, Artūras Vigura, Artūras Kasjanovas, Rimas Budreika, Mochmadas Saidovas, Miroslavas Taptygovas, Olegas Riabych, Mantas Gofmanas, Izidorius Svirbutovičius, Martynas Medinis, Tomas Dainovskis, Vitalijus Drėgva ir Irina Drėgvienė.

Vienas iš šių asmenų, kuriam kaltinimai yra pateikti dėl narkotikų platinimo, yra leidimą laikinai gyventi Lietuvoje turintis čečėnas.

Vienas iš įkliuvusių platintojų buvo nepilnametis čigonų taboro gyventojas. Tačiau šiam romui prieš teismą stoti neteks, mat jis pats vartojo kvaišalus ir mirė.

Teigiama, kad garsiojo Edgaro Dančenkovo vaidmuo šioje byloje yra palyginti kuklus.

Pirmadienio rytą Vilniaus apygardos teisme šioje byloje, kurią balandžio pradžioje visuomenei išsamiai pristatė prokuratūros ir policijos atstovai (žr. susijusią filmuotą medžiagą), pamėginta surengti pirmąjį teisiamąjį posėdį. Tačiau teisėjų kolegija iškart buvo priversta skelbti pertrauką, nes į bylos nagrinėjimą neatvyko keli advokatai ir vienas kaltinamųjų.

Kaip skelbta anksčiau, didelės apimties ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai kartu su Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos pareigūnais.

Pasak tyrimui vadovavusių prokurorų, du atskiri nusikalstami susivienijimai Vilniaus mieste pradėjo veikti nuo 2008 metų ir 2010 metų. Vieno jų organizatoriai yra kaltinami tuo, kad atlikdami laisvės atėmimo bausmes pataisos namuose, duodami laisvėje esantiems bendrininkams nurodymus, organizavo narkotinių ir psichotropinių medžiagų – heroino, metamfetamino platinimą Vilniaus mieste.

Balandžio pradžioje prokuratūroje surengta speciali spaudos konferencija, kurios metu Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo 3-iosios valdybos skyriaus viršininkė Rūta Jašinskienė ir Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Aivaras Alimas išsamiau papasakojo apie šios gaujos sutriuškinimą.

Prokuroras A.Alimas sakė nenorintis reklamuoti šio nešvaraus verslo, tačiau neslėpė, kad prekyba narkotikais grupuotei atnešė milijoninius turtus. Vadeivos, pareigūno žodžiais tariant, „gyveno plačiai“. Todėl atliekama ir atskirų ikiteisminių tyrimų dėl kai kurių asmenų galimai neteisėto praturtėjimo.

A.Alimas žurnalistams pasakojo, kad prieš porą metų pareigūnams sulaikius dabar jau teisiamus organizuotos „Lapinų“ nusikalstamos grupuotės narius buvo iškelta hipotezė, kad nišą juodojoje rinkoje užims kita, konkuruojanti, grupuotė. Pareigūnų spėjimai pasitvirtino.

Naujosios gaujos daromus nusikaltimus ir įtariamųjų tarpusavio ryšius sekliai slapta fiksavo apie 1,5 metų. Po masinių sulaikymų prireikė dar 1,5 metų, kad didelės bylos medžiaga būtų perduota į teismą.

Bylos duomenimis, kaip vienas nusikalstamas susivienijimas veikė pataisos namuose esantys asmenys (kai kurie nuteisti būtent už narkotikų platinimą), jie telefonu organizavo platinimą. O kita nusikalstama gauja veikė laisvėje, Vilniuje.

Gauja daugiausiai platino iš Rusijos atvežtą heroiną. Tuo tarpu sintetiniai narkotikai į Lietuvą buvo gabenami iš Vakarų, dažniausiai Nyderlandų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius