Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas pradėjo nagrinėti Medininkų žudynėmis kaltinamo K.Michailovo bylą

Vilniaus apygardos teismas pradėjo iš esmės nagrinėti Medininkų žudynių byloje kaltinamo Konstantino Michailovo baudžiamoji bylą. Ketvirtadienį teismo posėdyje buvo apklausti 1991 metais nužudytų Lietuvos pareigūnų artimieji.
Konstantinas Michailovas su advokatu
Konstantinas Michailovas su advokatu / Broniaus Jablonsko nuotr.

Muitininko Stanislovo Orlavičiaus žmona Genė Orlavičienė pasakodama apie aplinkybes, kuriomis tuomet teko dirbti jos vyrui, sakė iš jo girdėjusi apie susitarimą tarp pasienyje tarnavusių Lietuvos pareigūnų ir Sovietų Sąjungos ypatingosios paskirties milicijos būrio Vilniuje, kad juos gali užpulti, primušti, tačiau nešaudyti.

„Jis muitinėje pradėjo dirbti po sausio 13–sios įvykių. Aš buvau prieš, nes muitinės buvo puldinėjamos. Jiems ginklų neleisdavo turėti, liepdavo nesipriešinti“, – pasakojo G.Orlavičienė.

Parodymus teisme taip pat davė S.Orlavičiaus dukterys Jolanta ir Elvyra.

Muitininko Antano Musteikio žmona Alytė prisiminė, kad taip pat po 1991 metų sausio įvykių muitinėje pradėjusiam dirbti vyrui saugoti Lietuvos sienas tekdavo ir tankų apsuptyje. Pasak jos, vyras pavojaus nejautė, tačiau „pradėjo žilti“.

K.Michailovo advokatas Arūnas Marcinkevičius nuo patirtų sužeidimų mirusio policininko Ričardo Rabavičiaus motinos Aldonos klausinėjo apie interviu, kurį ji esą 2001 metais davusi laikraščiui „Ūkininko patarėjas“ ir pasakojusi, kad 1991–ųjų liepos 31–osios naktį užpultame Medininkų kelio poste neva turėjo budėti tuometinės Aukščiausiosios Tarybos narys, tačiau jo tą naktį nebuvo.

A.Rabavičienė neprisiminė davusi šį interviu.

A.Marcinkevičius G.Orlavičienės ir kito nužudyto policininko Algirdo Kazlausko žmonos Nijolės taip pat klausė, ar jų žiniomis vyrai darbe vartojo alkoholį. Moterys sakė nieko apie tai nežinančios, o A.Marcinkevičius, remdamasis bylos duomenimis, teigė, kad abiejų nužudytųjų organizme buvo rasta alkoholio.

Kaltinamasis K.Michailovas po liudytojų apklausos dar kartą bandė pareikšti nušalinimą bylą nagrinėjančiai teisėjų kolegijai, tačiau prašymas buvo atmestas.

Nužudytojo S.Orlavičiaus dukra Jolanta po posėdžio žurnalistams sakė, jog kaltinamasis ir advokatas vilkina bylą.

„Advokatas niekuo nenustebino, nes jis kiekvieną kartą savo fokusus rodo. Mes norime sužinoti tiesą, nėra taip, kad mes jį jau nuteisėme už akių. Mums patiems labai įdomu sužinoti tiesą, bet toks jausmas, kad pats kaltinamasis ir jo advokatai atitolina tą dalyką. Mes įsivaizduojame, kad jei žmogus nekaltas, jis stengtųsi, kad procesas įvyktų kuo greičiau. O su skundais, nuolatiniais teisėjų kolegijos šalinimais tempiasi byla. Bet tai tik jų pačių dėka: gynėjo ir kaltinamojo“, – kalbėjo J.Orlavičiūtė.

Prokurorai teismo ketvirtadienį taip pat paprašė K.Michailovo suėmimą pratęsti 3 mėnesiams.

Advokatas ir kaltinamasis prašė suėmimo nepratęsti. K.Micailovas, kuriam buvo perskaitytas kaltinamasis aktas, savo kaltės nepripažino ir sakė neturintis jokio ryšio su jam inkriminuojamu nusikaltimu.

Sprendimą, ar pratęsti suėmimą teismas skelbs spalio 27 dieną.

Buvęs SSSR vidaus reikalų ministerijos vidaus kariuomenės Rygos ypatingos paskirties milicijos būrio (OMON) milicininkas K.Michailovas (buvęs Nikulinas) kaltinamas dalyvavęs Lietuvos pareigūnų Medininkų muitinės poste žudynėse 1991 metų liepos 31 dieną.

Latvijos pilietis K.Michailovas ilgą laiką buvo vienintelis pasiekiamas tyrėjams ir teismui įtariamasis, kuriam pateikti oficialūs įtarimai septynių Lietuvos pareigūnų nužudymo byloje.

Tačiau balandžio pradžioje prokurorai patvirtino, kad įtarimai įteikti ir Aleksandrui Ryžovui.

Prokurorų teigimu, tyrimas dėl kitų įtariamųjų – taip pat buvusių omonininkų – būrio vado Česlavo Mlyniko ir šio būrio milicininkų Andrejaus Laktionovo bei A.Ryžovo – yra atskirtas ir tęsiamas toliau.

1991–ųjų liepos 31–osios rytą per žiaurų omonininkų išpuolį Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje nužudyti Medininkų kelio poste budėję muitininkai Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius, „Aro“ pareigūnai Algimantas Juozakas, Mindaugas Balavakas, kelių policijos darbuotojai Juozas Janonis ir Algirdas Kazlauskas.

Rugpjūčio 2 dieną ligoninėje mirė sunkiai sužeistas policininkas Ričardas Rabavičius. Gyvas liko tik sunkiai sužeistas buvęs muitininkas T.Šernas.

Per tyrimą surinkti duomenys prokurorams leidžia įtarti, kad šį nusikaltimą padarė buvusios Sovietų sąjungos ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) smogikai iš Rygos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius