Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​Teismas privertė Lietuvos prokurorus imtis tyrimo dėl nežmoniško elgesio su Saudo Arabijos piliečiu Mustafa Ahmedu al-Hawsawi

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną. Šis tyrimas susijęs su spėjimais, kad Lietuvoje įkurtame slaptame amerikiečių centre 2004-2006 metais galėjo būti kalinamas Saudo Arabijos pilietis Mustafa Ahmedas al-Hawsawi.
Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra
Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Susipažinus su Vilniaus apygardos teismo š. m. sausio 28 d. nutartimi ir joje išdėstytais motyvais bei pakartotinai išnagrinėjus visą gautą informaciją Generalinėje prokuratūroje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną (Baudžiamojo kodekso 292 straipsnis).

2013 metų rudenį į prokuratūrą kreipėsi nevyriausybinės organizacijos „Redress“ ir Žmogaus teisių stebėjimo instituto atstovai. Jie pateikė prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimų nusikalstamų veikų Saudo Arabijos piliečio Mustafa Ahmed al-Hawsawi atžvilgiu, t. y. dėl galimo Lietuvos pareigūnų ir valstybės institucijų dalyvavimo jį perduodant, slapta kalinant ir nežmoniškai bei žeminančiai su juo elgiantis.

Prokuroras, išnagrinėjęs šį pareiškimą ir turimus dokumentus, 2013 m. rugsėjo 27 d. atsisakė pradėti tokį ikiteisminį tyrimą vertindamas, kad tam objektyvių duomenų ar argumentų nėra. Šiam sprendimui pritarė ir Vilniaus miesto apylinkės teismas 2013 m. gruodžio 6 d., išnagrinėjęs minėtų organizacijų skundą dėl prokuroro nutarimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Mustafa al- Hawsawi teismo posėdyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Mustafa al- Hawsawi teismo posėdyje

Tačiau Vilniaus apygardos teismas, išnagrinėjęs skundą dėl šios teismo nutarties, š. m. sausio 28 d. priėmė pareiškėjus tenkinusį sprendimą, kuris panaikino minėtą prokuroro nutarimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.

Ikiteisminį tyrimą pavesta atlikti Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentui, rašoma GP Komunikacijos skyriaus atstovų ketvirtadienio popietę paviešintame pranešime.

Galėjo būti kalinamas 2004-2006 metais

BNS rašo, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas susijęs su spėjimais, kad Lietuvoje įkurtame slaptame amerikiečių centre 2004-2006 metais galėjo būti kalinamas Saudo Arabijos pilietis.

Prokuratūra anksčiau buvo atmetusi nevyriausybinių organizacijų prašymus atlikti tyrimą, bet Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad prokuroras priėmė skubotą ir nepagrįstą sprendimą.

Organizacija „Redress“ praeitą rudenį pareiškė, jog „labai tikėtina“, kad 2003 metais Pakistane sulaikytas Saudo Arabijos pilietis M.al – Hawsawis, kuriam dabar gresia mirties bausmė, buvo kalinamas Lietuvoje.

Skundą pateikęs Vilniuje įsikūręs Žmogaus teisių stebėjimo institutas pasveikino prokuratūros žingsnį. Instituto atstovė sakė tikinti, kad tyrimo apimtis bus išplėsta, nustačius kitus galimus nusikaltimus.

„Esame patenkinti šiuo sprendimu. Stebėsime toliau tyrimo eigą“, – BNS sakė instituto atstovė Mėta Adutavičiūtė.

Gresia mirties bausmė

Vilniaus apygardos teismas sausio mėnesį paskelbė, kad pradėti ikiteisminį tyrimą atsisakyta skubotai, tačiau pabrėžė, jog „neturi įgaliojimo įpareigoti prokurorą pradėti ikiteisminį tyrimą“.

Teismo vertinimu, prieš darant kategoriškas išvadas, kad nebuvo nusikaltimo, prokuroras turėjo pabandyti apklausti Saudo Arabijos pilietį Mustafą al – Hawsawį, šiuo metu esantį Gvantanamo bazėje, ir užklausti atsakingas Jungtinių Valstijų institucijas.

Žmogaus teisių gynimo organizacija „Redress“ praeitą rudenį pareiškė, jog „labai tikėtina“, kad 2003 metais Pakistane sulaikytas Saudo Arabijos pilietis M.al – Hawsawis, kuriam dabar gresia mirties bausmė, buvo kalinamas Lietuvoje.

Nevyriausybinių organizacijų teigimu, vyras į Gvantanamo bazę pateko 2003-ųjų rugsėjį su dar mažiausiai trimis įtariamaisiais, o 2004 metų kovą buvo išgabentas į Maroką. Lietuva kaip tolesnė maršruto vieta išskirta įvertinus skrydžių duomenis, spėjamą kitų įtariamųjų judėjimą.

Klampūs tyrimai dėl CŽV kalėjimų

Lietuvoje 2009 metų pabaigoje per parlamentinį tyrimą buvo identifikuoti du objektai Vilniuje ir šalia sostinės, kur esą galėjo būtų įrengtos patalpos sulaikytiesiems laikyti. Taip pat nustatyti keli su JAV Centrinės žvalgybos valdyba (CŽV) siejami skrydžiai į Vilnių ir į Palangą, vykę 2003-2006 metais, tačiau neatsakyta į klausimą, ar į Lietuvą atskraidinti įtariamieji terorizmu.

Po parlamentinio tyrimo atskirą tyrimą pradėjo prokuratūra, tačiau jį nutraukė, pareiškusi, jog negavusi duomenų, kad Vilniuje ir šalia jo esančiuose objektuose būtų įrengtos patalpos CŽV kaliniams laikyti.

Buvę valstybės ir saugumo struktūrų vadovai neigia, kad Lietuvoje galėjo būti CŽV kalėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius