Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas: pusketvirtų metų trunkantis kalinimas be nuosprendžio Airijos piliečio teises varžo, tačiau tai pateisinama

Lietuvos apeliacinis teismas nepatenkino ginklų kontrabanda kaltinamo Airijos piliečio Michaelo Campbello gynėjų skundo dėl ilgai trunkančio kardomojo suėmimo.
Michaelas Campbellas Vilniaus apygardos teisme
Michaelas Campbellas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Užsienietis nuosprendžio Lietuvoje laukia jau pusketvirtų metų. Teismui atmetus skundą, šis terminas dabar pailgės dar trimis mėnesiais.

LApT paskelbė, kad žemesnės instancijos teismo nutartis pratęsti suėmimą yra teisėta ir pagrįsta, nes egzistuoja suėmimui įstatymo numatyti pagrindai - siekiama užtikrinti kaltinamojo dalyvavimą procese, bylos nagrinėjimą ir nuosprendžio įvykdymą.

Teismas taip pat atkreipė dėmesį, kad kaltinamojo byloje yra duomenų apie galimą nusikalstamą veiką, o už vieną iš nusikaltimų gresia laisvės atėmimo bausmė iki 20 metų.

„Suėmimo trukmė Baudžiamojo proceso kodekso nuostatoms neprieštarauja.(...) Viešasis interesas - teroristinės veiklos apribojimas. Teroristinė veikla kelia grėsmę visuomenės saugumui. Teisės suvaržytos, tačiau tai pateisinama", - sakė skundą atmetusi teisėja Laima Garnelienė.

Ji pritarė pirmos instancijos teismo motyvams dėl viešojo intereso taikant kaltinamajam griežčiausią kardomąją priemonę.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad M.Campbello su Lietuva nesieja jokie socialiniai ryšiai, šioje šalyje jis neturi gyvenamosios vietos ir legalaus pragyvenimo šaltinio.

LApT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Vilniaus apygardos teismo liepos 11 dieną priimta nutartimi kardomojo suėmimo terminas Airijos piliečiui pratęstas dar trims mėnesiams, skaičiuojant nuo liepos 22 dienos. Kaltinamasis nagrinėjant skundą bei skelbiant nutartį nedalyvavo, jo interesams atstovavo dvi advokatės: Ingrida Botyrienė ir Rasa Aurelija Kučinskaitė.

I.Botyrienė pirmadienį teismo prašė panaikinti apygardos teismo nutartį dėl suėmimo pratęsimo ir jos ginamąjį paleisti.

„Jeigu skundas bus atmestas, mano ginamasis iki nuosprendžio bus laikomas suimtas trejus metus ir devynis mėnesius", - sakė I.Botyrienė.

Ji pabrėžė, kad M.Campbellas labai ilgai laikomas suimtas, o suėmimas pratęsiamas formaliais pagrindais, motyvuojant, kad jis yra užsienio pilietis. Be to, pratęsdamas suėmimą, teismas primena ir visuomeninį interesą, nors, advokatės manymu, reikėtų atsižvelgti ir į Europos Žmogaus Teisių Teismo praktiką dėl ilgai trunkančio suėmimo.

Pasak I.Botyrienės, ilgai trunkantis suėmimas iki nuosprendžio paskelbimo žaloja jos kliento fizinę ir psichinę sveikatą.

M.Campbellas Lietuvoje buvo sulaikytas 2008-ųjų sausio 22 dieną. Kitą dieną teismas jam skyrė suėmimą.

Po kelerius metus trukusio ikiteisminio ir teisminio nagrinėjimo šiemet liepos 8 dieną prokuratūra pasiūlė skirti 16 metų laisvės atėmimo bausmę Vilniuje teisiamam Airijos piliečiui, kuris kaltinamas pasikėsinimu tiekti ginklus sukarintai grupuotei, priskiriamai prie teroristinių organizacijų.

Anot prokurorų, 2008 metais Vilniuje sulaikytas 38 metų airis ketino Lietuvoje įsigyti plastikinių sprogmenų, automatų, snaiperių šautuvų bei pistoletų, kurie būtų skirti „Real IRA" - Tikrajai Airijos  respublikonų armijai. Tai yra sukarinta grupuotė, siekianti Vieningos Airijos valstybės, į kurią įeitų ir Jungtinei Karalystei priklausanti Šiaurės Airija.

Pats M.Campbellas savo kaltę neigia, sako buvęs išprovokuotas ir teigia neturįs jokių ryšių su „Real IRA".

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius