Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas renkasi į posėdį dėl Sausio 13-osios byloje nuteisto ukrainiečio A.Radkevičiaus

Lietuvos apeliacinio teismo trijų teisėjų kolegija antradienį renkasi į Sausio 13-osios byloje nuteisto ukrainiečio Aleksandro Radkevičiaus skundo nagrinėjimą.
Sausio 13-osios įvykiai
Sausio 13-osios įvykiai / Vytauto Daraškevičiaus nuotr.

Tai bus penktas posėdis, kai teismas bandys atversti nuteistojo bylą, teismas iki tol vykusius posėdžius atidėdavo dėl kaltinamojo nedalyvavimo – Ukrainoje vykstant karui, anksčiau teismas neturėjo duomenų, ar nuteistasis tinkamai informuotas apie procesą Vilniuje.

„Jokių žinių iš jo negavau, dar pabandysiu Ukrainos advokatams skambinti“, – teismo posėdžio išvakarėse BNS sakė nuteistajam atstovaujantis advokatas Arvydas Verpečinskas. Jį Ukrainos piliečio gynėju paskyrė Lietuvos valstybė.

Prieš tai birželį vykusiame posėdyje buvo pranešta, kad A.Radkevičius dėl jo šalyje vykstančių karo veiksmų negali atvykti į posėdį Vilniuje. Teismui buvo atsiųsti dokumentai, tarp jų – teritorinės gynybos savanorio pažymėjimas, apdovanojimo raštas.

A.Verpečinskas pabrėžė, jog kaltinamasis nesislapsto, tačiau dalyvauja karo veiksmuose ir dėl to prašo posėdžius rengti nuotoliniu būdu.

Teismas konstatavo, kad dabar Ukrainą nuo Rusijos ginantis vyras dėl svarbios priežasties negali dalyvauti baudžiamajame procese. Vis dėlto teisėjai atmetė nuteistojo prašymą surengti bylos posėdį nuotoliniu būdu.

Teismas įspėjo, kad jam vengiant atvykti, A.Radkevičiaus skundas gali likti nenagrinėtas.

Graikijos Aukščiausiasis Teismas vasario 9 dieną nusprendė neišduoti čia sulaikyto A.Radkevičiaus Lietuvai, jis buvo paleistas.

53-ejų A.Radkevičius Sausio 13-osios byloje nuteistas ketverių metų laisvės atėmimo bausme už tai, kad vairavo tanką, dalyvavusį įvykiuose prie Spaudos rūmų.

Gruodį jis šį nuosprendį apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui. A.Radkevičius turėjo teisę tai padaryti net ir įsiteisėjus sprendimui, nes jo byla pirmosios instancijos teisme nagrinėta už akių.

Lietuvos apeliaciniame teismui perduotame laiške ukrainietis tvirtino nuogąstaujantis, kad jo byla Lietuvoje turi politinį pobūdį. Tokią išvadą jis padarė dėl Lietuvos užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio žodžių, esą ši byla esantis „Lietuvos Niurnbergo atvejis“.

A.Radkevičius yra vienas iš 67 nuteistųjų laisvės atėmimo bausmėmis Sausio 13-osios byloje.

Dauguma kaltinamųjų šioje byloje nuteisti už akių, nes Rusija ir Baltarusija atsisakė juos išduoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius