-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 11 /16:41

Kelmės meras nuteistas dėl kyšininkavimo, mokės 25 tūkst. eurų baudą

Kelmės rajono merui Vaclovui Andruliui už kyšininkavimą teismas skyrė 25 000 eurų (1 500 MGL) baudą ir penkeriems metams atėmė teisę dirbti valstybės tarnyboje. Nuosprendis paskelbtas vasario 11 d. Šiaulių apylinkės teismo Kelmės rūmuose.
Vaclovas Andrulis
Vaclovas Andrulis / Nuotrauka iš V.Andrulio „Facebook“ profilio

Teismas nustatė, kad Kelmės rajono savivaldybės meras V.Andrulis pareikalavo iš kito asmens 10 000 eurų kyšį už palankumą vykdant Tytuvėnų miesto Viešųjų erdvių sutvarkymo ir pritaikymo visuomenės poreikiams projektą.

Byloje surinktų duomenų visuma leido teismui daryti išvadas, kad V.Andrulis suprato, kad daro nusikalstamą veiką ir veikė tiesiogine tyčia. Tokiais nusikalstamais veiksmais padarydamas žalą viešiesiems interesams ir valstybės tarnybai, jos prestižui. Padarytas nusikaltimas priskiriamas prie apysunkių nusikaltimų.

Teismas, skirdamas bausmę, atsižvelgė į bausmės skyrimo bendruosius reikalavimus, taip pat į kaltinamojo asmenybę: jis neteistas, neturi galiojančių administracinių nuobaudų, jo atsakomybę sunkinančių ir lengvinančių aplinkybių nenustatyta.

Vertinant padaryto nusikaltimo pavojingumą, teismas atkreipė dėmesį į tai, kad nusikalstamas elgesys tęsėsi trumpai, buvo vienkartinio pobūdžio. Nors V.Andrulis buvo nusikalstamos veikos padarymo iniciatorius, kaltinamojo nusikalstama veika nėra siejama su jo kaip mero neteisėtu ar teisėtu veikimu, ar neveikimu vykdant įgaliojimus, o su palankumu, kas laikytina mažiau pavojingu.

Kaltinamasis V.Andrulis pripažino, kad 2020 m. gegužės 19 d. automobilyje paėmė bendrovės direktoriaus duotus pinigus, tačiau teisme pateikė neįtikėtinas versijas: aiškino nežinojęs, kokia tai yra suma, ir jokiu būdu nesiejo šių pinigų su Tytuvėnų projekto vykdymu nei su palankumu kam nors; neva bendrovės vadovas pinigus jam davė automobiliui pirkti, paskolino ir jis suprato, kad tuos pinigus turės grąžinti. Dar viena kaltinamojo versija – paėmė pinigus be priežasties, netikėtai ir tai buvo provokacija.

Teismas kaltinamojo pateiktas versijas vertina kritiškai, kaip neatitinkančias nustatytų bylos aplinkybių. Pagal bylos duomenis, beveik šešių mėnesių laikotarpiu įvyko trys susitikimai, per du susitikimus V.Andrulis užmaskuota forma reikalavo, o per trečiąjį susitikimą pinigus paėmė ir jokio netikėtumo momento nebuvo, kadangi už gautus pinigus V. Andrulis porą kartų padėkojo.

Nebuvo ir provokacijos, kadangi užfiksuotuose pokalbiuose jokių provokavimo požymių nenustatyta. Ne bendrovės vadovas, o pats V.Andrulis pradėjo kalbėti apie pinigus. Per kitą pokalbį kaltinamasis kalbėjo apie STT, tvirtindamas, kad „vaikšto iš paskos“, kad reikia būti atsargiems, kas rodo, kad V.Andrulis, reikalaudamas pinigų, kartu stengėsi būti atsargus.

Aptartų pokalbių išklotinės aiškiai patvirtina, kad V.Andrulis užmaskuotomis frazėmis – „reik nugręžti“, „nu tai va, aš ten už prūdą ten kokią „desetką“ čia nuo jo nusmaugt“, „pusę galėtum man biškutį dabar ką buvom šnekėję“, „pusę, dešimt buva“ per bendrovės direktorių reikalavo pinigų – 10 000 eurų.

Gynybos poziciją, kad šioje byloje kriminalinės žvalgybos duomenys buvo gauti pažeidžiant įstatymus, teismas nenustatė, todėl gauti duomenys pripažintini įrodymais.

V.Andrulis STT pareigūnų buvo sulaikytas 2020 m. gegužės 19 dieną, kai iš projektą įgyvendinančios bendrovės direktoriaus priėmė dalį reikalauto kyšio – 5 000 eurų.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Šiaulių apygardos teismui per nuosprendį priėmusį Šiaulių apylinkės teismo Kelmės rūmus.

Prokuroras V.Andruliui siūlė skirti 75 tūkst. eurų baudą ir penkeriems metams atimti teisę dirbti valstybės tarnyboje.

Gegužę V.Andrulis nuo pareigų buvo nušalintas šešiems mėnesiams, lapkričio pradžioje teismas šį laikotarpį pratęsė dar trims mėnesiams.

Anksčiau teisme V.Andrulis pripažino paėmęs iš asmens 5 tūkst. eurų, tačiau teigė galvojęs, kad jie jam yra skolinami.

„Padariau didelę klaidą. Paėmiau tuos pinigus nei už ką. Asmuo, duodamas pinigus nepasakė už ką, nei kaip. Padavė, aš paprasčiausiai paėmiau. Aš pagalvojau, kad buvome kalbėję apie mašinos pirkimą ir jis man paskolino, nes aš neužtekau pinigų. Toks pokalbis buvo mašinoje. Aš galvojau, kad tuos pinigus reikės grąžinti“, – lapkričio mėnesį per apklausą teisme kalbėjo jis.

Paklaustas, dėl kokios priežasties pinigai buvo perduoti, V.Andrulis teigė, kad priežasties nėra ir vadino visą įvykį provokacija bei tvirtino, kad visi susitikimai vyko pinigus padavusio asmens iniciatyva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius