Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas sprendžia dėl bausmės atlikimo už partizanų genocidą nuteistam Markeliui Bulatovui

Teismo medicinos ekspertai nustatė, kad už Lietuvos partizanų sunaikinimą kalėti nuteistas Markelis Bulatovas gali suvokti savo veiksmus ir neserga ligomis, kurios įtrauktos į sąrašą, dėl kurių gali būt atleistas nuo bausmės vykdymo.
Lietuvos apeliacinis teismas
Lietuvos apeliacinis teismas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas, nagrinėjantis nuteistojo advokatės skundą, balandžio 18 dieną paskelbs, ar tenkina advokatės skundą dėl jos ginamojo atleidimo nuo bausmės.

Po Apeliacinio teismo nutarties nuosprendis įsiteisės. Realia laisvės atėmimo bausme nuteistas ir greitai 85 metų sulauksiantis M.Bulatovas buvo paliktas laisvėje iki teismo nuosprendžio įsiteisėjimo genocido byloje.

MGB agentui-smogikui prokurorai buvo pareiškę kaltinimus dėl devynių lietuvių nužudymo pokario metais Ignalinos ir Švenčionių rajonuose.

Bylos duomenimis, M.Bulatovas dalyvavo naikinant Lietuvos gyventojus, nes jie priešinosi sovietų okupacinei valdžiai – veikė grupėje su Lietuvos TSR Valstybės saugumo ministerijos agentais.

Archyviniai dokumentai liudija, kad Aido slapyvardį turėjęs MGB agentas-smogikas M.Bulatovas apsimetė Lietuvos partizanu ir dalyvavo 1952-1953 metais Ignalinos ir Švenčionių rajone sušaudant devynis Lietuvos partizanus.

Nustatyta, kad 1952-ųjų vasarą jis drauge su kitais agentais-smogikais, apsimetęs Lietuvos partizanu, Ignalinos rajone keletą kartų buvo susitikęs su į susitikimą iškviestais „Vytauto“ apygardos partizanais. Susitikimų metu vieni Lietuvos partizanai buvo nužudyti, kiti – suimti ir perduoti Pabaltijo kariniam tribunolui.

Taip pat nustatyta, kad M.Bulatovas kartu su kitais agentais dalyvavo ir 1953-iųjų pavasarį Švenčionių rajone vykusiame dviejų Lietuvos partizanų nužudyme.

2010 metais Vilniaus apygardos teismas M.Bulatovą nuteisė septyneriems metams.

Nuosprendį apskundė nuteistojo gynėja. Ji prašė atleisti nuo bausmės.

Teismas paskyrė ekspertizę, siekdamas išsiaškinti, kokiomis ligomis serga nuteistasis ir ar dėl jų jam gali būti per sunku atlikti laisvės atėmimo bausmę.

Teismo medicinos ekspertai M.Bulatovui nustatė daugybę nepagydomų ligų, tačiau nė viena jų nėra įtraukta į ligų, dėl kurių gali būti atleistas nuo bausmės, sąrašą.

Valstybės kaltintojas, Generalinės prokuratūros prokuroras Alvydas Valiukevičius po ekspertų išvadų paskelbimo teismui sakė, kad skunde bausmė neginčijama.

„M.Bulatovo dalyvavimas partizanų sunaikinime pilnai įrodytas (...) Jis veikė tiesiogine tyčia, MGB nurodymu. Bausmė nėra aiškiai per griežta, ligos nepagydomos, (...) jis gali suvokti savo veiksmus, skundą atmeti kaip nepagrįstą ir palikti nuosprendį“, – teismui sakė prokuroras.

M.Bulatovas teismo posėdyje nedalyvavo. Jo žmona teismui atsiuntė laišką, kuriame teigiama, kad sutuoktinis posėdyje negali dalyvauti dėl sveikatos būklės.

Nuteistojo gynėja advokatė Raimonda Nesterovienė į teismą prašė iškviesti apklausai ekspertus, kad jie paaiškintų savo išvadas, tačiau teismas šį prašymą atmetė, teigdamas, kad vertins turimą išvadą.

„Jeigu pasiųsime atlikti bausmės, tai tas pats, kas nupirkti karstą ir paguldyti“, – sakė advokatė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius