-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas spręs dėl psichiatrinės ekspertizės skyrimo Vitalijai Vonžutaitei

Vilniaus apygardos teismas per savaitę ketina nuspręsti, ar skirti psichiatrinę ekspertizę vienai iš teisiamųjų vadinamojoje Darbo partijos byloje Vitalijai Vonžutaitei.
Vilniaus apygardos teismas
Vilniaus apygardos teismas / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Skirti tokią ekspertizę teismą paprašė Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas.

„Kreipiausi į teismą dėl ekspertizės skyrimo, kuri įvertintų V.Vonžutaitės sveikatos būklę ir galimumą dalyvauti procese“, – ketvirtadienį po VAT posėdžio žurnalistams sakė prokuroras.

VAT už uždarų durų nagrinėjo iš Baltijos ir Amerikos klinikos gautus duomenis apie V.Vonžutaitės sveikatos būklę.

Paklaustas, kodėl, jo manymu, tokios ekspertizės reikia, S.Verseckas tvirtino, jog pagrindą tam duoda byloje esantys duomenys, kurie viešai neskelbiami.

VAT aštuonis mėnesius po to, kai buvo panaikintas kito teisiamojo DP lyderio europarlamentaro Viktoro Uspaskicho teisinis imunitetas, negali pradėti nagrinėti bylos iš esmės, nes į posėdžius neatvyksta V.Vonžutaitė – iš pradžių dėl nėštumo, paskui dėl sveikatos problemų pagimdžius.

Prieš psichiatrinės ekspertizės jai skyrimą ketvirtadienį buvo kiti teisiamieji.  

„Labai paprastą klausimą šiandien iškėliau teismui – gerai, patikrins, ir tos pažymos (apie susirgimus – BNS) pasitvirtins. Kas toliau? Todėl reikia galvoti ne apie tai, ar daryti ekspertizę fiziniam asmeniui ir bloginti tą būklę, o galvoti, ką daryti su byla. Galbūt išskirti, galbūt ieškoti kitų proceso galimybių“, – žurnalistams sakė „darbiečių“ lyderis.

Jis tvirtino su V.Vonžutaite nebendraująs, todėl nežinąs, kokia jos sveikatos būklė iš tiesų, tik pabrėžė, kad psichiatrinė ekspertizė bet kokiu atveju turės jai neigiamą poveikį.

„Esu gana stiprus žmogus, vyras, bet man teismo posėdis nėra malonus dalykas. O ji – maitinanti motina. Turėtų būti visiškai aišku, kad lengva ją sutrikdyti, sunervins moteriškę. Esu prieš tai, kad būtų pasunkinta jos situacija, – dėstė V.Uspaskichas. – Esu keturių vaikų tėvas ir mačiau, kaip žmona, mama jaudinasi dėl smulkmenų. Net paskaičius laikraštį ar su kuo nors padiskutavus, prasideda problemos. Teismo posėdis sudėtingesnis dalykas“.

Sprendimą dėl psichiatrinės ekspertizės skyrimo teisiamajai VAT skelbs kitą ketvirtadienį, birželio 2 dieną.

Baltijos ir Amerikos klinikos medikai teismui anksčiau yra pranešę, kad V.Vonžutaitės gydymas gali trukti apie metus.

Senatis Darbo partijos byloje sueis 2014-aisiais.

DP byla VAT vyksta su itin ilgomis pertraukomis. Po daugiau nei metų pertraukos ji į teismo salę grįžo pernai spalį, tačiau tuomet posėdis atidėtas, nes neatvyko Darbo partijos pirmininko V.Uspaskicho advokatas Vytautas Sviderskis ir V.Vonžutaitės gynėjas Arūnas Petrauskas.

Prieš tai šios bylos teismas nenagrinėjo daugiau kaip metus, nes tapęs Europos Parlamento nariu V.Uspaskichas buvo įgijęs teisinę neliečiamybę. Praėjusių metų rugsėjo pradžioje Europos Parlamentas panaikino jo teisinę neliečiamybę.

Baudžiamojoje byloje kaltinimai pateikti buvusioms partijos darbuotojams V.Vonžutaitei, Marinai Liutkevičienei, V.Uspaskichui bei Darbo partijos frakcijos Seime seniūnui Vytautui Gapšiui. Šio teisinį imunitetą Seimas yra panaikinęs anksčiau. Kaltinimai taip pat pateikti juridiniam asmeniui – Darbo partijai.

„Darbiečių“ lyderis 2006 metų rugpjūtį pripažinus jį įtariamuoju daugiau nei metus nuo Lietuvos teisėsaugos slapstėsi Rusijoje.

Darbo partija įtariama neįtraukusi į buhalterinę apskaitą daugiau kaip 24 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų bei nesumokėjusi apie 4 mln. litų mokesčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius