Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 07 27 /15:05

Ekvadoriečio F.Sanchezo užpuolimu įtariami vilniečiai ir teisme šaukė „Lietuva lietuviams!“

Vilniaus apylinkės prokuratūra kreipėsi į teismą, prašydama suimti du įtariamuosius ekvadoriečio Fabiano Sanchezo (Fabijano Sančeso) užpuolimu. Įtariamuosius buvo prašoma suimti bent mėnesiui. Abu jaunuolius teismas leido laikyti už grotų 20 parų. Po nutarties paskelbimo abu suimtieji lyg susitarę sušuko „Lietuva lietuviams!“
Ekvadoriečio užpuolimu įtariamų vaikinų suėmimas
Jaunesnis įtariamasis teisme / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Pareigūnai skirtingose šalies vietose sulaikė du jaunuolius, vienam 18 metų, kitam – 26-eri. Abu jie – Vilniaus miesto gyventojai, tačiau sulaikyti jie ne sostinėje.

Vilniuje gyvenančio F.Sanchezo teigimu, sostinės Antakalnio rajone, P.Vileišio stotelėje, jis buvo užpultas liepos 19 dieną. Anot jaunuolio, užpuolikai jį mušdami šaukė „Lietuva – lietuviams“.

Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį nuo 9 val. ryto dirba už uždarų durų. Ikiteisminio tyrimo teisėjas sprendžia, ar pagrįstas šią rezonansinę bylą tiriančios prokuratūros prašymas leisti taikyti pirmam, vyresniajam, įtariamajam griežčiausią kardomąją priemonę. Bylą kuruojantis prokuroras Dainius Kunigėlis motyvuoja, kad vykstant ikiteisminiam tyrimui šis įtariamasis gali trukdyti jiems dirbti arba netgi daryti naujus nusikaltimus. Todėl buvo siūloma vaikiną bent mėnesiui palikti izoliuotą nuo visuomenės.

Ar prokuratūros prašymas pagrįstas, sostinės teismas turėjo pasisakyti jau šiandien, nes ėjo į pabaigą maksimalaus pirminio sulaikymo terminas (48 val.). Kiek vėliau analogiškai buvo sprendžiama ir dėl antrojo įtariamojo likimo.

Teisėjas netrukus paskelbė, kad prokuratūros prašymas tenkinamas iš dalies: griežčiausia kardomoji priemonė skirta ne mėnesiui, o dvidešimčiai dienų. Išvedamas iš teismo salės pirmasis įtariamasis slėpė veidą, tačiau ryžosi jį filmuojantiems žurnalistams sušukti tą patį, iš dalies už ką jis ir turi bėdų su teisėsauga.

VIDEO: Iš teismo vedamas suimtasis sušuko „Lietuva – lietuviams!“

Advokatas Girdutis Vainius žurnalistams sakė, kad jo klientas yra 26 metų lenkų tautybės jaunuolis, dirba „Vilniaus degtinėje“, skelbia BNS.

Advokatas sako, kad jo klientas kaltę pripažįsta.

„Jis pripažįsta savo kaltę iš tikrųjų, jis pripažįsta, kad buvo kontaktas. Tačiau teisėjas mano, kad per tą laiką prokuratūra nori surinkti įrodymus ir kad nepaveiktų liudytojų. Prokuroras prašė suimti mėnesiui“, – BNS cituoja advokatą G.Vainių.

Pasak gynėjo, jo klientas kalbėjosi su ekvadoriečiu.

„Galbūt per aštriai buvo pasakyta nuomonė“, – sakė advokatas, tačiau, pasak jo, neapykantos kurstymą pareigūnams dar reikės įrodyti.

G.Vainius stebisi, kad teismas leidžia suimti įtariamuosius nesunkiais nusikaltimais. Jis mano, kad jo kliento šūkiai nėra nusikalstami ir yra vertinimo dalykas.

VIDEO: Vyresnio suimtojo advokatas: „Kad pažeidė viešąją tvarką, jis pripažįsta“

Antrąjį, 18-metį, įtariamąjį teismas irgi leido laikyti suimtą 20 dienų. Teisėjas sutiko, kad suimtasis laisvėje gali trukdyti tirti bylą, tačiau nematė duomenų, jog jaunuolis gali pridaryti naujų nusikaltimų.

Išvedamas iš teismo 18-tis padarė tą patį, ką ir jo bendrininkas prieš tai: šūktelėjo „Lietuva – lietuviams“. Plačiau šio savo akibrokšto suimtasis nekomentavo.

VIDEO: „Lietuva – lietuviams!“ teisme rėkė ir 18-metis įtariamasis

Tuo metu bylą kuruojantis prokuroras kraipė galvą ir sakė dar svarstysiąs, ar reikėtų reaguoti į šiuos įtariamųjų išsišokimus.

Pasak prokuroro, 18-metis yra lietuvis, 11 klasės moksleivis, abu jaunuoliai yra futbolo sirgaliai.

VIDEO: Bylą tiriantis prokuroras D.Kunigėlis: Teismas nemano, kad jie darys naujų nusikaltimų

„Vienas pagrindas, kad įtariamieji trukdys nustatyti tiesą byloje. Teismas sutiko su šiuo pagrindu, mano, kad būdami laisvėje, įtariamieji gali trukdyti nustatyti tiesą byloje – paveikti nukentėjusįjį, liudytojus, kurie dar nustatinėjami. Dėl kito pagrindo, kad darys naujus nusikaltimus, teismas atmetė kaip nepagrįstą“, – žurnalistams sakė prokuroras D.Kunigėlis.

VIDEO: Į teismą atvestas ir 18-metis įtariamasi

Kaip pasakojo 15min, įtariamieji ekvadoriečio užpuolikai – spalvingą kriminalinę praeitį turintys chuliganai.

Jie ir anksčiau jau yra pridarę nusikaltimų.

Vyresnysis yra nuteistas keletą kartų: už neapykantos kurstymą, kapo ar viešos pagarbos vietos išniekinimą, už sunkų ir nesunkų sveikatos sutrikdymą.

Lukiškių aikštėje Vilniuje net buvo rengiama protesto akcija siekiant paraginti policiją tirti neapykantos nusikaltimus.

Penktadienio Vilniaus miesto apylinkės teismo nutartys formaliai dar neįsiteisėjo, per savaitę jos gali būti skundžiamos apeliacine tvarka aukštesniam teismui.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius teigia, kad praėjusią savaitę sostinėje įvykęs F.Sanchezo užpuolimas nedaro garbės mūsų šaliai.

„Smerkiu šį ksenofobinį nusikaltimą, kuomet iš žmogaus tyčiojamasi, jis užpuolamas dėl jo tautybės. Visi mes mylime Lietuvą, tačiau reikia rimtai pasvarstyti, kas yra didesnis patriotas: ar į mūsų šalį atvykęs ir čia sąžiningai dirbantis ir mokesčius mokantis užsienietis, ar tas, kuris gyvena iš socialinių pašalpų, daro nusikaltimus, patenka į pataisos įstaigas ir už jo išlaikymą turi mokėti valstybė,“ – sako teisingumo ministras E.Jankevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius