-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 30 /12:54

Šnipinėjimu kaltinamu D.Bertausko ir A.Paleckio byloje baigtas įrodymų tyrimas

Antradienį Šiaulių apygardos teismas tęsė šnipinėjimu kaltinamo buvusio politiko Algirdo Paleckio bylos nagrinėjimą. Teismas baigė įrodymų tyrimą. Išspręsti proceso dalyvių pateikti prašymai. Byla buvo nagrinėjama nuotoliniu būdu naudojant vaizdo konferencijų programą ZOOM. Paskelbta pertrauka proceso dalyviams baigiamosioms kalboms pasiruošti.
Algirdo Paleckio teisme
Algirdo Paleckio teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kovo 30 d. Šiaulių apygardos teismas baudžiamojoje byloje, kurioje D.Bertauskas ir A.Paleckis yra kaltinami veikdami organizuota grupe kartu su ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu Rusijos Federacijos žvalgybos darbuotoju, kitais Rusijos piliečiais, šnipinėję Rusijos žvalgybai, baigė įrodymų tyrimą. Išspręsti proceso dalyvių pateikti prašymai.

Įvykusiame teismo posėdyje buvo pateikta teismo proceso dalyvių įvairių prašymų. Gautas ir perskaitytas Valstybės saugumo departamento (VSD) atsakymas pagal valstybės kaltinimą šioje byloje palaikančios prokurorės pateiktą užklausimą. Anksčiau įvykusiame teismo posėdyje kaltinamojo A.Paleckio gynėjai prašė užklausti VSD, kad šis atsakytų, ar yra įsipareigojimų tarp VSD ir D.Bertausko, jei taip – kokie šie įsipareigojimai. Kaltinamojo gynėjai taip pat pageidavo žvalgybinės D.Bertausko apklausos garso įrašų. Teismas pateikti tokią užklausą įpareigojo valstybės kaltintoją.

Kaltinamojo gynėjai taip pat pageidavo žvalgybinės D.Bertausko apklausos garso įrašų.

Valstybės saugumo departamento teismui pateiktame atsakyme nurodoma, kad, įvertinus VSD Specialiosios ekspertų komisijos 2021 metų kovo 17 dienos siūlymą, buvo nuspręsta neišplatinti 2018 metų spalio 12 dienos žvalgybinio veiksmo medžiagos, kuri iki šiol nebuvo išplatinta, bei neišplatintos duomenų dalies garso įrašo, nes nėra pasibaigęs šios informacijos įslaptinimo terminas ir neišnykęs įslaptinimo tikslingumas.

Pateiktame rašte konstatuojama, kad, atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos žvalgybos įstatyme įtvirtintą žvalgybos institucijų pareigą užtikrinti žvalgybos pareigūnų saugumą, nėra galimybės perduoti išslaptintos duomenų dalies garso įrašą, nes jame yra duomenų, kurie gali padėti nustatyti žvalgybos pareigūnų tapatybę. Dokumente taip pat pažymima, kad VSD neturi teisės teikti informacijos apie asmenų bendradarbiavimą ar nebendradarbiavimą.

Reziumuojama, kad VSD visą turimą su nagrinėjama baudžiamąja byla susijusią informaciją yra perdavęs kompetentingoms institucijoms, todėl papildomai teiktinos informacijos neturi.

Teismas proceso dalyvius įspėjo, jog šioje byloje neviešuose pasėdžiuose duoti parodymai negali būti viešinami.

Atsižvelgdamas į prokurorės pateiktą informaciją, teismas proceso dalyvius įspėjo, jog šioje byloje neviešuose pasėdžiuose duoti parodymai negali būti viešinami, priešingu atveju gresia baudžiamoji atsakomybė.

Valstybės kaltintoja teismui teigė nematanti problemos savo baigiamąją kalbą pasakyti ir nuotoliniu būdu, kaltinamojo A.Paleckio gynėjai pareiškė, jog šioje svarbioje teismo proceso dalyje jie nori kalbėti būdami teismo posėdžių salėje. Kaltinamasis D. Bertauskas ir jo advokatas pareiškė, kad teisę, kaip organizuoti teismo posėdį, palieka spręsti teismui, pasakojama teismo pranešime.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Algirdo Paleckio teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Algirdo Paleckio teisme

Pastarajame teismo posėdyje A.Paleckio gynėjai prašė pareikalauti Valstybės saugumo departamento (VSD), kad šis atsakytų, ar yra įsipareigojimų tarp šios žvalgybos institucijos ir byloje kartu su buvusiu politiku kaltinamo vilniečio verslininko Deimanto Bertausko.

A.Paleckio gynėjai norėjo sužinoti, kokie įsipareigojimai galėtų būti, ir pageidavo žvalgybinės D.Bertausko apklausos garso įrašų. Teismas pateikti tokią užklausą įpareigojo prokurorą.

Teismo atstovas Vytautas Jončas BNS informavo, kad VSD savo atsakymą pateikė, jis bus vertinamas per antradienį vyksiantį posėdį. Ar žvalgybininkai patenkino prašymą ir pateikė informaciją, kol kas nėra žinoma.

Pats A.Paleckis BNS teigė, kad VSD atsisakė pateikti prašomą informaciją ir viena pilna bei dalis kitos D.Bertausko apklausos lieka įslaptintos.

Byloje A.Paleckis su D.Bertausku kaltinami šnipinėjimu kitos valstybės naudai, veikiant organizuotoje grupėje. Buvęs politikas kaltę neigia ir tvirtina atlikęs žurnalistinį tyrimą. D.Bertauskas kaltę pripažįsta.

Bylą nagrinėti Šiauliuose paskyrė Lietuvos apeliacinis teismas, kai nuo jos nusišalino Vilniaus apygardos teismas.

Pasak Generalinės prokuratūros, nuo 2017 metų vasario iki 2018 metų spalio kaltinamieji, veikdami organizuotoje grupėje su ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu Rusijos žvalgybos darbuotoju ir kitais Rusijos piliečiais, vienas iš kurių teismo pripažintas kaltu Sausio 13-osios byloje, Lietuvoje už piniginį bei kitokį atlygį galbūt rinko Rusijos žvalgybą dominančią informaciją.

Kaip kitoks atlygis nurodoma pagalba užmezgant kontaktus su Rusijos politinės partijos atstovais, siekiant vienos iš Lietuvos registruotų partijų finansavimo, taip pat – pagalba užmezgant verslo kontaktus.

Kaltinamiesiems, kaip teigia prokuratūra, buvo suformuotos užduotys rinkti informaciją apie Sausio 13-osios bylą tyrusius pareigūnus ir teisėjus, taip pat informaciją apie kitas su Rusijos agresija prieš Lietuvą 1990–1991 metais susijusias bylas.

Be kita ko, kaltinamieji turėjo rasti Lietuvos institucijose dirbančių asmenų, kurie už neteisėtą piniginį atlygį Lietuvos teisėsaugos institucijoms pateiktų tikrovės neatitinkančią informaciją apie Sausio 13-osios byloje nuteisto Jurijaus Melio sveikatos būklę – siekta, kad tai turėtų įtakos jam skirto suėmimo pakeitimui į švelnesnę kardomąją priemonę ar kitaip palengvinti J.Melio kalinimą.

Sausio pradžioje teismas pratęsė tiek A.Paleckiui, tiek D.Bertauskui taikomą kardomąją priemonę – intensyvią priežiūrą – dar trims mėnesiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius