Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Teismas: tyrimą dėl smurto prieš vaiką nutraukusi prokurorė nubausta pagrįstai

Pirmojoje byloje dėl mažamečio Mato sumušimo pareigūnai rėmėsi motinos pateikta ligoninės medikų išvados kopija, originalaus dokumento net nereikalauta. Be to, prokurorė nesprendė klausimo dėl tinkamo vaiko atstovavimo procese – pranešus apie smurtą, jis net nebuvo pripažintas nukentėjusiuoju.
Temidė
Temidė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šios aplinkybės paaiškėjo Vilniaus apygardos administraciniam teismui nagrinėjant ikiteisminį tyrimą kontroliavusios ir jį nutraukusios prokurorės Ingos Balkūnės skundą dėl jai skirto papeikimo panaikinimo. Penktadienį prokurorės skundas atmestas kaip nepagrįstas.

Prokurorė teismui skundėsi, kad jai skirta nuobauda neadekvati ir nesąžininga, jos tiesioginis darbo krūvis buvo labai didelis, o prokuratūra patyrė didelį žiniasklaidos spaudimą.

Darbo krūvis, specializacija nepaneigia pareigos.

Tačiau teismas, nagrinėdamas I.Balkūnės skundą, konstatavo, kad nebuvo jokių išskirtinių aplinkybių, kurios būtų trukdžiusios atlikti prokuroro pareigą.

Dėl galimo smurto prieš vaiką tyrimas buvo pradėtas pernai lapkričio 23 dieną ir nutrauktas po savaitės – gruodžio 1 dieną. Nutarimu ikiteisminį tyrimą nutraukė I.Balkūnė. Konstatuota, kad duomenų, jog vaiką sužalojo patėvis, negauta. Kitų metų sausį vaikas, įtariama, mirtinai buvo sumuštas abiejų sugyventinių. Prokuratūra nustatė, kad šis ikiteisminis tyrimas nebuvo atliktas pilnai ir visapusiškai.

„Jeigu ir būtų buvęs didelis darbo krūvis, matydama policijos teikimą nutraukti ikiteisminį tyrimą, (prokurorė) galėjo imtis veiksmų ir pratęsti ikiteisminį tyrimą. Darbo krūvis, specializacija nepaneigia pareigos“, – sakė teisėja Ina Kirkutienė.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Ina Kirkutienė
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Ina Kirkutienė

Nustatyta, kad ikiteisminio tyrimo metu mažametis nukentėjusiuoju pripažintas nebuvo.

„Nepripažinus mažamečio nukentėjusiuoju, jis nebuvo apklaustas pas ikiteisminio tyrimo teisėją. Pagal policijos tarnybinius pranešimus, kitų asmenų parodymus nustatyta, kad mažamečio mama galbūt siekė apginti Gediminą Kontenį, jį mažametis nurodė kaip asmenį, prieš jį naudojusį smurtą“, – paskelbė teisėja.

Policijos pareigūnų tarnybiniame pranešime yra nurodyta, kad vaikas nurodė, jog jį sumušė Gedas. Tačiau bendraujant su vaiku namuose, čia atvyko G.Kontenis ir, kaip matyti iš tarnybinių pranešimų, jam jau buvo žinoma, kad pateiktas pranešimas dėl vaiko sumušimo ir pateikta versija, jog vaikas susižalojo pats griūdamas ant laiptų.

Bylos duomenimis, mažamečio motina aktyviai dalyvavo ikiteisminiame tyrime, vežė vaiką į Kėdainių ligoninę, vežė vaiką specialisto apžiūrai.

Pareigūnas formuluodamas užduotį dėl vaiko apžiūros, pateikė versijas, iš kurių galima daryti išvadą, kad pagrindinė versija – vaiko susižalojimas.

Įvykį aprašiusi teismo medicinos ekspertė rėmėsi ne tiriamojo, o mamos žodžiais.

„Iš medicinos įstaigų jokie medicininiai dokumentai išreikalauti nebuvo. Motina pateikė išrašo kopiją iš ligoninės, jokių originalų pateikta nebuvo. Įvykį aprašiusi teismo medicinos ekspertė rėmėsi ne tiriamojo, o mamos žodžiais“, – sakė teisėja.

Vėliau nutraukdama tyrimą, prokurorė nurodė, kad vaiku pasitikėti negali, jo duomenys prieštaringi. Teismas sako, kad tokioms išvadoms pagrįsti reikalingi duomenys – kad vaikas linkęs fantazuoti ir t.t.

Specialisto išvadoje rašoma, kad sužalojimas padarytas dviem trauminiais poveikiais, tačiau jų mechanizmas visiškai neatskleistas. Taip pat neapklausti lapkričio 23 dieną su vaiku bendravę asmenys, kurie iš jo lūpų girdėjo aplinkybes apie galimą fizinio smurto panaudojimą.

Teismas mano, kad bylos duomenys rodo, jog mažamečio motina galbūt veikė priešingai vaiko interesams, siekė nuslėpti fizinio smurto panaudojimą prieš mažametį.

„Akivaizdu, kad tą pačią dieną G.Kontenis turėjo būti sulaikytas, apklaustas ir izoliuotas nuo vaiko“, – sakė teisėja I.Kirkutienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gediminas Kontenis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gediminas Kontenis

Teismo sprendime pažymima, kad tokiais I.Balkūnės veiksmais buvo pakirstas visuomenės pasitikėjimas prokurorų priimamais sprendimais, diskredituojama prokuratūra, o visuomenei sukeltas nesaugumo jausmas, kad nusikaltimo auka nebus tinkamai pasirūpinta.

Teisėsaugos institucijos tyrimus dėl pareigūnų veiksmų pradėjo mirus Kėdainiuose artimųjų mirtinai sumuštam mažamečiui, kai paaiškėjo, kad galimas smurtas prieš šį vaiką tirtas ir anksčiau, bet tyrimą nuspręsta nutraukti.

Generalinė prokuratūra taip pat patikrino visas pernai ir šiemet nutrauktas bei atsisakytas pradėti bylas dėl smurto prieš mažamečius, iš 1328 nutarimų 38 buvo panaikinti.

Kaip skelbė prokuratūra, iš viso buvo patikrinti 435 nutarimai nutraukti ikiteisminius tyrimus ir 893 nutarimai atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą. Patikrinus 23 nutraukti ikiteisminiai tyrimai buvo atnaujinti, be to, pradėta 15 naujų ikiteisminių tyrimų.

Keturmečio Mato nužudymo byla jau baigta tirti ir perduota teismui, dėl vaiko mirties bus teisiami jo motina Monika Kaziukaitytė ir jos sugyventinis G.Kontenis. Berniukas mirė sausio 27-osios rytą Kauno klinikose.

Jis sausio 25 dieną apie 24 val. dėl daugybinių kūno sumušimų buvo pristatytas iš namų Kėdainiuose. Ekspertai nustatė, kad vaikui suduoti ne mažiau kaip 135 smūgiai, mirtini buvo suduoti į galvą. Turima duomenų, kad vaikas prieš mirtį muštas tris dienas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius