Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas Ukmergės kleboną Petrą Avižienį pripažino kaltu dėl talkos bažnyčioje metu sunkiai susižeidusios nepilnametės

Vilniaus apygardos teismas kaltu dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo dėl neatsargumo trečiadienį pripažino Ukmergės Želvos miestelio Šv. Ignaco Lojolos bažnyčios kleboną Petrą Avižienį.
Želvos Šv. Ignaco Lojolos bažnyčia
Želvos Šv. Ignaco Lojolos bažnyčia / Vikipedija nuotr.

Dvasininkas teisėsaugos kaltinimų sulaukė, kai bažnyčioje nuo pastolių nukrito ir sunkiai susižalojo langus valiusi nepilnametė.

P.Avižieniui nuosprendžiu skirtas laisvės atėmimas šešiems mėnesiams, bausmės vykdymą atidedant vieneriems metams. Per bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpį dvasininkas be bausmės vykdymą prižiūrinčios institucijos žinios negalės išvykti iš gyvenamosios vietos ilgiau nei septynioms paroms.

Iš Želvos miestelio Šv. Ignaco parapijos sužalotai mergaitei priteistas 50 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimas. Valstybinei ligonių kasai parapija turės sumokėti 9,4 tūkst. litų.

2010 metų liepos pabaigoje P.Avižienis sukvietė žmones į talką valyti vidinių bažnyčios langų. Pastoliams ir kopėčioms nuvirtus, 17-metė D.D. nukrito iš maždaug puspenkto metro aukščio ant bažnyčios grindų. Ant jos užgriuvo ir sunkios kopėčios. Merginai smarkiai sužalotas veidas, sukrėstos smegenys, lūžo mentė, nukentėjo dalis vidaus organų.

Nuosprendį paskelbęs Vilniaus apygardos teismo teisėjas Stasys Lemežis sakė, kad aukštai esančius langus valyti buvo atsisakiusios visos suaugusios moterys, tačiau tai sutiko padaryti nepilnametė. Jai sėkmingai pavyko nuvalyti šešis langus.

„Čia elementarių saugumo taisyklių nesilaikymas. Už tai atsakytų ir privatus asmuo, net jeigu tai įvyktų jo namuose. Laimė, kad mergaitė liko gyva“, – sakė teisėjas.

Po teismo posėdžio P.Avižienis ir jo advokatas žadėjo nuosprendį skųsti.

Klebono byla Vilniaus apygardos teisme nagrinėta antrą kartą. Prieš tai buvęs teismo verdiktas buvo palankus P.Avižieniui. Tačiau šiemet Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) dėl esminių Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimų bylą grąžino Vilniaus apygardos teismui.

LAT skelbė, kad Vilniaus apygardos teismas tinkamai neišnagrinėjo apeliacinių skundų, neištaisė Ukmergės rajono apylinkės teismo priimtame nuosprendyje esančių trūkumų, tinkamai nemotyvavo daromų išvadų. Nutartyje konstatuota, kad iki tol bylą nagrinėję teismai netinkamai ir prieštaringai įvertino bylos aplinkybes, dėl to teismų padarytos išvados yra neaiškios, nepagrįstos.

P.Avižienio bylą dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo iš pradžių nagrinėjo Ukmergės rajono apylinkės teismas. LAT skelbė, kad iš Ukmergės rajono apylinkės teismo 2012 metų gruodžio 17 dienos nuosprendžio aprašomosios dalies nėra aišku, kokie įrodymai buvo ištirti nagrinėjant bylą pirmosios instancijos, taip pat nėra aišku ir tai, kokių įrodymų (atskirų įrodymų ir įrodymų kaip visumos) vertinimas nulėmė pirmosios instancijos teismo išvadas.

Prokurorai tvirtino, kad dvasininkas neįvertino, jog dirbti aukštai yra pavojinga, neaprūpino žmonių apsaugos priemonėmis, nenumatė, kad stovint ant kopėčių, esančių ant pastolių, galima nuvirsti. Šiuos sužalojimus teismo medicinos ekspertas įvertino kaip sunkų sveikatos sutrikdymą. Klebonas dėl pareikštų įtarimų kaltu neprisipažino, jis manė, kad darbo saugos priemonėmis turėję pasirūpinti patys žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius