-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisme bausmės prostitučių globėjams, o moralas – trims jaunoms ištvirkėlėms

​Du vaikinai pelnėsi iš trijų mergaičių prostitucijos. Teisėjai nebuvo jiems itin griežti: nepilnametes į sekso verslą įtraukę jaunuoliai bausmes atliks dirbdami sveikatos priežiūros ar socialinėse įstaigose. Tuo tarpu nukentėjusiomis šioje byloje vadinamos merginos, teismo vertinimu, išvadas pirmiausia turi padaryti pačios.
Krizės sąlygomis Amsterdamo valdžia nusprendė atkreipti dėmesį į pelningiausią miesto ekonomikos sektorių. Ji susirūpino prostitučių paskolomis.
Asociatyvinė iliustracija: teismo nuomone, merginos nusikaltimų padarymo metu buvo pakankamai subrendusios ir suvokė savo veiksmų esmę. / Photos.com nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį atmetė skundus dėl Šiaulių apygardos teismo 2013 m. spalio 31 d. nuosprendžio, kuriuo 24 m. Petras Navickas ir jo bendraamžis Remigijus Motuzas nuteisti už nepilnamečių merginų įtraukimą į prostituciją ir pelnymąsi iš to.

Kaip anksčiau nusprendė Šiaulių apygardos teismas, vaikinai turės 150 valandų per vienerius metus dirbti  sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar neįgaliaisiais, nusenusiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis besirūpinančiose nevalstybinėse organizacijose.

Priimdamas tokį sprendimą apeliacinės instancijos teismas atsižvelgė padarytų nusikaltimų vietą, laiką ir būdą, nusikaltimų intensyvumą, formą bei kilusius padarinius.

Nuteistieji, įtraukdami į prostituciją tris nepilnametes, smurto prieš jas nevartojo. Merginos laisva valia sutiko teikti seksualines paslaugas, ieškojosi klientų, sutiko dalintis su nuteistaisiais uždirbtus pinigus.

Nustatyta, jog nuteistieji, įtraukdami į prostituciją tris nepilnametes, nei fizinio, nei psichinio smurto prieš jas nevartojo. Merginos laisva valia sutiko teikti seksualines paslaugas, ieškojosi klientų, savo noru sutiko dalintis su nuteistaisiais uždirbtus pinigus.

Nukentėjusiosios į prostituciją buvo įtrauktos būdamos nepilnametės.

Tačiau, anot teismo, fizinio ir psichinio asmenybės brandumo pakopą – socialinę brandą – skirtingi asmenys pasiekia skirtingo amžiaus.

Teismo nuomone, merginos nusikaltimų padarymo metu buvo pakankamai subrendusios ir suvokė savo veiksmų esmę.

Anot Apeliacinio teismo, patys vaikinai nusikaltimų padarymo metu nebuvo žymiai labiau socialiai subrendę už nukentėjusiąsias.

Teismas pabrėžė, kad vaikinai neneigė padarę jiems inkriminuotas nusikalstamas veikas, savo kaltę pripažino ir nuoširdžiai gailisi, taip pat iš dalies atlygino nukentėjusiosioms padarytą žalą.

Vienos iš merginų advokatas apeliaciniu skundu prašė pirmosios instancijos teismo nuosprendį pakeisti, paskirti nuteistiesiems penkerių metų laisvės atėmimo bausmes.

Šiaulių apygardos teismo nuosprendį skundė ir prokuratūra – jos atstovai prašė skirti vaikinams kalėti po dvejus su puse metų.

Ši nutartis dar gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui, pažymima Lietuvos apeliacinio teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su visuomene Kristinos Petrošienės ketvirtadienį paviešintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius