-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Teismo nuosprendžio sulaukė moksleivis, kuris sutrikdė pamoką ir vėliau sumušė bendraklasį

Pamokos rimtį sutrikdęs ir per pertrauką sumušęs savo bendraklasį Panevėžio rajono vienos vidurinės mokyklos nepilnametis moksleivis turėjo stoti prieš teismą už tai, kad įžūliais veiksmais demonstravo nepagarbą aplinkiniams ir pažeidė viešąją tvarką.
Teismas
Teismas / Ramūno Danisevičiaus/Scanpix nuotr.

Kaip praneša Generalinė prokuratūra, Panevėžio miesto apylinkės prokuratūros prokurorės Sigitos Bieliauskaitės perduotą baudžiamąją bylą dėl viešosios tvarkos pažeidimo išnagrinėjęs Panevėžio miesto apylinkės teismas patvirtino prokurorės kaltinimą ir pripažino šešiolikmetį moksleivį kaltu pažeidus viešąją tvarką.

Pirmą kartą teisiamas nepilnametis atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, jam paskirtos auklėjamojo poveikio priemonės – įspėjimas ir elgesio apribojimas 12 mėnesių: būti namie nuo devintos vakaro iki šeštos valandos ryto ir tęsti mokslą. Teismo sprendimas sutapo su valstybės kaltintojos, besispecializuojančios nepilnamečių justicijos srityje,  prokurorės Sigitos Bieliauskaitės siūlymu.

Bylos duomenimis, pernai spalio 29 d. Panevėžio rajono vienos vidurinės mokyklos anglų kalbos kabinete šešiolikmetis moksleivis grasinimais ir patyčiomis sutrikdė pamokos rimtį ir tvarką. Kai vienas bendraklasis paprašė netrukdyti mokiniams ir mokytojai, atsikirto jam necenzūriniais žodžiais ir pagrasino po pamokos jį sumušti. Pertraukos metu koridoriuje jis du kartus kumščiu trenkė tam pačiam metais jaunesniam bendraklasiui į veidą.

„Pamokos metu šiurkščiai pažemindamas bendraklasį ir vėliau jį sumušdamas kaltinamasis pasielgė ne tik neetiškai ir netinkamai, bet ir padarė nusikalstamas veikas, už kurias numatyta baudžiamoji atsakomybė“, – teigė valstybinį kaltinimą nagrinėjant bylą teisme palaikiusi Panevėžio miesto apylinkės prokuratūros prokurorė Sigita Bieliauskaitė, besispecializuojanti nepilnamečių justicijos srityje.

„Apygardos prokurorai kartu su apylinkių kolegomis siekia užtikrinti vaikų interesų apsaugą ir aktyviai ginti nuo smurto nukentėjusių vaikų teises ir teisėtus interesus. Ypač saugus vaikas turi jaustis mokykloje, čia jis turi būti apsaugotas nuo bendraamžių ir kitų asmenų smurto, nes mokymo įstaiga yra valstybės struktūros dalis, ji turi garantuoti vaiko saugumą. Visiems smurto prieš vaikus atvejams prokurorai skiria didelį dėmesį, esame surinkę duomenis ir artimiausiu metu su apylinkių prokurorais bei tyrėjais ketiname analizuoti ikiteisminius tyrimus, atliekamus dėl nukentėjusių nuo smurto vaikų“, – teigia nepilnamečių justicijos srityje besispecializuojantis Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroras Ignas Raila.

Pernai Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorai kartu su rajonų apylinkių kolegomis teismams perdavė nagrinėti 87 bylas dėl prieš vaikus panaudoto fizinio smurto, tarp jų buvo aštuonios bylos, kai vaikai nukentėjo mokymo įstaigose. Tarp pernai pradėtų 213 ikiteisminių tyrimų dėl prieš vaikus panaudoto fizinio smurto – 17  jų buvo dėl  mokymo įstaigose nukentėjusių vaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius