-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Teismui perduota JAV bendroves apgaudinėjusių sukčių byla (video)

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Vilniaus apskrities skyrius kartu su Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra į teismą perdavė baudžiamąją bylą, kurioje Baltarusijos pilietis A.A. ir devyni Lietuvos Respublikos piliečiai kaltinami sukčiavimu, dokumentų klastojimu ir neteisėta įmonių veikla.
Įtariamųjų sulaikymas
Įtariamųjų sulaikymas / FNTT nuotr.

Kaip informuoja Finansinių nusikaltymų tyrimo tarnyba, dešimties vyrų grupė kaltinama, kad iš Jungtinių Amerikos Valstijų bankų ir įmonių apgaule įgijo daugiau nei 1,5 milijono litų ir dar kėsinosi išvilioti daugiau nei 744 tūkstančius litų.

Per FNTT Vilniaus apskrities skyriaus atliktą ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad 2004 m. spalio mėnesį Baltarusijos pilietis A.A. ir H.K., veikdami su savo suburta organizuota grupe, kurią iš viso sudarė 10 asmenų, suklastojo kelis Lietuvos Respublikos piliečių pasus.

Naudojant suklastotus dokumentus buvo įsigytos jokios realios veiklos nevykdančios uždarosios akcinės bendrovės „Kopera“, SNRNS, „Unoset“ ir „Ostera“, o su Mažeikiuose registruotos bendrovės „Sikera“ vadovu buvo susitarta, kad šio juridinio asmens duomenys bus naudojami vykdant nusikalstamą veiklą. Visų bendrovių vardu organizuotos grupės nariai atidarė sąskaitas įvairiuose Lietuvos bankuose.

Pasinaudojant elektroninio ryšio priemonėmis ir teikiant melagingus duomenis iš įvairių JAV įmonių sąskaitų, esančių JAV bankuose, į Lietuvos bankuose jokios veiklos nevykdančių bendrovių sąskaitas buvo pervedamos lėšos už neva atliktus Lietuvos bendrovių darbus ar suteiktas paslaugas. Maskuodami savo veiklą kaltinamieji niekada nesikreipdavo į tą patį JAV banką kelis kartus, nuolat keisdavo miestus ir valstijas.

Siekdami JAV bankams nesukelti jokių įtarimų dėl pinigų pervedimo į Lietuvą, organizuotos grupės nariai sąskaitose nurodydavo palyginti nedideles sumas, kurios svyruodavo nuo 8 iki 15 tūkstančių JAV dolerių. Ikiteisminio tyrimo metu surinkta duomenų, kad iš viso Lietuvos sukčiai apgavo apie 60 JAV bendrovių.

VIDEO: FNTT teismui perdavė sukčių bylą (FNTT filmuota medžiaga)

FNTT Vilniaus apskrities skyriaus tyrėjai išaiškino, kad JAV bankai nuo 2005 m. gegužės mėn. iki 2006 m. gruodžio mėn. į Lietuvoje esančias kaltinamųjų valdomas bendrovių sąskaitas pervedė daugiau nei 1,5 milijoną litų. Pervestus pinigus nusikalstamos veiklos organizatoriai ir vykdytojai išgrynindavo ir pasidalindavo tarpusavyje.

2007 m. sausio viduryje organizuotos grupės nariai mėgino išgryninti iš JAV bankų gautus daugiau nei 700 tūkstančių litų, tačiau nespėjo, nes FNTT Vilniaus apskrities skyriaus tyrėjai sulaikė kaltinamuosius nusikaltimo vietoje.

Baigta baudžiamoji byla perduota Vilniaus miesto 2-jam apylinkės teismui. Kaltinamiesiems dėl sukčiavimo, dokumento klastojimo ir neteisėtos įmonės veiklos organizavimo gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius