-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismui perduotoje baudžiamojoje byloje paaiškėjo, kas galėjo manipuliuoti sostinės ekonominės policijos veiksmais

Prokurorai pranešimus dėl įtarimų piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi yra įteikę buvusiems pareigūnams – Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų tyrimo valdybos Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininkui 55 metų A.L., jo pavaldiniams 44 metų F.V. ir 30 metų R.B., taip pat asociacijos „Linava“ sekretoriui 54 metų A.D. bei šioje asociacijoje dirbusiam 60 metų M.N.
Byla
Byla. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.
Temos: 2 Tyrimas Teismas

Kaip rašoma Vilniaus apygardos prokuratūros pranešime, policijos pareigūnai kaltinami tuo, kad A.D. organizavus, M.N. sukursčius ir padėjus, piktnaudžiaudami tarnybine padėtimi ir viršydami savo įgaliojimus, sutrukdė E.K. dalyvauti rinkiminiame „Linavos“ asociacijos kongrese, tarnybiniuose dokumentuose fiksavo tikrovės neatitinkančius duomenis ir nuslėpė nusikalstamą veiką.

Kaltinamajame akte teigiama, kad veikdami „Linava“ prezidento interesais ir siekdami užtikrinti, kad jis būtų perrinktas artėjančiame asociacijos kongrese, A.D. ir M.N. sumanė sutrukdyti kitam pretendentui dalyvauti rinkimuose. Jiedu žinojo, kad E.K. ketina iškelti savo kandidatūrą ir kongreso metu pateikti informacijos apie „Linavos“ prezidento bei prezidiumo darbo trūkumus.

A.D. ir M.N. susitarė sukurstyti Vilniaus apskrities VPK Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininką A.L., kad šis 2004-ųjų birželio 18-ąją, rinkimų dieną, pavestų savo pavaldiniams atlikti bendrovės, kurios akcininku buvo E.K., o direktore dirbo jo žmona, ūkinės-finansinės veiklos patikrinimą. Jiedu tikėjosi, kad „Linavos“ prezidento konkurentas bus priverstas išvykti iš kongreso ir visą dieną praleisti ekonominės policijos patalpose.

Nurodymą bendrovėje atlikti patikrinimą A.L. perdavė vyresniajam tyrėjui F.V., o šis – jam pavaldiems tyrėjams R.B. ir A.G. (dabar jau miręs). „Linavos“ kongreso dieną abu tyrėjai nuvyko į bendrovę ir, nedalyvaujant jos direktorei, pradėjo tikrinti. Įmonės kasoje buvo nustatytas pinigų trūkumas, kasos knygos pildymo pažeidimai, aptikta vadinamoji „juodoji buhalterija“.

Nors ir gavę duomenų, leidžiančių įtarti apie bendrovėje apgaulingai ar aplaidžiai tvarkomą buhalterinę apskaitą, policijos pareigūnai patikrinimo akto nesurašė, jo pasirašyti direktorei nepateikė, į ENTS raštinę neatidavė.

Tačiau neteisėtą savo tikslą jie pasiekė – E.K., sužinojęs apie įmonės patikrinimą, iš „Linavos“ kongreso nuvyko į ENTS patalpas. Čia jis kartu su žmona bei bendrovės buhaltere tyrėjų F.V., R.B. ir A.G. nurodymu išbuvo iki darbo dienos pabaigos, kuomet baigėsi asociacijos kongresas bei prezidento rinkimai.

A.D. per M.N. paliepė A.L. dėl bendrovės darbuotojų galbūt padarytų nusikalstamų veikų ikiteisminio tyrimo nepradėti. Vėliau pareigūnai tikrus dokumentus suklastojo, o pažymoje melagingai nurodė, kad patikrinimo metu įmonėje buvo nustatyti tik teisės pažeidimai, numatantys administracinę atsakomybę. Tuo tarpu bendrovėje rastus dokumentus, dėl kurių galima buvo pradėti ikiteisminį tyrimą, paslėpė ir sunaikino.

Ikiteisminį tyrimą baudžiamojoje byloje atliko Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro Korupcijos kontrolės valdybos pareigūnai.

Giežčiausia bausmė, įstatyme numatyta valstybės tarnautojui ar jam prilygintam asmeniui, piktnaudžiavusiam tarnybine padėtimi arba viršijusiam įgaliojimus ir siekusiam turtinės ar kitokios asmeninės naudos, – laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius