-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Telefoniniai sukčiai įžūlėja: bandė apgauti vienos Jonavos įstaigos vadovę

Telefoniniai sukčiai taikosi ne tik į senyvo amžiaus žmones, o jų naudojami apgaulės būdai tampa vis labiau panašūs į galimą realų scenarijų. Tuo pirmadienį įsitikino Jonavoje įsikūrusio Vaikų ir jaunimo visapusiško lavinimo centro (VLC) vadovė Joana Gudžiūnienė.
Gegužės 22 d. rytinis policijos reidas Vilniuje
Telefoninis sukčius/ Asociatyvi nuotr. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Manęs vos neapgavo, viskas atrodė taip tikroviška. Net pokalbis su banku – realus, mat prieš jungdami su tariamu banku sukčiai paleidžia garso įrašą, kurį girdi kiekvienas, paskambinęs į banką. Todėl dabar manęs taip nebestebina istorijos, kada sukčiai iš žmonių išvilioja dideles pinigų sumas“, – „Jonavos žinioms“ pasakojo J.Gudžiūnienė.

Pasakė vieno iš tėvų pavardę

Sukčiai pirmadienio popietę paskambino ne asmeniniu J.Gudžiūnienės, tačiau viešai skelbiamu lavinimo centro telefonu.

„Kaip ir visada būna, iš karto įsijungė banko įrašas – toks, koks būna visą laiką, skambinant į banką telefonu. Tada mane sujungė su apsaugos skyriumi“, – pasakojo J.Gudžiūnienė.

Atsiliepus administratorei vyriškas balsas pasiteiravo, ar kalba su Joana. Išgirdęs, jog ne, paprašė ją pakviesti, mat skambutis – labai svarbus.

„Kai aš atsiliepiau, su manimi kalbantis vyras prisistatė Jonavos policijos komisariato tyrėju.

Pasakė vardą ir pavardę, ir juos aš užsirašiau. Pokalbį jis pradėjo nuo klausimo, kad aš pažįstu žmogų, kurio pavardę ir vardą man pasakė“, – pasakojo J.Gudžiūnienė.

Įstaigos vadovė sako žinanti centrą lankančių vaikų tėvų pavardes, tačiau atsimena ne visų jų vardus.

„Tai nebuvo populiari pavardė. Taip, pasakiau, kad žinau, mat tai – vienas mūsų iš įstaigą lankančių vaikų tėtis“, – sakė J.Gudžiūnienė.

Sujungė su banko apsaugos skyriumi

Tuomet „tyrėjas“ pranešė, kad vakar šis žmogus bandė jungtis prie asmeninės J.Gudžiūnienės sąskaitos „Swedbank“. Sutapimas ar ne, tačiau asmeninė jonavietės sąskaita yra kaip tik šiame banke.

„Sakė, kad buvo bandyta daryti pavedimą į kažkokios moters sąskaitą. Minėjo, jog dėl to yra pradėtas ikiteisminis tyrimas, o man kitą dieną teks atvykti susipažinti su tyrimo medžiaga“, – sakė J.Gudžiūnienė.

Skambinantysis dar pasiteiravo, ar pati J.Gudžiūnienė vakar naudojosi banko paslaugomis. Po trumpos telefonu trukusios „apklausos“ jis moterį tariamai sujungė su „Swedbank“.

„Kaip ir visada būna, iš karto įsijungė banko įrašas – toks, koks būna visą laiką, skambinant į banką telefonu. Tada mane sujungė su apsaugos skyriumi“, – pasakojo J.Gudžiūnienė.

Domėjosi, kiek sąskaitoje pinigų

Tačiau jau pradėjus kalbėti su tariamu banko specialistu, J.Gudžiūnienei kilo įtarimų. Tiesa, ne iš karto.

„Tariamam banke manęs paklausė, koks tyrėjas tiria bylą. Tada informavo, kad blokuoja sąskaitas, tačiau neblokuoja kortelių, kad aš jomis galėčiau naudotis. Pasakiau, kad blokuotų viską, jei yra įtarimai dėl sukčiavimo, tačiau man sakė, kad užteks blokuoti tik sąskaitas“, – pasakojo moteris.

Tuomet banko apsaugos skyriaus tariamas specialistas ėmė domėtis, kiek J.Gudžiūnienės sąskaitoje yra pinigų, ar ji prisimenanti, koks likutis.

„Paskui ėmė kalbėti kažką apie kodą, kurį jiems reikia patikrinti, tada – apie tai, jog žiūri, ar nėra pavedimų iš užsienio. Štai tada man ir atsirado keista nuojauta, kad kažkas čia – ne taip“, – pasakojo J.Gudžiūnienė.

Tuomet banko apsaugos skyriaus tariamas specialistas ėmė domėtis, kiek J.Gudžiūnienės sąskaitoje yra pinigų, ar ji prisimenanti, koks likutis.

Moteris sukčiui pasakė, kad jos sąskaitoje pinigų nėra: „Jis net pyktelėjo, ir griežtai pasakė, kad yra“.

Kilus įtarimų, kol J.Gudžiūnienė kalbėjo telefonu, biuro administratorė paskambino į Jonavos policiją ir pasiteiravo, ar dirba toks tyrėjas.

„Tuo tarpu aš pasakiau, kad jis nepadėtų ragelio, nes kitu telefonu mes skambinam į vietos policiją, ir tik po to tęsime pokalbį. Štai tada viskas ir baigėsi – mane tiesiog išplūdo rusiškais keiksmažodžiais“, – sakė J.Gudžiūnienė.

Moteris svarsto, ar tai – sutapimas, jog sukčiai pasakė jai žinomo žmogaus pavardę. Mat žiniasklaidoje ne kartą buvo rašyta, jog įkalinimo įstaigose bausmes atliekantys nuteistieji bemaž laisvai naudojasi socialiniais tinklais.

Todėl visai realu, jog sukčius pasirinko pavardę, kurią rado J.Gudžiūnienės ar VLC socialinio tinklo paskyros draugų tarpe.

Telefonu negalima teikti jokių duomenų

Policija primena, kad nei pareigūnai, nei bankų darbuotojai telefonu niekada neprašo pateikti duomenų ir kodų, leidžiančių prisijungti prie elektroninės bankininkystės, taip pat niekada nereikalauja atlyginti tariamai patirtos žalos nukentėjus kitam žmogui.

Banko duomenų, leidžiančių prisijungti prie elektroninės bankininkystės, griežtai negalima perduoti jokiems tretiesiems asmenims – tai tik sąskaitos savininkui žinoma informacija.

Pareigūnai teigia, kad sulaukus panašių skambučių, jokiu būdu nesuteikite prašomos informacijos, o kilus įtarimui, kad susidūrėte su sukčiumi, nedelsdami kreipkitės į artimiausią policijos įstaigą arba skambinkite bendruoju pagalbos telefonu 112.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius