-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulių teismui perduota FNTT direktoriumi apsimetinėjusio sukčiaus byla

Telefoninių sukčių apgaulės bus vertinamos teisme. Didžioji dalis kaltinamųjų yra recidyvistai. Jie yra teisti arba šiuo metu atliekantys laisvės atėmimo bausmę ir savo kaltę pripažįsta.
Asociatyvi nuotr./Telefoniniai sukčiai
Asociatyvi nuotr./Telefoniniai sukčiai / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Byloje kaltinimai neteisėtu disponavimu elektronine mokėjimo priemone ir jos duomenimis, neteisėtu priemonės ir jos duomenų panaudojimu, sukčiavimu bei neteisėtu prisijungimu prie informacinės sistemos pareikšti 22-ejų metų joniškiečiui G.P.

Prokuratūra praneša, kad ikiteisminio tyrimo, kurį atliko Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pirmojo skyriaus pareigūnai, metu nustatyta, kad kaltinamasis 2015 metų rugsėjį galimai skambindavo žmonėms ir įvairiais būdais bandydavo išvilioti jų pinigus. Nuo jaunojo sukčiaus nukentėjo 2 garbaus amžiaus senoliai ir viena mergina.

Pinigai būdavo išviliojami skambinant į nukentėjusiųjų mobiliuosius arba fiksuoto ryšio telefonus ir prisistatant policijos ar Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos darbuotojais. Joniškietis vienai iš nukentėjusiųjų pasakė, kad nuo jos sąskaitos yra nelegaliai nuskaitomi pinigai. Tariamas policininkas, norėdamas padėti, nurodė jai nuvykti į banko padalinį ir sudaryti elektroninės bankininkystės sutartį. Būnant ten jai vėl paskambino G.P. ir paprašė padiktuoti el. bankininkystės prisijungimo duomenis. Moteriai taip ir padarius, iš jos sąskaitos į G.P. sąskaitą buvo pervesta 850 eurų.

Kita nukentėjusioji šioje byloje – jauna moteris, kuri už sukčiaus kabliuko užkibo, kai paskambinęs vyras prisistatė FNTT direktoriumi ir pasakė yra rasta sena jos banko kortelė, kuri prieš kurį laiką buvo naudota neteisėtais tikslais. Esą netrukus bus pagaminta nauja banko kortelė su apsauga pusmečiui. Tam, kad tai būtų padaryta, reikia prisijungimo prie sąskaitos, slaptažodžio ir kortelės ID numerio. Moteris padiktavo duomenis, o apie nusikaltimą suprato tik po pokalbio paskambinusi mamai, kurios ji teiravosi, kur Vilniuje yra Šermukšnių gatvė, nes jai reikės ten vykti ir atsiimti naują banko kortelę. Mama iš karto suprato apie klastą ir kreipėsi į policiją.

Trečiasis nukentėjusysis vyras pateko į sukčiaus pinkles, kai į fiksuoto ryšio telefoną paskambino nepažįstamas vyriškis ir prisistatė policijos tyrėju, norėdamas gauti jos vyro banko sąskaitos elektroninių prisijungimų duomenis. Negavus šių duomenų banko sąskaita esą bus užblokuota. Moteris pakluso nepažįstamojo vyro prašymui ir tik vėliau paaiškėjo, kad iš sutuoktinio sąskaitos buvo padarytas 2300 eurų pervedimas į kitą sąskaitą.

Šiaulių apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Žydrūnas Kungys, vadovavęs ikiteisminiam tyrimui dėl galimai telefoninio sukčiaus padarytos nusikalstamos veiklos, perdavė bylą nagrinėti Šiaulių apylinkės teismui.

Nukentėjusieji pateikė teismui civilinių ieškinių kiek daugiau nei 36 tūkstančių eurų sumai.

Ši byla yra ne pirmoji, kuri bus vertinama teisme. Ikiteisminis tyrimas (kurio dalis yra šis ikiteisminis tyrimas) anksčiau buvo išskirtas į kelis mažesnius tyrimus, todėl kelios bylos jau yra perduotos teismui. Jose neteisėtu disponavimu elektronine mokėjimo priemone ir jos duomenimis, neteisėtu elektroninės mokėjimo priemonės ir jos duomenų panaudojimu, sukčiavimu, neteisėtu prisijungimu prie informacinės sistemos kaltinami 23 asmenys. Dar 12 asmenų atžvilgiu buvo priimti baudžiamieji įsakymai, kuriais šie asmenys nuteisti.

Iš viso šiose keliose jau teismui perduotose bylose nukentėjusiais pripažinti 11 asmenų. Teismui jie pateikė civilinių ieškinių kiek daugiau nei 36 tūkstančių eurų sumai.

Pagal Baudžiamąjį kodeksą kaltinamiesiems gresia laisvės atėmimas arba laisvės atėmimo bausmės pratęsimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius