-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Temidės rūmų šeimininkai ilgisi teismuose budėjusių policininkų

Teismų atstovai: dėl lėšų stygiaus esame priversti savo ir visuomenės saugumu rūpintis patys – ieškome būdų tai padaryti.
Policija prie teismo rūmų
Policija prie teismo rūmų / Aurimo Šrubėno nuotr.

Peiliu ginkluoto vyro sulaikymas teisme, skambutis dėl sprogmens Temidės rūmuse – tai visai švieži įvykiai, kuriuose dalyvavę teisėjai ir teismų darbuotojai turi teisę pasakyti: „Mes ir teismų lankytojai kiekvieną dieną jaučiame pavojų“.

Ilgą laiką saugumą teismuose užtikrino policijos pareigūnai, tačiau prieš trejus metus panaikinus jų postus, lankytojų ir savo saugumu turi rūpintis patys teismų darbuotojai.

Teismams savisauga tenka rūpintis ne vienus metus. Klaipėdos miesto apylinkės teismo, kuriame prieš mėnesį buvo sulaikytas peiliu ginkluotas vyras, pirmininkė Audronė Gaižutienė komentuodama įvykį teigė, jog Lietuvos teismuose reikia įdiegti vieningą apsaugos sistemą, kad kiekvienam teismui netektų atskirai rūpintis savo saugumu.

Vieningos apsaugos sistemos reikiamybę rodo 2008–2014 m. Policijos registruojamų įvykių registro statistika: užfiksuoti net 66 nusikaltimai, kai būdavo grasinama teismo patalpose arba teismo darbuotojai gaudavo grasinamo pobūdžio laiškus; 26 vagystės iš teismo patalpų ir aplink jį esančios teritorijos; 17 turto sunaikinimo ar sugadinimo teismo pastate ar teismo teritorijoje atvejų; 10 pranešimų/grasinimų apie teismo pastate padėtus sprogmenis.

Nepaisant didelio saugos pažeidimų skaičiaus, nuo 2012 m. sausio 2 d. teismuose panaikinti policijos postai. Taip pasielgta dėl lėšų stygiaus.
Valstybės nesaugomų teismų vadovai suvokia problemos mastą ir pasinaudodami tarptautinių projektų lėšomis žengia saugos keliu: moko teismų sistemos darbuotojus valdyti kritines situacijas ir teismų lankytojus apsaugoti nuo pasikartojančių grėsmių.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniuje užminuotas Apeliacinis teismas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniuje buvo neva užminuotas Apeliacinis teismas

„Galimybė pradėti patiems kurti saugumo užtikrinimo priemones atsirado tik gavus finansavimą iš Norvegijos finansinio mechanizmo. Teismams skiriami asignavimai, kurių užtenka tik pagrindinėms teismų funkcijos užtikrinti, neleidžia net svarstyti galimybės dalį lėšų panaudoti stiprinant saugumą teismuose,“ – teigia Nacionalinės teismų administracijos direktorė Reda Molienė.

Vienas pirmųjų žingsnių teismų saugos keliu – ką tik išleistas specializuotas metodinis leidinys, skirtas teismuose užtikrinti saugumą ir jį valdyti kritinėse situacijose – „Saugumo vadovas“. Jame aprašoma saugos padėtis teismuose, nurodomos ir analizuojamos Lietuvos teismuose dažniausiai pasitaikančios saugumo grėsmės, pažeidimai ir kritinių situacijų sukelti įvykiai. Taip pat leidinyje pateikiamos instrukcijos teisėjams ir teismų darbuotojams, kaip elgtis gavus pranešimą apie užminuotą teismo pastatą, radus įtartiną daiktą ar sprogmenį teismo pastate ar prieigose, gavus įtartiną laišką ar paketą su milteliais ir jiems išsibarsčius. 1 000 šio leidinio egzempliorių jau birželį pasieks Lietuvos teismus, nevyriausybines organizacijas ir valstybines institucijas.

Pasak Nacionalinės teismų administracijos direktorės R.Molienės, Norvegijos parama leidžia žengti dar vieną žingsnį didesnio saugumo link. Jau pirmąjį 2016 m. ketvirtį teismuose planuojama diegti saugos priemones: pavojaus mygtukus, įeigos kontrolės sistemas, vaizdo stebėjimo kameras; taip pat planuojama įsigyti rankinių metalo ieškiklių. Po kelis darbuotojus kiekviename teisme bus apmokoma naudotis įdiegtomis priemonėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius