-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Testamento dėl karantino nepatvirtinusio ir staiga mirusio klaipėdiečio istorija – teisme

Klaipėdos apylinkės teisme Klaipėdos rajono rūmuose išnagrinėta civilinė byla pagal pareiškėjos pareiškimą dėl asmeninio testamento patvirtinimo.
Rašymas
Rašymas / 123rf.com

Pareiškėja Teismo prašė patvirtinti 2020-08-19 sutuoktinio J. I., mirusio 2021 m., surašytą asmeninį testamentą.

Dėl karantino negalėjo atvykti į notariatą

Nurodė, kad su J. I. po septynerių metų bendro gyvenimo kartu susituokė 2020 m. Sutuoktinis turi du sūnus iš pirmos santuokos. 2019 m. notarų biure J. I. sudarė testamentą, kuriuo savo turtą paliko vienam iš sūnų ir pareiškėjai.

Kitam sūnui J. I. testamentu nepaliko nieko, nes nebendravo su juo aštuonerius metus.

Klaipėdos apylinkės teismo nuotr. /Klaipėdos apylinkės teismas
Klaipėdos apylinkės teismo nuotr. /Klaipėdos apylinkės teismas

Po testamento 2019 m. sudarymo, J. I. sveikata pablogėjo, jis nebegalėjo vaikščioti.

Kadangi sūnus, kuriam testamentu J. I. buvo palikęs turtą, retai paskambindavo, J. I. supyko ir nusprendė pakeisti testamentą bei palikti sutuoktinei dalį turto.

Tačiau pakeisti testamento negalėjo, nes paskambinus į notarų biurus, notarai dėl pandemijos atsisakydavo vykti į namus, kad patvirtintų testamentą. Dėl šios priežasties J. I. 2020 m. nusprendė surašyti testamentą savo ranka.

Teismo posėdžio metu pareiškėja pareiškimą palaikė, o mirusiojo sūnūs prašė teismo netenkinti pareiškimo.

Teismas: aplinkybės pasikeitė

Teismas, vertindamas pareiškimo pagrįstumą atsižvelgė į tai, kad po oficialiojo testamento 2019 m. sudarymo pasikeitė daug aplinkybių. Testatorius po testamento sudarymo jame nurodytą pareiškėjai (tuo metu gyvenimo draugei ir būsimai sutuoktinei) po mirties paliekamą turtą jai padovanojo.

123rf nuotr./Pagyvenęs žmogus pasirašo sutartį
123rf nuotr./Pagyvenęs žmogus pasirašo sutartį

Dar vėliau pasikeitė testatoriaus šeiminė padėtis – jis ir pareiškėja 2021 m. susituokė.

Santuokoje jie bendrosios jungtinės nuosavybės teise ūkiniais komerciniais tikslais įgijo ne mažiau kaip 3 nekilnojamojo turto objektus.

Santykiai su sūnumi, kuriam 2019 m. oficialiuoju testamentu buvo paliekamas visas kitas turtas, nutrūko, todėl teismas vertino, kad dėl šių priežasčių natūralu, jog testatoriaus valia galėjo pasikeisti.

Be to, dėl COVID-19 pandemija susijusių priežasčių, įvairių rūšių paslaugų, įskaitant ir notarinių, teikimas ir gavimas 2020 m. nuo kovo vidurio iki metų pabaigos ir vėliau buvo apsunkintas. Todėl, įvertinęs duomenis apie testatoriaus fizinės sveikatos būklę, taip pat tai, kad anksčiau testatorius ne mažiau kaip 3 kartus buvo sudaręs oficialius testamentus, teismas sprendė, kad natūrali ir logiška aplinkybė, jog J. I. nusprendė sudaryti asmeninį testamentą.

Teismas pažymėjo, kad tai, jog asmuo anksčiau buvo sudaręs oficialųjį testamentą (testamentus), neriboja ir neeliminuoja teisės sudaryti asmeninį testamentą. Be to, asmeninis testamentas gali būti sudaromas ir nesant sveikatos sutrikimų bei kitų nepatogumų. Tai yra asmens laisvo apsisprendimo veiksmas.

Teismas, įvertinęs nustatytų aplinkybių visumą, padarė išvadą, kad testatorius prašomame patvirtinti asmeniniame testamente suformavo savo valią palikti dalį savo turto sutuoktinei pareiškėjai ir ją tinkamai išreiškė. Kadangi testamentas atitinka asmeniniam testamentui keliamus reikalavimus, teismas jį patvirtino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius