Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tėvų nesantaikos įkaitė

Po trijų savaičių klajonių 3 metų Elise kartu su savo tėvu Jeanu Micheliu Andre pagaliau grįžo į savo „namus“ Prancūzijos pietuose esančiame Arlio mieste. Tačiau mergaitės likimas tebėra neaiškus, nes Prancūzijos ir Rusijos vyriausybės vis dar ginčijasi, kurioje šalyje iš tiesų yra šios mažylės namai.
Konfliktas
Konfliktas / A. Ufarto / BFL nuotr.

Elise gimė Maskvoje. Taip mergaitė gavo motinos Irinos Belinkajos pavardę ir Rusijos pilietybę. Tačiau kai motina ištekėjo už mergaitės tėvo ir nauja šeima išvyko gyventi į Prancūziją, Elise gavo ir Prancūzijos pilietybę, o jos pavardė buvo pakeista į Andre.

Prancūzas J.M.Andre ir dvigubai už jį jaunesnė rusė augino savo dukrelę, abu vienodai ją mylėjo. Tačiau Elise tėvų požiūris į gyvenimą ir vertybes buvo pernelyg skirtingas, tad jų santuoka truko neilgai. Nors teigiama, kad pora išsiskyrė 2007 metais, dabar paaiškėjo, kad skyrybų dokumentai iki šiol nesutvarkyti.

Taip prasidėjo kova dėl dukters, nes Prancūzijos teismas tik prancūziškai kalbančios Elise globą suteikė tėvui. Mergaitės motina nenorėjo su tuo susitaikyti. Kai J.M.Andre nebuvo namie, I.Belinkaja pasiėmusi dukrą grįžo į tėvynę ir nedelsdama kreipėsi į Rusijos teismą, kad jai būtų pripažinta dukters globa. Rusijos teismas taip ir padarė.

Dukters grobimai

Mažosios Elise tėvas irgi nesusitaikė su dukters netektimi. Pernai rudenį atvykęs į Maskvą jis pasiėmė dukrą ir parsivežė į Arlį. Tačiau mergaitės kelionės tuo nesibaigė. Ši šeima atsidūrė viso pasaulio žiniasklaidos akiratyje, kai kovo 20-ąją trys rusai pasirodė prie buvusios poros namų Arlyje. Skaisčiai šviečiant saulei Elise akivaizdoje jie žiauriai sumušė jos tėvą ir pačiupę mergaitę pabėgo. Greitai tapo aišku, kad šį pagrobimą surengė I.Belinkaja, ji netrukus atsiuntė J.M.Andre elektroninę žinutę: „Daugiau niekada nebepamatysi Elise.“

Sumuštas J.M.Andre kreipėsi į policiją ir kovo 23 dieną Intrepolas paskelbė tarptautinę I.Belinkajos ir Elise paiešką. Bijodama būti surasta, mergaitės motina į Rusiją nebegrįžo. Niekas nežinojo, kur ji slapstosi, kol pirmadienio naktį I.Belinkaja kartu su dukra buvo sulaikyta prie Ukrainos ir Vengrijos sienos. Mažoji Elise buvo nugabenta į prieglaudą, o jos motina – į kalėjimą. Tą pačią dieną Elise buvo atiduota į Vengriją atskubėjusiam jos tėvui, kuris tuoj pat išsivežė mergaitę į tėvynę. Trečiadienį I.Belinkaja stojo prieš Vengrijos teismą, kuris nusprendė perduoti savo vaiką pagrobusią motiną jos ekstradicijos pareikalavusiai Prancūzijai.

Grįžęs į tėvynę J.M.Andre pareiškė nebenorintis, kad jo buvusi žmona sėstų į kalėjimą ir atsiėmė iš policijos pareiškimą. Tačiau tai nepanaikina I.Belinkajai pateiktų kaltinimų – „sunkaus kūno sužalojimo“ ir „teismo sprendimo dėl dukters globos nevykdymo“. Už tai pagal Pancūzijos įstatymus Rusijos pilietei gresia 10 metų kalėjimo.

Kadangi Budapešto teisme I.Belinkaja atsisakė supaprastintos ekstradicijos procedūros, viskas vyks įprasta tvarka, pagal kurią ji privalo būti perduota jos paiešką paskelbusiai valstybei per 40 dienų.

Teisininkų karas

Dabar prasidėjo teisininkų karas. Kai vengrai sulaikė I.Belinkają, Rusijos valdžia iš karto pareiškė, kad prašo perduoti ją Rusijai. „Mes neleisime mergaitei ramiai gyventi su jos tėvu Prancūzijoje, jei jos motina sėdės kalėjime“, – pareiškė Visuomeninių rūmų (artimos Kremliui organizacijos – red.) narys Sergejus Markovas. „Kas sakė, kad vaikas turi gyventi Prancūzijoje, jei jis turi Prancūzijos pilietybę? Mes reikalausime, kad Liza būtų grąžinta į Rusiją“, – sakė ir Maskvos advokatas Anatolijus Kučerenas.

Be to, 2008 metų rudenį Rusija yra paskelbusi tarptautinę J.M.Andre paiešką, apkaltinusi jį pagrobus savo dukrą iš Maskvos. Tuo metu Prancūzija aiškina, kad I.Belinkajos paiešką ji buvo paskelbusi net du kartus – 2007 ir 2009 metais. Nuošalyje neliko net Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškęs, kad Vengrija priėmė „skubotą“ sprendimą, nutardama perduoti I.Belinkają Prancūzijai, o Rusijos žiniasklaida nesiliauja kritikavusi Vengrijos valdžios už „nuolaidžiavimą“ Prancūzijai.

Rusija ir Prancūzija jau pradėjo bendras teisines konsultacijas, kad nenukentėtų nė vienos valstybės autoritetas ir teisinė sistema. Teisės ekspertai ketina susitikti ir nutarti, koks galėtų būti priimtas sprendimas, nes abiejų valstybių žiniasklaidos atstovai išsijuosę gina savo šalies piliečio interesus ir vadina mažąją Elise daugiausia kartų pagrobtu vaikų pasaulyje.

Neaišku, kas laukia šios mergaitės, tapusios tėvų nesantaikos įkaite, ateityje. Neišgydomą traumą jai paliks vien tai, kad teks augti tik su vienu iš tėvų. Tačiau be motinos liko ne tik ji, bet ir vyresnė 7 metų I.Belinkajos duktė, kurios ji susilaukė su savo pirmuoju vyru gyvendama Maskvoje. Mergaitę dabar globoja jos tėvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius