Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 09 23 /17:07

Tragedija pasibaigusios regatos dalyviai: sąlygos buvo nelengvos, bet niekas varu nevarė

„Tragedija įvyko, tyrimas atsakys, kas nutiko“, – sako šeštadienį Baltijos jūroje tragiškai pasibaigusios regatos vyriausias teisėjas Valerijus Bogūnas. Vienai regatos jachtų tapus nevaldoma vandenyje atsidūrė visa jachtos „Defiance“ įgula, tėvas ir sūnus dingę, o išgelbėta 19-metė neišgyveno. Regatos metu išgelbėta ir kitos jachtos įgula, kurią sudarė šeši buriuotojai.
Ties Melnrage į krantą išmesta jachta.
Ties Melnrage į krantą išmesta jachta. / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Organizatoriai sunkiai dėlioja žodžius ir gedi nelaimės ištiktų kolegų. Kas ir kaip nutiko, sako tiksliai nežinantys ir patys. Jachtai „Defiance“ tapus nevaldomai, vos mylia nuo molo, vandenyje atsidūrė trys vyrai, vienas jų išgelbėtas, kiti du dingo be žinios. Pirminiais duomenimis, dėl oro sąlygų, visi regatos dalyviai vilkėjo liemenes, apie saugumą priminta prieš regatą vykusiame susibūrime.

Jachtoje „Defiance“ nelaimės metu liko 19-metė Olesia Orlova, buriavusi jau ne vienerius metus. Ji, kaip manoma, dėl didelio bangavimo buvo prisikabinusi prie jachtos, tad šiai ėmus dreifuoti, kartu su jachta buvo išmesta ant kranto ties Melnrage. Medikai merginą atgaivino, tačiau šeštadienio vakarą reanimacijoje ji mirė.

Anot V.Bogūno, jachta „Defiance“ jau keli metai dalyvauja visose regatose, tiek kapitonas Olegas, tiek sūnus Dmitrijus – abu patyrę buriuotojai. Olesia kartu su jais dalyvavo jau ne vienoje regatoje.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./V.Bogūnas, O.Kudzevičius ir A.Pivoriūnas (iš kairės)
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./V.Bogūnas, O.Kudzevičius ir A.Pivoriūnas (iš kairės)

Audringa regata

Buriuotojai teigia, jog oro sąlygos buvo nelengvos, tačiau tuo ir pasižymi ši rudeninė regata. Be to, dėl dalyvavimo sprendimą priima kiekvienos jachtos kapitonas atskirai, įvertindamas laivo galimybes ir tinkamumą oro sąlygoms.

Šios regatos organizatorius Osvaldas Kudzevičius sunkiai dėlioja žodžius išgyvendamas dėl trijų buriuotojų likimo.

„Pirmiausia norime išreikšti nuoširdžią užuojautą prarastų jūroje buriuotojų artimiesiems. Kaip klubas siūlysime visokeriopą pagalbą jiems, kokia tik mūsų išgalėse“, – sakė O.Kudzevičius, kol kas nesusisiekęs su O.Orlovos šeima, nes pagal regatos taisykles kontaktus registracijos metu palieka tik kapitonas.

Ši regata „Rudeninė Baltija“, šiemet pervadinta Stepono Kudzevičiaus vardu, vyksta nuo 1994 metų. Anot teisėjo V.Bogūno, šios regatos metu orai visuomet nelepina. Šeštadienį dėl per didelio vėjo, siekusio 20 m/s, startas buvo atidėtas ir palaukta kol vėjas nurims. Starto metu vėjo greitis siekė 15 m/s. Regata turėjo prasidėti apie 10.30 val. dėl blogų orų sąlygų ji startavo po 13 val.

VIDEO: Tragiška regata: organizatoriai surengė spaudos konferenciją

„Tikrai taip“, – paklaustas, ar tokiomis oro sąlygomis jau yra plaukęs atsako buriuotojas, šeštadienį regatoje dalyvavusios jachtos „Extreme“ kapitonas Aidas Pivoriūnas. Anot jo, bangos buvo tikrai rimtos, tačiau į regatą niekas nevarė varu.

„Buvo taip, nelengvos sąlygos, bet šita regata tuo ir pasižymi, kad prieš žiemą viena paskutiniųjų Baltijos jūroje. Anksčiau distancija buvo žymiai ilgesnė, iki Liepojos ir atgal. Tai, ką mes vakar plaukėme per keturias valandas, palyginus juokas, kaip būdavo plaukiant į Liepoją“, – sakė A.Pivoriūnas.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Aidas Pivoriūnas
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Aidas Pivoriūnas

Regatos teisėjas patikino, kad maršrutas buvo pakoreguotas atsižvelgiant į oro sąlygas. Paskaičiuota, jog buriuotojai jį turėjo įveikti per 3-4 valandas. Sėkmingai regatoje sudalyvavo ir mažesnės jachtos nei ištiktos nelaimės.

„Kapitonų pasitarimų metu buvo įvertintos oro prognozės, vertinta distancija, priminta, kad saugumas yra svarbiausias dalykas. Kapitonai patys priėmė sprendimą, plaukti ar ne, kiekvienos jachtos kapitonas individualiai, žinodamas savo laivo ir savo galimybes“, – sakė regatos teisėjas, išgyvenantis dėl tragiškai pasibaigusio renginio.

Anot buriuotojo A.Pivoriūno, būtent kapitonas yra atsakingas už sprendimą, ar jachta dalyvauja regatoje.

„Mūsų įguloje 7-9 žmonės, prieš kiekvieną startą pasitariame. Jei matome, kad beviltiška situacija, niekas nerizikuoja. Kapitonas atsako už visą įgulą, užpildo dokumentus ir atsako už kiekvieną žmogų“, – sakė A.Pivoriūnas.

Šeštadienį regatoje užsiregistravo dalyvauti ir išplaukė 9 jachtos, viena jachta, „Banga“, įvertinusi sąlygas, netrukus grįžo į uostą, kitos liko dalyvauti regatoje.

„Visi labai gudrūs dalinti patarimus, ypač juokinga, kai nesusiję su buriavimu žmonės nuo kranto, teisia, sako, kas buvo gerai. Esu liudininkas kelių dalykų – kaip puikiai dirbo tarnybos. Beje, buvo labai šiltas vanduo, 16-18 laipsnių, tokiu metu tikrai nedažnai, būna 6-8 laipsniai. Tuomet tas angelas sargas būtų skaičius tragiškus sudėliojęs kiek kitokia seka“, – sakė A.Pivoriūnas.

Beje, buvo labai šiltas vanduo, 16-18 laipsnių, tokiu metu tikrai nedažnai, būna 6-8 laipsniai. Tuomet tas angelas sargas būtų skaičius tragiškus sudėliojęs kiek kitokia seka“, – sakė A.Pivoriūnas.

Gelbėjo kolegas

Jis tapo ir nelaimę išgyvenusios antrosios jachtos „Esox“, kurios įgula gelbėta tiek iš vandens, tiek nuo denio, liudininku. Ši jachta nevaldoma tapo lūžus stiebui. Tai pastebėjęs A.Pivoriūnas bandė priplaukė arčiau ir pamatė, jog vandenyje yra trys įgulos nariai.

„Bangavimas buvo labai stiprus. Nusileidom bures, įsijungėm variklį, išmetėm gelbėjimosi virvę, įlipti buvo sunku, bangos plakė, kad net pasigavus už pakarpos, išplėšdavo už rankų. Visa laimė, kad tuo metu pamatėm, kad atskrenda malūnsparnis.

Specialiosios tarnybos, Karinės jūrų pajėgos, pasienio tarnyba ar kas bebūtų, dirbo vyrai kaip iš vadovėlių. Parodė ženklus, kadangi jachtos aukštas stiebas, trukdom priskristi kokybiškai sraigtasparniui, pasitraukėm, vyrukai pradėjo gelbėjimo operaciją. Supratom, kad jau yra didelis šansas, kad viskas buvo labai gerai, nes tarnybos sureagavusios ir imasi visų veiksmų“, – šeštadienio įvykius dėliojo A.Pivoriūnas.

Išgelbėjus tris vandenyje buvusius kolegas, dar trys buvo likę ant denio. A.Pivoriūnas bandė padėti kolegoms tempdamas jachtą lynais, nes bangų kryptis nešė kranto link. Lynai dukart trūko, laimei, nekliudę nė vieno buriuotojo.

A.Pivoriūnas sako supratęs, jog tempiant jachtą, netrukus pagalbos gali prireikti ir jiems patiems. Tris likusius įgulos narius nuo denio nukėlė sraigtasparnis, nurodęs buriuotojams po vieną šokti į vandenį.

„Kai pamatėme, kad visi žmonės saugūs, sukelti į sraigtasparnį, nusprendėme pasiekti krantą, grįžome į uostą. Jachta „Esox“ buvo palikta be žmogaus, vakare išmesta į krantą“, – pasakojo buriuotojas.

Klubo „Ostmarina", organizavusios regatą, komandoras Osvaldas Kudzevičius sako, kad nelaimė parodė, kad su stichija kovoti neverta, o prie jos reikia prisitaikyti.

„Manau, kad tai didžiulė pamoka visiems buriuotojams“, – sakė O. Kudzevičius.

Planuoja labdaros-paramos fondą

Osvaldo Kudzevičiaus teigimu, šioje situacijoje labai svarbu išmokti pamokas. Klubas planuoja suformuoti labdaros-paramos fondą, kuris visomis buriuotojų bendruomenės jėgomis siektų padėti nukentėjusiųjų artimiesiems bei užsiimtų veikla, kuri prisidėtų prie analogiškų nelaimių prevencijos.

„Buriavimas yra rizikinga sporto šaka. Tragedijos nutinka ne tik per regatas, nelaimės gali ištikti ir turistinių, pramoginių kelionių jūroje metu. Todėl labai svarbus buriuotojų švietimas ir įgūdžių kritinėse situacijose lavinimas. Atsižvelgdamas į šią situaciją buriuotojų klubas „Ostmarina“ planuoja inicijuoti gelbėjimosi jūroje mokymus. Tokie mokymai galėtų būti privalomi visiems jūrinėse regatose dalyvaujančių jachtų įgulų nariams“, – sako kapitono Stepono Kudzevičiaus atminimo regatos organizatorius.

Kaip teigia jachtos „Extreme“ kapitonas Aidas Pivoriūnas, kurio komanda dalyvavo analogiškuose mokymuose šių metų pavasarį, šie mokymai atveria akis, ir krizinėse situacijose padeda nepasimesti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius