Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Tris keleivinius autobusus Vilniuje nuvaręs jaunuolis teisme negalėjo patikėti jų kaina

Pasirodo, kad pavogti „Vilniaus viešojo transporto“ (VVT) autobusą yra neįtikėtinai paprasta. Dvidešimtmetis jaunuolis Vitalijus Tanana mažiau nei per metus tą padaryti sugebėjo triskart, dėl to kartu su trimis draugais ketvirtadienį jis buvo teisiamas Vilniaus apylinkės teisme.
Tris autobusus Vilniuje pavogusių jaunuolių teismas
Tris autobusus Vilniuje pavogusių jaunuolių teismas / Viktorijos Savickos / 15min nuotr.

V.Tanana yra kaltinamas trijų Vilniaus miesto viešojo transporto autobusų „Volvo“ pagrobimais ir vieno iš jų suniokojimu.

Dėl pagrobto autobuso sugadinimo taip pat kaltinami dar trys vilniečiai: Danielis Kozlovskis, Tomašas Voronovičius ir Jaroslavas Jankovskis.

Nusikaltimą padarę jaunuoliai pripažįsta savo kaltę ir gailisi dėl tokio neatsakingo savo elgesio.

Visi autobusai buvo pagrobti, kai šiuos vairuotoja paliko prie Vilniaus Geležinkelio stoties.

Viktorijos Savickos / 15min nuotr./Vitalijus Tanana
Viktorijos Savickos / 15min nuotr./Vitalijus Tanana

Tereikia spustelėti du mygtukus

Pirmuosius du autobusus jaunuolis nugvelbė 2015 metų pabaigoje, pasivažinėjo ir paliko kitoje Vilniaus vietoje. Įdomu, kad visus tris pagrobtus autobusus vairavo ta pati moteris.

„Tos vagystės buvo vienodos. Pradėdavau darbą 05 val. 40 min., po keturių valandų palikdavau transporto priemonę stotyje, po pertraukos turėjau grįžti ir išvažiuoti 15 val. 40 min., nes dirbu pertraukiamu grafiku.

Pirmą autobusą palikau Šv. Stepono gatvėje, kitus du – Geležinkelio gatvėje. Grįžusi po pertraukos autobusų neradau. Tris kartus taip įvyko“, – teisme pasakojo VVT nuo 2015 m. dirbanti vairuotoja Natalija.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viešasis transportas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viešasis transportas

Moteris abejojo, kad eilinis praeivis gali užvesti daugiau nei 15-os metų senumo jos vairuojamą autobusą, bet žinančiam, ką tiksliai reikia daryti, tai didelių sunkumų nesukeltų. „Raktelių nėra, reikia nuspaust du mygtukus ir jis užsiveda“, – sakė vairuotoja.

Pirmieji du autobusai nebuvo apgadinti. Vairuotoja prisipažino, kad pirmą kartą autobuse veikė GPS siųstuvas, bet kituose dviejuose pati moteris juos išjungė išeidama, nes šie labai greit iškrauna akumuliatorių.

Ji negalėjo teismui paaiškinti, kodėl visus kartus buvo nusitaikyta būtent į jos vairuojamas transporto priemones.

Vairuotoja prisiminė, kad po antrojo autobuso dingimo ji susitiko V.Tananą. Jaunuolis tuomet pasigyrė, kad būtent jis atrado pavogtą autobusą ir apie tai pranešė policijai.

Pabandė pasipelnyti

Kita teisme liudijusi mergina Diana pasakojo apie trečiojo autobuso nuvarymą. Ši vagystė buvo įvykdyta praėjus devyniems mėnesiams po pirmųjų dviejų atvejų, 2016 metų rugsėjį.

„Su D.Kogarko gėrėme kavą, jam paskambino T.Voronovičius ir pasakė, kad yra varkė su autobusiuku, yra vienas, kurį galima išrinkti“, – sakė mergina.

Viktorijos Savickos / 15min nuotr./Teisėjas Ramūnas Keidūnas
Viktorijos Savickos / 15min nuotr./Teisėjas Ramūnas Keidūnas

Teisėjo Ramūno Keidūno paprašyta patikslinti, ką reiškia žodis varkė, mergina paaiškino, kad tai galimybė užsidirbti. Perklausta, ar šis žodis vartojamas norint apibūdinti galimybę nelegaliai užsidirbti, mergina atsakė teigiamai.

Diana toliau pasakojo, kad iš pokalbio telefonu D.Kogarko nesuprato, apie ką tiksliai kalbama, todėl vedami smalsumo nuvažiavo į Mickūnus.

Ji sakė įsivaizdavusi, kad ten ras nedidelį mikroautobusą, tačiau atvykus ten pamatė atvažiuojantį VVT priklausantį maršrutinį autobusą.

„Pasakiau, kad tai nesąmonė ir nieko bendro nenoriu su tuo turėti. V.Tanana paaiškino, kad autobusas nurašytas, jį galima ardyti“, – 2016 metų įvykius prisiminė Diana.

Tolesniuose įvykiuose mergina nedalyvavo, nes supratusi, kas dedasi, paprašė būti parvežama namo.

Susiginčijo dėl vertės

Trečiąjį autobusą keturi jaunuoliai Mickūnuose suniokojo. VVT dėl visų trijų incidentų patirtą žalą įvertino beveik 10 tūkst. Eur.

Tiesa, kilo ginčas dėl tikrosios paskutiniojo autobuso vertės, nes VVT pateiktame civiliniame ieškinyje nurodoma, kad šio autobuso likutinė vertė vos 700 eurų, o ekspertų išvadose autobuso kaina – 6500 eurų.

V.Tanana negalėjo patikėti tokia suma, todėl paprašė teismo, kad šis įpareigotų VVT pateikti autobuso pirkimo–pardavimo sutartį.

Teisėjas šį prašymą atmetė, tačiau nusprendė skirti ekspertizę ir nustatyti tikrąją autobuso vertę prieš suniokojimą, todėl paskelbė teisme pertrauką, iki kol tai bus padaryta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius