-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Trys „Alstom“ darbuotojai nuteisti už kyšininkavimą Lietuvoje

Trys buvę Prancūzijos inžinerijos milžinės „Alstom“ ir jos padalinio Švedijoje darbuotojai nuteisti kalėti už Lietuvos pareigūnų papirkinėjimą. Sprendimą penktadienį paskelbė Didžiosios Britanijos teismas.
„Alstom“
„Alstom“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Britanijos sunkaus sukčiavimo tyrimų biuras pranešė, kad buvęs „Alstom Power“ tarptautinių pardavimų padalinio direktorius Nicholas Reynoldsas 2009 metais susimokė duoti kyšių Lietuvos elektrinės darbuotojams ir aukšto rango Lietuvos pareigūnams. Kaip pranešama, apie 5 mln. eurų buvo sumokėta siekiant laimėti du 240 mln. eurų vertės užsakymus.

Dėl dalyvavimo šioje schemoje kaltais pripažinti ir buvęs „Alstom Power“ verslo plėtros direktorius Johnas Venskus bei buvęs šios bendrovės Švedijos padalinio regiono pardavimų direktorius Goranas Wikstromas.

J.Venskui skirta 3,5 metų laisvės atėmimo bausmė, o G.Wikstromas turės kalėtis dvejus metus ir septynis mėnesius.

„Alstom Power“, 2016-aisiais pripažinusiai kaltę dėl korupcinės veiklos, teismas nurodė sumokėti iš viso 18 mln. svarų baudų ir atlyginti beveik 11 mln. svarų (13 mln. eurų) žalą Lietuvos Vyriausybei.

„Alstom“ penktadienį paskelbtame pranešime nurodė, kad įmonės energetikos padalinys dabar priklauso JAV milžinei „General Electric“.

„Byla dėl Lietuvos susijusi su energetikos padalinio projektu, kurio „Alstom“ nebeprižiūrėjo nuo 2015 metų lapkričio, kai „Alstom“ veikla energetikos srityje buvo parduota „General Electric“, – rašoma bendrovės pranešime.

Britų kovos su stambiu sukčiavimu tarnyba (angl. Serious Fraud Office, SFO) prieš kelerius metus apkaltino Švedijos „Alstom Power“ prisidengus susitarimu dėl konsultacijų ir mokėjus pinigus tuometinės Lietuvos elektrinės tarpininkams ar darbuotojams, kad gautų didelės vertės elektrinės užsakymą.

2014 metų gruodį N.Reynoldsas ir J.Venskus, kuris įmonėje tuomet jau nedirbo, apkaltinti dėl aštuonerius metus trukusio kyšininkavimo. Kaltinimai susiję su „Alstom Power“ sutartimis su Lietuvos bendrovėmis „Vilmetrona“ ir Lietuvos elektrinė.

„Alstom“, be Lietuvos elektrinės, už 43 mln. eurų rekonstravo ir Kauno hidroelektrinę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius