Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vilniuje aidi šūviai: kodėl policijai nepavyksta rasti „orinius“ šautuvus į žmones nukreipusių šaulių?

Skirtingose Vilniaus vietose vienas po kito aidėjo orinio šautuvo šūviai į automobilius, nepilnamečius ir autobuso keleivius. Kai kurie jų buvo rimtai sužaloti, o policijai iki šiol nepavyksta nustatyti įtariamųjų. 15min aiškinosi, kodėl pneumatinius ginklus į žmones nukreipę šauliai lieka nenubausti.
Įvykio vietoje
Policija įtarė, kad prekybos centro „Mandarinas“ lankytojus apšaudė šalia esančio daugiabučio gyventojas / 15min/Pauliaus Ramanausko nuotr.

Taip pat nevykdoma tokius ginklus turinčių asmenų kontrolė ir šių ginklų apskaita (įvežtų, išvežtų, sugadintų, sunaikintų ir pan.

Paskutinį gegužės savaitgalį, gegužės 30 dienos vakare, sostinės Naujininkų gyvenamajame rajone buvo pašautas vyras.

Supratęs, kad jį apšaudė girtas kaimynas, vilnietis kreipėsi pagalbos į policiją. Atvykus pareigūnams įkaušęs šaulys kartu su žmona ir dviem vaikais užsibarikadavo namuose Dzūkų gatvėje. Vyriškis nesileido į derybas ir privertė policiją išlaužti jo namų duris.

Kartu su žmona 32 metų įtariamasis atsidūrė už sostinės areštinės grotų. Liudininkai manė, jog vyras šaudė iš laidynės, tačiau pareigūnai jo namuose rado pneumatinį ginklą.

Tuo tarpu nukentėjęs vilnietis dėl šautinės žaizdos kojoje atsidūrė ligoninėje.

Pastaraisiais mėnesiais tai – vienintelis kartas, kai policija operatyviai išaiškino šaulį, pneumatinį šautuvą nukreipusį į žmogų.

Prireikė medikų pagalbos

Birželio birželio 17 d., apie 20 val., Vilniuje, Ateities gatvėje, prie PC „Mandarinas“, iš pastato buvo apšaudyti trys automobiliai ir jauna mergina. Jai buvo sužeista koja.

„Esant policijai, aiškinantis aplinkybes, tas beprotis vis dar šaudė“, – tąkart 15min sakė apšaudyto „Volvo“ vairuotojas.

Į įvykio vietą atvykę pareigūnai duomenų bazėje patikrino, kam išduoti leidimai turėti ginklą. Remdamiesi šiais duomenimis, jie tikrino Ateities gatvėje esančius daugiabučius, tačiau jų pastangos buvo bevaisės.

VIDEO: Nuo nežinomo šaulio nukentėjęs vilnietis: „Esant policijai tas beprotis vis dar šaudė“

Praėjus vos keturiom dienoms panašus incidentas pasikartojo sostinės Karoliniškių gyvenamajame rajone. Birželio 21 d. vakare R.Jankausko gatvėje esančioje vaikų žaidimo aikštelėje buvo pašautas septynmetis.

Po trijų dienų nuo šio šaulio išpuolio Vilniuje, apie 8 valandą, į medikus kreipėsi moteris, kuriai buvo peršauta čiurna. Gydytojai nustėro, kai apžiūros metu aptiko kojoje likusį šovinį.

56 metų vilnietė paaiškino, kad birželio 20-osios popietę išlipusi iš autobuso Parko gatvėje esančioje stotelėje pajuto šūvį į koją, tačiau į medikus kreipėsi po keturių dienų niekaip nepraėjus skausmui.

15min pasiteiravus, ar pavyko nustatyti įtariamus šaulius, už tyrimą atsakingi sostinės pareigūnai atsakė neigiamai.

„Orinių“ šautuvų – tūkstančiai

Nepaisant to, jog šiems šautuvams įsigyti nereikia leidimo, ginklų parduotuvės privalo teikti policijai ataskaitas apie parduotus D kategorijos ginklus. Taigi, kiek iš viso tokių ginklų yra Lietuvoje?

Parduotuvės „Oksalis“ didmeninės prekybos vadovė Diana Vaicekauskienė teigė, kad vien jų parduotvėje kasmet pneumatinių šautuvų ginklų yra parduodami tūkstančiai.

„2015 metais pardavėme apie 2000 vienetų pneumatinių ginklų. Šiemet jau parduota beveik 850 vienetų“, – 15min sakė D.Vaicekauskienė.

Tačiau policija teigia, kad tikslų pneumatiniais šautuvais apsiginklavusių asmenų kiekį įvertinti yra sudėtinga dėl kelių priežasčių.

„Keblu sekti šių ginklų kiekį apyvartoje, nes ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas leidžia įvežti į Lietuvą ar išvežti iš jos vieną D kategorijos ginklą be leidimo, – raštu atsakė policijos atstovas. – Taip pat nevykdoma tokius ginklus turinčių asmenų kontrolė ir šių ginklų apskaita (įvežtų, išvežtų, sugadintų, sunaikintų ir pan.).“

Gali įsigyti ir nepilnamečiai

2015 metais pardavėme apie 2000 vienetų pneumatinių ginklų. Šiemet jau parduota beveik 850 vienetų.

D kategorijos ginklus, jų šaudmenis be leidimų gali įsigyti ir turėti juridiniai asmenys bei fiziniai asmenys nuo 18 metų, jais prekiaujančiai įmonei pateikę asmens dokumentus. Tiesa, sportui D kategorijos pneumatinius ginklus, jų šaudmenis be leidimų gali įsigyti ir nepilnamečiai nuo 16 metų.

Įsigyti tokį ginklą užtenka asmens dokumento, patvirtinančio pilnametystę, o jokie asmens duomenys nėra registruojami. Atvirkščiai nei įsigyjant kovinį ginklą, taip pat nėra tikrinama būsimo ginklo savininko kriminalinė praeitis, psichinė būklė bei priklausomybė nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų.

Tokia tvarka yra dėl nedidelės D kategorijos pneumatinių ginklų „nukaunamosios galios“, teigia policijos atstovas.

Kitaip tariant, „oriniai šautuvai“ nėra pavojingi, tačiau nuo jų nukentėjusiems vilniečiams visgi prireikė medikų pagalbos, o policija užkirsti kelią tokiems incidentams neturi galimybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius