Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ugniagesiai: Lietuvos miškuose sausa, atsargiai su ugnimi!

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas nori įspėti gyventojus apie išaugusį gaisrų pavojų miškuose. Nors savaitgalį ir prognozuojamas lietus, tačiau Lietuvoje pastaruoju metu jau vyrauja trečios ir ketvirtos klasės miškų gaisringumas.
Gaisras miške
Gaisras miške / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Kaip rašoma ugniagesių pranešime, šiemet šalies ugniagesiams jau teko gesinti 90 gaisrų, išdeginusių apie 86 ha miško paklotės, beveik pusė jų kilo Vilniaus apskrityje. Nusistovėjus šiltiems orams, gaisrų miškuose daugėja ir juos užgesinti gan sunku, ypač jeigu ugnis įsismelkia į durpingą dirvožemį. Dažniausiai tokius gaisrus sukelia neatsargūs poilsiautojai, numetę neužgesintą nuorūką, degtuką arba palikę degantį laužą.

Miške, kur itin greitai gali užsiliepsnoti sausa žolė, spygliai, dervingų medžių šakelės, samanos, kur gausu deguonies prisotinto oro, viskas dega daug sparčiau. Ypač didelį pavojų miškams kelia juose deginami laužai. Beje, juos leidžiama kurti tik specialiose aikštelėse, iš visų pusių apsuptose ne siauresne kaip 0,5 metro mineralizuota zona. Tai iki nedegančio grunto pašalintos miško paklotės juosta. Arti laužavietės neturi būti sausos žolės, medžių, durpingo grunto ar kitokių degių medžiagų.

Negalima kurti didelių laužų, kai pučia stiprus vėjas, nes žiežirbos gali uždegti šalia esančius medžius. Paliekant laužą būtina įsitikinti, kad jis gerai užgesintas. Patikimiausia žarijas užgesinti vandeniu arba užberti žemėmis.

Vykdami į mišką poilsiauti, atkreipkite dėmesį į oro ir gaisringumo prognozę, į miške ir poilsio aikštelėse esančias informacijos priemones, vykdykite visus miškininkų ir priešgaisrinės apsaugos darbuotojų nurodymus.

Pastebėję miške beįsiplieskiantį gaisrą, nepraeikite abejingai pro šalį, bet pasistenkite jį užgesinti, nelaukdami kol ugnis išplis į didesnius plotus. Užsidegusią miško paklotę nedideliame plote lengvai galima užgesinti patiems, užplakant liepsną medžių šakomis. Tokius gaisrus taip pat galima gesinti vandeniu arba užberti žemėmis.

Nepavykus ugnies užgesinti, nedelsiant kvieskite ugniagesius arba miškininkus ir mėginkite jos plitimui užkirsti kelią – kastuvu ar lazdomis išrauskite ne siauresnę kaip 0,5 metro mineralizuotą juostą. Jeigu liepsna įsisiautėjo ir matote, kad jos neįveiksite, geriausia pasišalinti į tą pusę, iš kur pučia vėjas. Taip pat galima kreiptis pagalbos į vietinius gyventojus, kurie padės greičiau susisiekti su specialiosiomis tarnybomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius