Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ugniagesiai pradeda reidus, per kuriuos bus gaudomi žolės degintojai

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas informuoja, kad praėjusios paros įvykių suvestinėje yra įrašyti 206 gaisrai ir 24 kiti gelbėjimo darbai, kuriuos atliko valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai. Antradienio gaisruose žuvo trys žmonės ir vienas buvo traumuotas.
Dega sausa žolė
Dega sausa žolė / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Praėjusią naktį Vilniuje, šalia Minsko plento buvo pastebėta deganti sodyba. Kai į įvykio vietą atvyko ugniagesiai, vieno aukšto gyvenamasis namas, sublokuotas su ūkiniu pastatu, degė atvira liepsna, o stogas buvo įgriuvęs. Per gaisrą medinis pastatas sudegė, nuo ugnies buvo apsaugotas netoli esantis vasarnamis. Gaisravietėje buvo rastas stipriai apdegęs žmogaus kūnas. Įvykis tiriamas.

Antradienį iš Ukmergės policijos komisariato budėtojo buvo gautas pranešimas, kad Pivonijos seniūnijos Trečiojo Antakalnio kaime esančiame apdegusiame bute buvo rastas 65 metų vyriškio kūnas. Per kilusį gaisrą išdegė virtuvės grindys, aprūko lubos ir sienos. Ugniagesiai į šį gaisrą nebuvo kviesti. Įvykio aplinkybės aiškinamos.

Antradienį vakare Vilniuje, Kelmijos sodų antrojoje gatvėje užsiliepsnojo dviejų aukštų gyvenamasis namas. Lokalizavus gaisrą buvo rastas stipriai apdegęs vyro kūnas. Spėjama, kad tai namo šeimininkas. Jo tapatybė nustatinėjama. Per gaisrą nudegė pastato stogas. Nelaimės aplinkybės nustatinėjamos.

Dar vienas tragiškas gaisras kilo naktį iš antradienio į trečiadienį Vilniuje, Baravykų gatvėje, kur užsidegė medinė pavėsinė. Pavėsinę užgesino vietos gyventojai, o ugniagesiai į šį gaisrą nebuvo kviesti. Iš vidaus apdegusioje pavėsinėje buvo rastas  apdegęs 51 metų moters kūnas. Manoma, kad šią nelaimę prisišaukė pati žuvusi moteris, neatsargiai rūkiusi pavėsinėje.

Dėl neatsargaus žmonių elgesio antradienį vėlai vakare Kaune, Debesų gatvėje užsiliepsnojo garažas. Gaisro metu išdegė mūrinio garažo vidus. Veidą apdegė ir 49 metų vyras, tačiau jis medikų pagalbos atsisakė.

Plungėje, Sodų gatvėje praėjusią naktį dėl krosnių ir dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo taisyklių pažeidimų užsidegė V. Z. gyvenamasis namas, o šiąnakt Vilniaus rajone Kenos kaime užsiliepsnojo J. L. gyvenamasis namas. Ugnis stipriai nuniokojo abu pastatus.

Dar vieną gyvenamąjį namą nuo ugnies išgelbėjo Molėtų rajono ugniagesiai. Inturkės seniūnijos Ažuožerių kaime nuo padegtos žolės ugnis atslinko į negyvenamą sodybą ir sunaikino ūkinį pastatą bei garažą. Toliau kelią jai pastojo Molėtų gaisrininkai, tačiau liepsnos išdegino dar maždaug 15 ha lauko.

Pastarosiomis dienomis atšilus orams tokių žolės gaisrų smarkiai padaugėjo. Štai praėjusią parą jų buvo įregistruota 180, o juose išdegė apie 600 ha pievų ir laukų. Kas trečias gaisras buvo sukeltas Vilniaus apskrityje. Todėl šiomis dienomis Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos ir Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai kartu su žurnalistais rengia bendrą reidą, kurio metu bus siekiama surasti ir išaiškinti žolės degintojus bei juos nubausti.

Šiemet atvirose teritorijose jau kilo per 1300 gaisrų, išdeginusių beveik 3000 ha pievų. Deginant pernykštę žolę jau sudegė ir 16 pastatų. Dar 23 pastatus ugniagesiams pavyko išgelbėti. Trečdalis žolės gaisrų – beveik 400 kilo Vilniaus apskrityje. Todėl šio reido metu daugiausia dėmesio bus skiriama Vilniaus apylinkėse žolę deginantiems pažeidėjams.

Tokius reidus visoje šalyje kasdien rengia tiek Aplinkos ministerijos padalinių darbuotojai, tiek apskričių priešgaisrinių gelbėjimo valdybų valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai. Tad Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas dar kartą primena ir įspėja gyventojus, kad už žolės deginimą piliečiai gali būti nubausti nuo 25 iki 1000 litų bauda, o pareigūnai – nuo 100 iki 2000 litų. Be to, gali tekti atlyginti ir gamtai padarytą žalą, o ji kartais siekia ne vieną tūkstantį litų.

Taip pat yra numatyta atsakomybė ir žemės savininkams, jos naudotojams ir valdytojams už nesiėmimą priešgaisrinės apsaugos priemonių pastebėjus savo žemėje žolės gaisrą – bauda nuo 100 iki 600 litų. Pernai vien tik valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai išaiškino ir nubaudė 143  pažeidėjus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius