Ugniagesiai rūpinsis varguolių krosnimis ir dūmtraukiais

Daugiametė gaisrų statistika rodo, kad atvėsus orams ir prasidėjus šildymo sezonui, visoje Lietuvoje išauga gaisrų gyvenamajame sektoriuje, kylančių dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo taisyklių pažeidimų, skaičius.
Įvykio vietoje
Netvarkingi dūmtraukiai neretai tampa gaisrų priežastimi. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šalies ugniagesiams kiekvienais metais tenka gesinti iki 900 dėl minėtos priežasties kilusių gaisrų. Tokių gaisrų padariniai dažnai būna ypač skaudūs: sudega gyvenamosios patalpos, jose esantis turtas, apsinuodiję smalkėmis žūsta žmonės. 

Klaipėdos apskrityje šiemet jau kilo 1352 gaisrai, iš jų 55 kilo dėl krosnių, židinių bei dūmtraukių įrengimo ir eksploatavimo taisyklių pažeidimų ir juose žuvo du žmonės. Klaipėdos mieste šiemet užgesinti 739 gaisrai, dėl minėtos priežasties kilo 7 gaisrai, laimei, aukų išvengta. 

Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos iniciatyva, kaip ir kasmet, lapkričio mėnesį Klaipėdoje ir Neringoje vyksta akcija „Kūrenkime saugiai“. Akcijos tikslas – padėti apsisaugoti nuo gaisrų, kylančių dėl krosnių įrengimo ir jų eksploatavimo taisyklių pažeidimų, labiausiai pažeidžiamai mūsų visuomenės daliai – socialiai remtinoms šeimoms ir piliečiams. Valdybos pareigūnai kartu su savivaldybių administracijų atsakingais darbuotojais lankys minėtas šeimas ir piliečius, atkreipdami jų dėmesį į būstuose naudojamų šildymo įrenginių priešgaisrinę būklę, patars kaip juos saugiai eksploatuoti, ieškos galimybių praktiškai padėti suremontuoti netvarkingas krosnis, išvalyti dūmtraukius, apsirūpinti dūmų detektoriais.

Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdyba primena: svarbiausia, kad šildymo įrenginiai būtų įrengti ir eksploatuojami pagal gamintojo instrukcijose ir kituose teisės aktuose nustatytus gaisrinės saugos reikalavimus, o prieš šildymo sezono pradžią būtina juos patikrinti. 

Dūmtraukiai ir sienos su dūmų kanalais turi būti išbaltintos. Draudžiama kūrenti krosnis tam nepritaikytu kuru ar medžiagomis, kadangi dėl netinkamo kuro dūmtraukyje daug greičiau renkasi suodžiai, kurie esant aukštai temperatūrai gali užsidegti. Pastatuose, kuriuose yra įrengtos krosnys, prieš prasidedant šildymo sezonui būtina jas  sutvarkyti ir ne rečiau kaip kartą per 3 mėnesius iš dūmtraukių ir krosnių išvalyti suodžius. Taip pat negalima palikti kūrenamų krosnių, židinių be priežiūros ar patikėti jų priežiūrą mažamečiams vaikams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius