Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ugniagesiai sulaukia vis daugiau pranešimų apie užsiliepsnojančius kombainus

Šalyje įsibėgėja javapjūtė, o ugniagesiai vis dažniau sulaukia pranešimų apie laukuose užsiliepsnojusius kombainus bei kitą žemės ūkio techniką. Vien per pirmąsias rugpjūčio dienas, buvo įregistruoti 8 tokie gaisrai, praneša Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.
Liepsnoja kombainas
Liepsnoja kombainas / PAGD nuotr.

Pernai per javapjūtę degė 28 kombainai. Ugnis padarė didelių nuostolių tiek ūkininkams, tiek žemės ūkio bendrovėms, nes nuniokojo brangią techniką ir pasėlius. Daugelio tokių gaisrų galima būtų išvengti, jeigu, prieš išvykstant į laukus, kombainai bei kita žemės ūkio technika būtų tinkamai paruošta. 

Kombainai dažniausiai užsidega dėl netvarkingos kuro tiekimo sistemos, elektros įrangos bei besisukančių mechanizmų. Išlekiančios iš variklio išmetimo vamzdžio kibirkštys, trumpas elektros laidų jungimasis, ant velenų ir kitų kombaino mechanizmų apsivynioję šiaudai, į besisukančių būgnų mechanizmus patenkantys pašaliniai kieti daiktai dažniausiai ir tampa tokių gaisrų  priežastimi.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas primena, kad norint apsaugoti kombainus bei kitą žemės ūkio techniką nuo gaisrų, būtina naudoti tvarkingus kibirkščių gesiklius. Kombainų variklių, neturinčių antvožų, kolektorius reikia apsaugoti nuimamais metaliniais skydeliais arba sieteliais su 2 mm skersmens kiaurymėmis. Nuo variklio ir jo mazgų būtina reguliariai nuvalyti dulkes bei smulkių šiaudų masę, taip pat kuro bei tepalų nuotekas. Elektros laidų izoliaciją reikia apsaugoti nuo trinties, mechaninio bei šiluminio poveikio, gerai sutepti besisukančius mechanizmus. Kombaine privalo būti du gesintuvai bei nedegus audeklas. Pageidautina turėti ir kastuvą, kad ugnį galima būtų nuslopinti žemėmis.

Remontuoti ir laikyti derliaus nuėmimo techniką bei agregatus leidžiama ne arčiau kaip 30 metrų nuo javų plotų. Be to, lauko sąlygomis kombainų, traktorių bei kitų žemės ūkio mašinų degalų talpyklos gali būti pripildomos tik nedirbant jų varikliams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius